Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η λογική της αστυνομοκρατίας στα τελευταία καταφύγια της ελευθερίας


Αστυνομικός απέστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών το άρθρο που παρατίθεται στη συνέχεια:

Προσεχώς και εν μέσω του τρέχοντος Απρίλη, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να συγκροτηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ. Πρόκειται για το γνωστό ειδικό σώμα εκπαιδευμένων αστυνομικών με το όνομα «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – Ο.Π.Π.Ι.» που θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, διατηρώντας όλα τα προανακριτικά καθήκοντα που προβλέπονται στον Κ.Π.Δ.

Ωστόσο, παρότι έχει ανακοινωθεί και προκηρυχθεί το σχετικό Φ.Ε.Κ. για το φθινόπωρο του 2021, η βιαστική υλοποίηση και εφαρμογή του, βαραίνει τις πλάτες των ήδη υπηρετούντων στο σώμα, δυσχεραίνοντας παράλληλα και τα ήδη αποστραγγισμένα τμήματα και ελλειμματικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς άμεσα και μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη καλούνται 1000 συνάδελφοι να συνδράμουν το μεγαλόπνοο σχέδιο Νόμου και Τάξης της κυβέρνησης, παριστάνοντας το χωροφύλακα σε πέντε, για αρχή, μεγάλα πανεπιστήμια (Ε.Κ.Π.Α. και Ε.Μ.Π. στη Πανεπιστημιούπολη, Ο.Π.Α., Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πατρών).

Το σχέδιο που προτείνεται είναι, η φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να γίνεται μέσω ελέγχου, από τους διατιθέμενους αστυνομικούς, της ειδικής κάρτας εισόδου φοιτητή ή επισκέπτη. Στην περίπτωση δε, μεγάλης έκτασης ιδρυμάτων, όπως το Α.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α. εντός των οποίων υφίστανται και πάρκα ανοιχτά προς το ευρύ κοινό, τότε η διέλευση αυτών θα παραμένει ανοιχτή για τους πολίτες, με την αστυνομική φύλαξη των ιδρυμάτων να πραγματοποιείται εντός των ορίων των κτιρίων στα οποία αυτά στεγάζονται.

Το νέο αυτό Ειδικό Σώμα θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει εποπτικές αρμοδιότητες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των Πανεπιστημιακών χώρων, προκειμένου να μπει «φρένο στις βιαιοπραγίες και την ανομία» που επίμονα και διαρκώς επισημαίνει η κυβέρνηση πως παρατηρούνται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι συνάδελφοι που θα στελεχώσουν την επικείμενη Ομάδα θα κληθούν άρον άρον «να μεριμνήσουν για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας», δίχως παρ’ όλα αυτά να έχει γίνει ουδεμία αναφορά για το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί σχετική ειδική εκπαίδευση σε αυτούς, μιας και όπως είναι σε όλους μας κατανοητό, το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ασάφεια επίσης αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τον οπλισμό των συναδέλφων, η οποία εντάσσεται φυσικά στη γνωστή λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Γιατί να δεχτούμε να μας διαθέσουν υπηρεσιακά απέναντι στους φοιτητές; Και μάλιστα βιαστικά και ανεκπαίδευτους, μεγαλώνοντας το χάσμα που ήδη προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να μας επιβάλλουν;

Η ανησυχία μας επεκτείνεται περαιτέρω όταν πληροφορούμαστε πως πρόκειται για την ίδρυση ενός «ευέλικτου» σώματος το οποίο θα διατίθεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε Ιδρύματος ανά την επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρετούντες σε ένα ίδρυμα, θα είναι σε επιφυλακή ως προς τη διάθεση τους σε κάποιο άλλο ίδρυμα; Και μάλιστα, δίχως να γνωρίζουν τις νέες αντίστοιχες «ιδιαιτερότητες» του χώρου που καλούνται να υπηρετήσουν;

