Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μανώλης Λαγουδάκης: Αναγκαία η τροποποίηση των Π.Δ. σχετικά με τις αποσπάσεις και τις προσωρινές μετακινήσεις των αστυνομικών


Κείμενο του Μανώλη Λαγουδάκη, συνδικαλιστή αστυνομικού: Όπως είναι γνωστό, η απόσπαση υπαλλήλου-αστυνομικού αποτελεί μορφή μετακίνησης για ορισμένο χρονικό διάστημα, από την υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανική του θέση, σε άλλη υπηρεσία με ίδια ή παρεμφερή  καθήκοντα, ουσιαστικά πρόκειται για προσωρινή μετακίνηση η οποία διενεργείται για την κάλυψη αποδεδειγμένων εποχιακών ή άλλων σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών.

     Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Π.Δ. 100/2003 η απόσπαση αστυνομικού επιτρέπεται μέχρι τρεις (3) μήνες χωρίς τη θέληση του, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη τρεις (3) μήνες, εφόσον συναινεί σε αυτή ο αποσπασμένος.

     Επιπρόσθετα όμως, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ. 100/2003, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 75/2016, επιτρέπεται η προσωρινή μετακίνηση του αστυνομικού για ένα (1) μήνα, με δυνατότητα ανανέωσης για δύο (2) ακόμα μήνες χωρίς τη συναίνεση του μετακινούμενου , για την αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών. 

   Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, είναι εύκολα αντιληπτό, ότι με μία απλή μετονομασία συνεχόμενων υπηρεσιακών διαταγών, η συνολική διάρκεια μετακίνησης των συναδέλφων μας, με πρωτοβουλία της διοίκησης, μπορεί να φτάσει τους έξι (6) μήνες.

    Επειδή όμως η απόσπαση ή η προσωρινή μετακίνηση του αστυνομικού χωρίς τη θέληση του, για την κάλυψη και διαχείριση οποιωνδήποτε υπηρεσιακών αναγκών προκύπτουν σε κάθε περίπτωση, συνιστά στη πραγματικότητα, το ίδιο επιβλαβή μέτρο για το μετακινούμενο και αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το συνολικό χρόνο απομάκρυνσης του από την οργανική του θέση, εις βάρος του προσωπικού και οικογενειακού του προγραμματισμού, κρίνεται απαραίτητη η διόρθωση των ανωτέρω άρθρων.

   Αιτούμαι από την πολιτική και φυσική ηγεσία αλλά και από την Π.Ο.Α.Σ.Υ., να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να τροποποιηθούν τα ισχύοντα σχετικά Π.Δ. και ο συνολικός χρόνος μετακίνησης των συναδέλφων μας είτε ονοματίζεται απόσπαση, είτε προσωρινή μετακίνηση, να μην είναι δυνατόν να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, εφόσον δεν συναινεί ο μετακινούμενος, προκειμένου να διορθωθούν οι παθογένειες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και να προστατευτούν οι συνάδελφοι από φαινόμενα καταχρηστικών διαταγών.

 

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

Αντιπρόσωπος Ν. Ηρακλείου στην Π.Ο.Α.Σ.Υ.

 

Ιδρυτικό μέλος Μ.Π.Ρ.Ο.Σ.Τ.Α.

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο Μανώλη, πολύ σωστός!!