Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κάμερες και σε περιπολικά - Ολοι οι αστυνομικοί με διακριτικά


Κάμερες και διακριτικά σε όλους τους αστυνομικούς! Αυτό είναι πλέον το νέο δόγμα της Λεωφόρου Κατεχάκη, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που αποφάσισε να τοποθετηθούν αμέσως κάμερες σε περίπου 400 περιπολικά της Αμεσης Δράσης αλλά και σε τουλάχιστον 300 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά σε συνέχεια της τοποθέτησης 20 φορητών καμερών (πάνω σε στολές) σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και άλλες τόσες (μεγαλύτερου μεγέθους με «αντικραδασμικές» λαβές) σε ισάριθμες διμοιρίες ΜΑΤ. Σκοπός της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μην υπάρχουν «σκοτεινά» και αμφιλεγόμενα σημεία στις κινήσεις και τις δραστηριότητες των στελεχών της κατά τη διάρκεια ελέγχων, επεισοδίων κ.ο.κ. Τα παραπάνω μέτρα, όπως σημειώνεται, ελήφθησαν στον απόηχο των κατηγοριών για βιαιότητες ή αλόγιστη χρήση χημικών σε Νέα Σμύρνη, Γαλάτσι και αλλού.

Βάσει σχεδιασμού, σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν φορητές κάμερες σε έναν ή δύο αστυνομικούς από τις τετραμελείς ομάδες ΔΙΑΣ που κινούνται καθημερινά στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο στην πρώτη περιπολούν ανά βάρδια περίπου 300 ομάδες ΔΙΑΣ. Στο μέλλον παρόμοια συστήματα αναμένεται να φέρουν και οι αστυνομικοί της Ομάδας Ζήτα. 

Ελεγχος

Πρόκειται για κάμερες σαν πλακέτες, μεγέθους περίπου ίδιου με τους ασυρμάτους που θα τοποθετούνται στη στολή και οι οποίες θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι να δημιουργηθεί με γοργές διαδικασίες και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, που στην περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων (από αστυνομικούς ή πολίτες) θα «λύνει τα χέρια» του αρμόδιου εισαγγελέα για την άμεση άσκηση διώξεων. Οπως διευκρινίζεται, μάλιστα, δεν θα προβλέπεται, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ενεργοποίηση των καμερών σε ελέγχους «ρουτίνας».

Οι σταθερές κάμερες με δυνατότητα ευρυγώνιας λήψης αναμένεται να τοποθετηθούν στο παρμπρίζ των περιπολικών ή στην οροφή τους για την καταγραφή των κινήσεων των αστυνομικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Επιπλέον, υπάρχουν εισηγήσεις να φέρουν φορητές κάμερες στις στολές τους και αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που επιβαίνουν σε περιπολικά και καλούνται ακολούθως πεζοί να επέμβουν σε συμβάντα. Σημειώνεται, πάντως, ότι από τα επόμενα 24ωρα όλοι ανεξαιρέτως οι αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ) θα φέρουν διακριτικά αναγνώρισής τους.

 

Βασίλης Λαμπρόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν λενε να αναβαθμισουν τις τηλεπικοινωνιες σε ψηφιακες που ειναι διατρητες. Μονο λεφτα για καμερες δινουν. Ποση καταντια...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εκεί στην Αθήνα τουλάχιστον έχετε ασύρματο. Εδώ στην επαρχία που όλα γίνονται μέσω κινητού τι να πουμε? Σε όλα τελευταίοι οι αστυνομικοί
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ πάντως το δηλώνω, λεφτά για κάμερες δεν δίνω. Ακόμη ύφασμα μου χρωστάτε για τη στολή μου και έχουν περάσει 14 χρόνια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έλεγχοι ρουτίνας; μα πόσο βαθιά νυχτωμένος είναι ο εμπνευστής.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάμερες δίπλα στους ασυρμάτους.... Γιατί μας έχετε δώσει ασυρμάτους ; Έστω και αυτούς τους τρύπιους που τους ακούνε όλοι. Μας έχει δώσει χρηστική -σύγχρονη ράβδο; Μας έχει δώσει χίλια δυο άλλα εφόδια ; Όχι. Η κάμερα μας μάρανε. Δε λέω θα βοηθήσει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ίσως. Και αυτό μόνο στο δικαστήριο. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα προβάλλει όλο το βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού. Όλοι θα προβάλλουν τις πρώτες ώρες το κατάλληλο κομμένο και ραμμένο απόσπασμα από κινητά κλπ για να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις. Και τι θα πει έλεγχος ρουτίνας. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί και το πιο απλό περιστατικό, όπως και το ποιός θα σε βιντεοσκοπεί και με τι διαθέσεις να προβάλλει την "αστυνομική βία". Για άλλη μια φορά ημίμετρα και αποσπασματικά μέτρα. Λύστε το Α και μετά πάμε σιγά σιγά στο Χ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οκ. Αν πάρεις το ύφασμα σου λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ρε πάμε καλά;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ δεν κατάλαβα το σκεπτικό της κάμερας... στο εξωτερικό η κάμερα υπάρχει με σκοπό να αποφεύγονται οι ανάλογες ΕΔΕ. στην Ελλάδα γιατί τις βάλαμε? Αφού έτσι κ αλλιώς πάλι ΕΔΕ θα κάνουν, πιο το νόημα?