Επιπλέον γίνεται αναφορά για εισαγωγή νέων ποινών, στον υπάρχοντα κανονισμό των Πανεπιστημίων, που θα αφορά τις φοιτητικές δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να βάλλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αυτές να κυμαίνονται από μηνιαία αποβολή έως και ολοκληρωτική διαγραφή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο τους. Ποιο θα είναι το ποσοστό εμπλοκής των αστυνομικών στην υλοποίηση ενός κανονισμού που ανήκει στις αρμοδιότητες ενός άλλου Υπουργείου; Θα μας ζητηθεί να συνταχθούμε υπέρ ή κατά φοιτητικών πράξεων κάνοντας χρήση των προανακριτικών μας πρακτικών; Με τις νέες αυτές δικαιοδοσίες, τίθεται ζήτημα ως προς το αυτοδιοίκητο που διέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο του εκάστοτε Πανεπιστημίου; Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις, όπως αποτυπώθηκε στη Σύνοδό τους, φαίνεται να διαφωνούν με το πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος αυτού ειδικού σώματος φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς θεωρούν ότι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά κάτι τέτοιο, το σώμα αυτό οφείλει να υπάγεται απευθείας στις πρυτανικές αρχές. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, τα πανεπιστήμια μέσω των εκλεγμένων οργάνων τους αναλαμβάνουν την ευθύνη να υλοποιήσουν, να εκπαιδεύσουν και να εξειδικεύσουν, με τη συνδρομή της Πολιτείας, αυτήν τη δράση στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που τα καθορίζει, χωρίς να παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας και έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και του διαλόγου σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση η οποία χρόνο με το χρόνο μειώνεται, αδυνατώντας έτσι να λάβουν τα ίδια τα ιδρύματα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των κτιριακών τους εγκαταστάσεων (π.χ. φωτισμός, συντήρηση κτιρίων, προσωπικό ασφαλείας κλπ) και όχι στην αυθαίρετη ανομία όπως προφασίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η παρουσία της αστυνομίας στους κόλπους των Πανεπιστημιακών κοινοτήτων όχι μόνο δεν θα λύσει τα όποια έκνομα προβλήματα αλλά του εναντίον, θα αποτελέσει πηγή νέων εντάσεων και προστριβών μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Η εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας καλείται για άλλη μια φορά να τσαλακωθεί, με τους συναδέλφους να λαμβάνουν το ρόλο των εξιλαστήριων θυμάτων στις πλάτες των οποίων εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες χειραγώγησης και πειθαναγκασμού της φοιτητικής νεολαίας του σήμερα και των επαγγελματιών του αύριο.

 









Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

Ο χρήστης Θοδωρής είπε…
Αυτο με τα πανεπιστήμια και το ασυλο τους πρεπει να σταματήσει. Τι θα πει ασυλο?πως η επιβολη της ταξης επηρεάζει την ακαδημαϊκή ελευθερια που λες?εμενα μου θυμιζει το γνωστο παιχνίδι που παίζαμε καποτε "κλεφτες και αστυνομοι"....ειναι άσυλο ιδεών, οχι κακοποιων και μπαχαλακιδων.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ μαζί σας αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που ικανοποιεί και τις δύο μεριές και σίγουρα να μην βάζει στη μέση σαν σάκο του μποξ την αστυνομία. Με πρόσχημα την ασφάλεια καταργούν το αυτοδιοίκητο και προσπαθούν να ελέγξουν το πανεπιστήμια κόπο γίγνεσθαι. Επίσης είναι απαράβατος νόμος της αστυνόμευσης πως η παρουσία της αστυνομίας πρέπει να είναι επιθυμητή για να εφαρμοστεί το έργο της τήρησης της τάξης. Στα πανεπιστήμια όμως δεν τους θέλει κανείς. Μα κανείς όμως.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Τελευταία καταφύγια της ελευθερίας".Ο συντάκτης,μάλλον,δε γνωρίζει ότι οι συνάδελφοι που φοιτούν εκει κρύβουν την ιδιότητα τους και από τους αριστερούς τραμπούκους των πανεπιστημίων,αλλά και από αριστερούς καθηγητές,οι οποίοι στο άκουσμα και μόνο της ιδιότητας τους,τους "κοβουν" στο μάθημα τους.Τετοια διαταγη για να στελεχώσουμε την Ο.Π.Π.Ι. δεν εχω δει.Αναφερει τον όρο "χωροφύλακας" υποτιμητικά.Προκειται για ένα Σώμα το οποίο προσέφερε πολλα στην Πατριδα μας.Θα χρειαζομασταν ολοκληρο βιβλιο,να γραψουμε για αυτό.Και μόνο το ότι είναι το μοναδικό Σώμα Ασφαλείας με πολεμική σημαία,λέει απο μονο του πολλα.Βεβαια,ήταν και ένα από τα Σώματα που κυνηγούσαν κατι περίεργες συμμορίες που έκαιγαν πόλεις και χωρια(Κονιτσα,Καρπενήσι,Θεσσαλονίκη,Λιτόχωρο,Νυμφαίο,Αρναία,Λεωνίδιο κ.α.).Καταλαβαίνω ότι αυτοί που μισούν τις πατρίδες δεν το πολυσυμπαθουν.Βεβαια,τότε,υπήρχαν ακόμη μορφές της αριστερας(ΚΎΡΚΟΣ,ΠΑΣΣΑΛΑΡΗΣ) που το αναγνωριζαν αυτο.Προφανως,είχαν μάθει ή βιώσει την δράση των αντιστασιακών οργανώσεων "ΜΙΔΑΣ 614","ΥΒΕ-ΠΑΟ" και άλλες,μη κομμουνιστικές.Θα συμβούλευα την ανάγνωση του βιβλίου "ΜΕ ΤΌΛΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ.Το έγραψε Νεοζηλανδος στρατιωτης.Απο τις γραμμές του θα καταλάβεις τι ηταν η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ.Επειτα,το άρθρο μιλάει για απαιτούμενη ειδική εκπαίδευση,που απαιτείται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημοσιας περιουσιας.Ας ανοίξει ο συνάδελφος τα βοηθήματα του ΡΑΥΤΟΠΟΎΛΟΥ και του ΜΑΓΚΑΚΗ, που είχαμε στην Αστυνομική Ακαδημία και πιστεύω ότι θα του λυθούν όλες οι απορίες.Βεβαια εαν,όπως φαντάζομαι,ο συνάδελφος έχει χρονια να έρθει σε επαφή με την εγκληματικότητα θα δυσκολευτεί λίγο στην αρχή.Το πανεπιστήμιο ειναι ΔΗΜΌΣΙΟ ίδρυμα και σε αυτό ισχύει ο,τι ισχύει παντου.Δε νομίζω ότι θα μας διαθέσουν υπηρεσιακά απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών,οι οποίοι απλως θέλουν να σπουδάσουν.Αυτοι που κάνανε business στις πλάτες των υπολοίπων,ΝΑΙ,θα ζοριστουν λιγο.Ως προς τις ποινές,πέρα από τις ποινικές ευθύνες,ο μαθητής έχει πειθαρχικές.Μη μου πεις ότι σοκαριστηκες.Που είναι το παραξενο;ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΝΉΚΕΙ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.ΤΑ ΥΛΙΚΆ ΑΓΑΘΆ ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.ΟΙ ΔΙΟΙΚΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΈΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΉΚΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στα πανεπιστήμια που δεν τους θέλει κανείς. Τουλάχιστο δεν τους θέλουν αυτοί που βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο για τον κύριο λόγο ύπαρξης του, για να σπουδάσουν, κάποια στιγμή να πάρουν πτυχίο και να συνεχίσουν τη ζωή τους, τους επαγγελματίες αγωνιστές που πολλοί από αυτούς όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα δεν είναι καν φοιτητές. Αυτούς που για μήνες ολόκληρους καταλαμβάνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα παρεμποδίζοντας το σύνολο των φοιτητών να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συμμετάσχουν σε εξεταστικές και εν τέλει να πάρουν κάποια στιγμή το πτυχίο, ενώ στη συνέχεια όταν παραδίδουν το ίδρυμα στις αυτοδιοικητες Πρυτανειες, το κτήριο αλλά και ο εξοπλισμός του θέλουν επισκευές σαν να έχουν υποστεί βομβαρδισμό. Βέβαια οι υποχρηματοδοτουμενες Πρυτανειες όλο και κάπου θα βρουν να αναθέσουν την αποκατάσταση και λογικά είναι καλή μπίζνα. Οπότε και εγώ είμαι αντίθετος με την ίδρυση όλο και περισσότερων υποαστυνομιων, οι οποίες κατακερματισμού τη συνοχή του σώματος, δημιουργούν εσωτερικές τριβές και μάλλον δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' ότι λύνουν, αλλά μέχρι οι Πρυτανειες αποφασίσουν να δουν το πρόβλημα και να πουν τα πράγματα με το όνομα τους θα υπάρχει το περιθώριο να ξεφυτρώνουν τέτοιες λύσεις στο ποδάρι, όπως αυτή του Μιχαλάκη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσοι ενδιαφέρεστε δηλώστε να πάτε να βάλετε σειρά στα ΑΕΙ .στα πανεπιστήμια κύριοι σειρά κ τάξη βάζουν οι καθηγητές αν θέλουν όπως κ στα σχολεία. Θέλουν η όχι ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι είναι ρε μεγάλε παιδάκια του δημοτικού να τα μαλώσουν και να κάτσουν ήσυχα;Μια περίπτωση να υπήρχε να γίνει κάτι τέτοιο την άλλη μέρα τσιμεντωμα στον καθηγητή.Ωστοσο προφανώς η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για τέτοια είδους μέτρα,πρώτα πρέπει να αποκτήσει παιδεία ο πολίτης και έπειτα όλα θα γίνουν μόνα τους όσο είμαστε μπανανία δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ όποιος επιθυμεί να πάει να υπηρετήσει στο Σώμα φύλαξης Πανεπιστημίων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν νομίζω πως είναι λύση του ποδαριού σαν σκέψη, σίγουρα θα είναι σαν εκτέλεση. Αν είσαι ένα σφυρί τότε όλα τα βλέπεις σαν καρφιά. Η λαϊκή δεξιά μόνο αυτό ξέρει να κάνει, να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας ακόμη και εκεί που κανείς δεν τα θέλει και να αντιλαμβάνεται την όποια αντίρρηση ως πλάτη στο έγκλημα και στον τραμπουκισμό. Κρύβεται πίσω από δημοσκοπήσεις θετικές στις προθέσεις της και επειδή προφανώς και η πλειοψηφία θέλει τάξη και ηρεμία στα πανεπιστήμια σιωπά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν καταλαβαίνω τις αναφορές περι λαϊκής δεξιάς και σφυριου και τη σχέση που έχουν αυτές με αυτό που βιώνουμε στα πανεπιστήμια.