Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το επίδομα επικίνδυνης εργασίας πρέπει να διεκδικηθεί με άλλο τρόπο


Είναι ευρέως γνωστό ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο. Σε καθημερινή βάση συμβαίνουν σοβαρότατα περιστατικά σε όλη την Χώρα και δυστυχώς η κατάληξη σε πολλά από αυτά είναι τραγική. Συνέπεια αυτών είναι να έχουμε τριψήφιο αριθμό πεσόντων εν ώρα καθήκοντος αστυνομικών, αλλά και χιλιάδες τραυματίες που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για όλη τους τη ζωή.

 Η χορήγηση επιδόματος, ως ελάχιστη ανταμοιβή για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, είναι ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των αστυνομικών το οποίο διεκδικείται από την αρχή του ένστολου συνδικαλισμού.

 Ένα τόσο σοβαρό όμως αίτημα θα πρέπει να τίθεται σε ρεαλιστική βάση έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί από την πολιτεία και να μην περιπλέκεται με επιδόματα εργαζομένων άλλων κλάδων και κατηγοριών, γιατί στο τέλος όλη η προσπάθεια κινδυνεύει να ακυρωθεί.

 Με έκπληξη διαβάσαμε την από 15-04-2021 απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, αναφορικά με ερώτηση βουλευτή για τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητα στους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός ανέφερε : «Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι ως αμειβόμενο με ειδικό μισθολόγιο, δεν υπάγεται στις μισθολογικές διατάξεις του ν. 4354/2015».

 Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίον διεκδικήθηκε το επίδομα μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η Ομοσπονδία με έγγραφα και ενέργειες της διεκδίκησε και διεκδικεί το επίδομα επικινδυνότητας, πλην όμως το εντάσσει στο πλαίσιο του επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων περί επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Από το έτος 2013 και μετά στα ψηφίσματα των πανελλαδικών συνεδρίων, το συγκεκριμένο αίτημα αποτυπώνεται με την παρακάτω φράση: «Διεκδικούμε την αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και την χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στον Δημόσιο Τομέα».

 Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν λάθος, διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να υπαχθούν μισθολογικά στις διατάξεις και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ομοσπονδία έπρεπε να το εντοπίσει και να διαχωρίσει το επάγγελμα του αστυνομικού από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το επίδομα επικινδυνότητας έπρεπε να διεκδικηθεί με άλλο τρόπο και να «βαπτιστεί» διαφορετικά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση και στο τέλος ουσιαστικά η απόρριψη του αιτήματος.

 Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσάρεστο κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε βάρος των αστυνομικών, που παρά την σημαντική προσφορά τους στην κοινωνία σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναγνώριση τους από την πολιτεία, αντιθέτως βλέπουν δίκαια και διαχρονικά τους αιτήματα να καταρρέουν.

 Συνάδελφοι, η Ομοσπονδία είναι το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν. Πρέπει όμως άμεσα να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της και να μετεξελιχθεί σε ένα νέο σχήμα, όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις και στη συνέχεια θα χαράζεται το πλαίσιο διεκδικήσεων. Τα αιτήματα που καταθέτει η ΠΟΑΣΥ, πρέπει να συνοδεύονται από εμπεριστατωμένες εκθέσεις και προτάσεις και τα ψηφίσματα των Πανελλαδικών συνεδρίων πρέπει να επαναπροσδιορίζονται κάθε χρόνο στα καινούργια δεδομένα και να σταματήσει η πρακτική του copy paste, που όπως βλέπουμε δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους μας και μόνο τότε θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την δύναμη τους.-





Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν χρειάζεται κανένα επίδομα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανταμοιβονται επιτέλους οι αστυνομικοί που δουλεύουν σε ειδικές υπηρεσίες όπως Α.Δ , ΔΑΕ, ΔΙ.ΑΣ ΟΠΚΕ και γενικώς σε μάχιμα πόστα, με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας κατά μία πενταετία. Αλλαγή του ασφαλιστικού για την ελ.ασ άμεσα, διότι το θέαμα με τον εξηνταρη αστυνομικό που δεν θα βλέπει,δεν θα ακούει και θα είναι μόνιμα στα πολυιατρεια είναι αισχρό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δε νομίζω να χρειαστεί να φτάσει 60....από τα 50-55 ξεκινάνε τα προβλήματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά έχει κερδίσει τίποτα αυτή η ΠΟΑΣΥ ; Ρητορικό το ερώτημα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολυ σωστα εντοπισες το νομικο-εργασιακο κωλυμα, π το πιθανοτερο κανενας φωστηρας ολα αυτα τα χρονια,δεν το ειχε επεξεργαστει οπως ακριβως το εθεσες εσυ...εξου και οι απλοικες απαντησεις του υπουργιου.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ααα εκεί ήταν το πρόβλημα.. Στον τρόπο και σε ποιο "καλούπι" πρέπει να μπει το αίτημα για να δοθεί!
Δηλαδή οι κυβερνώντες ήθελαν να μας το δωκουν αλλά δε μπορούσαν γιατί το αιτήθηκαμε με λάθος τρόπο..
Μμμ...... Για πόσο Μ@Λ@ΚΕΣ μας περνάνε/τε τελικά;;??!!;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποιο εργαλείο; Ποια Ομοσπονδία; Μιλαμε για τον ορισμό του καρεκλοκένταυρου που βρίσκεται σ αυτή τη θέση μόνο και μόνο για συνδικαλιστικές άδειες..Πάρτε μπαστούνια με ενσωματωμένο πιστόλι..Θα μας χρειαστούν στα 60 που θα δουλεύουμε ακόμα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΙΣΧΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΠΟ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ!