Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρυσοχοΐδης: Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες


Διαβάστε και τη δευτερολογία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Καμίνη

Να με συγχωρήσετε, σας οφείλω μια απάντηση για τα στοιχεία και τα ποσοστά που ζητήσατε με την ερώτησή σας.

Το σύνολο του απασχολούμενου αστυνομικού προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μικρό μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.

Η κατανομή των επωφελούμενων είναι: 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, 10% διπλωμάτες.

Σε προστασία ιδιωτών διατίθεται μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δυνάμεων.

Ειδικότερα σε δημοσιογράφους-εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού.

Αυτά για τα στοιχεία.

Και κανείς να μην κουνάει το ηθικολόγο του δάχτυλο.

Δεν μπαίνω σε συγκρίσεις αλλά η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε περισσότερο προσωπικό, ίδιο και χειρότερο πλαίσιο και αρκετές παραξενιές στα πρόσωπα φύλαξης.

Είναι παρελθόν, δεν επεκτείνομαι, κοιτάμε μπροστά, πάμε να το αλλάξουμε όλοι μαζί.

Να πω και δυο πράγματα για την περίπτωση του τηλεπαρουσιαστή, απλά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Λοιπόν τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο τον Μάιο του 2020, τον Αύγουστο 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμη για ένα τρίμηνο.

Στις 13 Ιανουαρίου – μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Epsilon TV όπου εργάζεται- διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας και η επιτήρηση- όχι φύλαξη της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν, δόθηκαν μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω θέματος Κουφοντίνα. Υπήρχαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και πολλές απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνοδευτική αστυνόμευση με 4ο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε 24ωρη φύλαξη της οικίας του με 4 άτομα.

Σας τα είπα αναλυτικά και τα συνοψίζω :

Ποτέ δεν φύλαξαν 14 τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης.

Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα.

Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο.

Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα.

Και ναι η αστυνομία διέψευσε. Η ΓΑΔΑ συγκεκριμένα, με λιτή και κατηγορηματική ανακοίνωση, διέψευσε τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι 7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή.

ΠΟΤΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΡΑΛΟΓΟ.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, είναι όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.

Είναι απλά βρώμικο και ξεκάθαρα άτιμο να σκορπάμε ψέματα για να καταλογίσουμε αντιφάσεις στην Αστυνομία και στον Υπουργό.

Και ας το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα.

Να είναι πολύ προσεκτικοί κάποιοι διαπρύσιοι ηθικοπλάστες.

Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου.

Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε, δεν λυντσάρουμε, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, είναι αδιανόητο να βγαίνουν έντυπα με τίτλους «μας κυβερνούν αυτοί που έδωσαν προστασία στον ΤΑΔΕ».

Τελειώνω με ένα πιο γενικό σχόλιο για τη συστηματική, κάλπικη επίθεση κατά της αστυνομίας, με τις καραμέλες της αστυνομικής βίας, της Χούντας και του αυταρχισμού.

Η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα περισσότερο από ένα χρόνο από την πανδημία. Όχι από την Αστυνομία.

Η υπομονή έχει τελειώσει γιατί η κόπωση έχει κυριαρχήσει.

Ποιος έκανε τους ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα; Ποιος ήλεγχε αφύσικα τους πολίτες στα φυσικά τους δικαιώματα, κίνησης, μετακίνησης, διασκέδασης, συνάθροισης;

Η αστυνομία.

13 εκατομμύρια ελέγχους.

Με τι προσωπικό; Όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Περισσότερες από 22.000 στο δρόμο. Για δεκατρείς μήνες. Κι αυτοί έχουν οικογένειες, κι αυτοί αρρώστησαν και αρρωσταίνουν, φοβούνται αλλά δουλεύουν.

Το κυριότερο. Δεν γνωρίζουν δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη δουλειά.

Αλλά δεν έχουμε άλλους, οι δυνάμεις της ήπιας αστυνόμευσης δεν αρκούν.

Οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, αυτοί που πολέμησαν στον Έβρο, η ΔΙΑΣ που το βράδυ κυνηγιέται με εγκληματίες, η ΔΡΑΣΗ και η ΟΠΚΕ που τρέχουν στα ναρκωτικά και το βαρύ έγκλημα, αναγκάζονται να τρέχουν και με τα μπλοκάκια για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες.

Γι’ αυτό γίνονται τα παρατράγουδα.

Δεν τα δικαιολογούμε.

Αλλά ας κατέβουμε λίγο από τον θρόνο του αυτόκλητου ταγού του διαδικτύου και την έδρα του τζάμπα δικαστή του Twitter στο πεζοδρόμιο και την πλατεία του φυσικού κόσμου, όπου συναντώνται κουρασμένοι και θυμωμένοι άνθρωποι, νέοι συνήθως κι από τις δυο πλευρές.