Αλλα,επειδή βλεπω ότι επιδιώκεις διακαώς να προσδώσεις ιδεολογικό χαρακτήρα στην κουβέντα,θα σου απαντήσω ανάλογα.Επι 40 και πλέον έτη παρακολουθούμε την εφαρμογή των ιδεών της αριστεράς στα πανεπιστημια(Αναμένουμε το ρωμαλεο φοιτητικό κίνημα να περιφρούρησει το πανεπιστήμιο,καταλήψεις για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν,μεταφορά παρανόμως διαμενόντων στη χώρα εντός αμφιθεατρων προς στέγαση,φιλοξενια εγκληματικων συμμοριων εντος αυτου,ραδιοφωνικος σταθμος αναρχικων Κ.α.).Και μιλάω για ιδέες,καθώς απο πράξεις δεν είδαμε τίποτα.Εαν κάτσουμε να κάνουμε το λογαριασμό στην εφαρμογή αυτών των ιδεών το αποτέλεσμα είναι μηδέν.Συγγνωμη,μηδεν για τους φοιτητές και τις οικογενειες τους.Για πολλούς πανεπιστημιακούς(μετέπειτα πολιτευτές αριστερών πολιτικών σχηματισμων) ο απολογισμός ειναι θετικοτατος(Μεταφορά πετρελαίου,που αγοράστηκε για το πανεπιστημιο,στο σπιτι του πρύτανη, υπερκοστολογηση των ζημιών που προκλήθηκαν,πώληση των βιβλίων τους,αμοιβές για μεταπτυχιακά κ.α.).Ολες οι παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ιδεολογική μαστροπεία.Κοινως,νταβατζιλικι.Απ'οτι καταλαβαίνω ειναι πολλα τα λεφτά και το σημαντικότερο,είναι και ξεκούραστα.Αφου σου αρέσει να μιλάς για εργαλεια(σφυριά,καρφια)θα πρότεινα το εξης:Αυτή την εποχή είναι το κλαδεμα των ελαιόδεντρων.θα πρότεινα εσυ και οι σύντροφοι σου να πάτε να δουλέψετε σε κάποιον ελαιώνα,για να δείτε πως πραγματικά παράγεται πλούτος και ότι δεν πρέπει να τον σπαταλάμε.Οσον αφορα το που στηρίζεται η κυβέρνηση.Η κυβέρνηση προεκλογικά έθεσε το θέμα των πανεπιστημίων,μέσω του προγράμματος της,στην κρίση του ελληνικού Λαού.Αυτος το υπερψήφισε.Δεν υπάρχει τελειότερη δημοσκόπηση.Ο Λαός,λοιπόν,θέλει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πριν αρχίσουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν λόγω της πρόθεσης να λυθούν τα ...προβλήματα στις διάφορες Σχολές και Ιδρύματα, καλά θα κάνουν όλα τα πολιτικά κόμματα να τραβηχτούν μακριά από αυτά και τους φοιτητές, διότι είναι η μεγαλύτερη πηγή όλων των προβλημάτων της σπουδάζουσας νεολαίας. Εκ των πραγμάτων, δεν έχουν καμία θέση εκεί. Μετά δεν θα είναι αναγκαία η προγραμματισμένη φύλαξη, διότι τα μικρότερα προβλήματα που θα παραμείνουν, θα αντιμετωπίζονται από τα ίδια τα Ιδρύματα.
Ο χρήστης Pan. Lamprides είπε…
Θλίψη μόνο εσείς δουλέψατε σε ελαιώνες, όλοι οι άλλοι είμαστε χαραμοφάηδες για σας, άντε από δω παπάρες που δεν έχετε ιδέα, εσείς είστε οι καταστροφείς απαρχαιωμένα μυαλά και φοβισμένα.. άιντε με αυτή την καραμέλα, ντεμεκ δημοκράτες ντεμεκ πατριώτες, να βάλω και μια τούρκικη λέξη,μια που γίναμε ήδη γιουσουφάκια με τις πολιτικές των ιδιοτελών αγραμμάτων αρίστων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οποίος σύντροφος σας ξανάφθειρει περιουσία του Λαού,να βάζει το χέρι στην τσεπη(Αυτός,η οικογένεια του,το κόμμα,θα κάνετε έρανο στα συνέδρια σας όπως με τον τρομοκράτη ΣΑΚΚΑ) και θα το ξαναφτιάξει.Ακουγα τον σύντροφό ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ να μιλάει για σφυρια(σαν κι εσενα) και για αμωνια και γελούσα.Οσο για το "φοβισμένα μυαλα",οποίος ξανακαταστρεψει το Πανεπιστήμιο που φοιτούν τα παιδιά μας,δεν θα μπορεί να κρυφτεί ούτε "στου βοδιου το κέρατο,όπως έλεγε και ο καπετάν Γιωτης.