Έχουμε λιγότερο από το 10% περιστατικών βίας συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.

Κι είμαστε ένα αυταρχικό καθεστώς όπου έγιναν περισσότερες από χίλιες εκατό συναθροίσεις σε 70 ημέρες, δηλαδή σχεδόν 20 κάθε ημέρα.

Δεν σταματάει σε αυτά η αστυνομία και δεν δικαιολογείται για τα λάθη της.

Απαιτεί όμως και μια δίκαιη στάση, δεν είναι και δεν θα γίνει σάκος του μποξ για κανένα.

Σε λιγότερο από μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου.

Σύγχρονη εκπαίδευση, δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα έρθουν και οι διατάξεις για το θέμα που συζητήσαμε.

Ναι θα βάλουν διακριτικά και κάμερες οι αστυνομικοί.

Εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε γι’ αυτό. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες, οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε ένα χρόνο.

Δεν καθυστερούμε.

Τρέχουμε. Αλλά υπάρχουν νόμοι, διαγωνισμοί, προμήθειες, προσωπικά δεδομένα, εργασιακοί περιορισμοί, δικαιώματα.

Είναι άθλος ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τις κάμερες ολοκληρώθηκε σε 12 μήνες. Στη Γερμανία πήρε 24 μήνες, στη Γαλλία 26.

Ας σταματήσει λοιπόν η κακοήθεια και η ανεύθυνη κριτική.

Ως εδώ η λάσπη.

Τρικυμία στο ποτήρι, θαυμάσια ευκαιρία-παραφράζοντας κι εγώ τον Μάο- και για να γυρίσουμε στην ουσία κύριε Καμίνη.

Σε τρεις βδομάδες θα συζητήσουμε θεσμικά, για όλα τα παραπάνω.

Εκπαίδευση σώμα φύλαξης, γενική αναδιοργάνωση Αστυνομίας και Υπουργείου.

Θα κάνω κάθε προσπάθεια και στα τρία θέματα να είμαστε όλοι μαζί, η μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τις βέλτιστες λύσεις. Ένα μέτωπο ορθολογισμού και δημοκρατίας.

Άλλη απάντηση από αυτήν, του ορθολογισμού και της δημοκρατίας στα ζητήματα ασφάλειας, βίας, χρηστής διοίκησης εγώ δεν ξέρω.

Και δεν είδα άλλη εναλλακτική πουθενά μέχρι τώρα, που να υπηρετεί τα συμφέροντα των περισσοτέρων.

 









Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Γιώργος είπε…
Μισή αλήθεια.γιατι τεχνηέντως δεν γίνεται αναφορά για την φύλαξη της οικίας του παρουσιαστή η την φύλαξη του σταθμού που εργάζεται.ποσοι αστυνομικοί απασχολούνται εκεί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας ψαξουν και προς δικαστηρια μερια οπου υπαρχοτν απλοι υπαλληλοι γραμματεις που με δικαιολογιες διαθετουν συνοδεία κα οχημα χωρις να υπαρχει οσμη απειλης αλλα μονο εξαργυρωση χαρης και γνωριμιας.Εαν οι συνοδοι αντι για προσωπα εκτελουσαν περοπολια καλυπτοντα περισσοτερα προσωπα και πολιτες σιγουρα θα αξιοπουνταν ακριβως για το σκοπο που υπηρετουν .Για το κοινωνικο ΣΥΝΟΛΟ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για το βαθμολογιο δεν εχετε να πειτε τιποτα.
Για το μισθολογιο επισης.
Μόνο να μας κυνηγατε και να μας βαζετε απέναντι στον πολιτη.
Μονο την βρωμικη δουλεια κ.Υπουργε;
Ελπιζω την ύστατη ωρα οι ενωσεις να κανουν κατι ουσιαστικο.εστω ενα απο τα φλεγοντα θεματα του προσωπικου να ικανοποιηθει ως μια ελαχιστη ενδειξη εκτίμησης των οσων υπομενουμε καθημερινά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σύνολο αστυνομικών στη Χώρα 55000. Μονοψηφιος αυτού σημαίνει από 1% έως 9% δλδ από 550 έως 4950 άτομα.... Μεγάλη η αποκκλιση κύριε υπουργέ δε νομίζετε;;; Στη συνέχεια θα ήθελα να μας πείτε με ποια κριτήρια φτάσατε σε αυτούς τους αριθμούς... Τους αστυνομικούς των επίσημων μόνο, η και όσους απασχολούνται σε σκοπιές έξωθεν των οικιών (α,β και εξοχικής κατοικίας) αλλά και των γραφείων τέτοιων προσώπων;;; Για πείτε καμιά αλήθεια επιτέλους....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρυσοχοΐδη σας ξεφτιλησε ο ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ. Και καλά σας έκανε, γιατί αυτό σας αξίζει. Η ξεφτιλα.