Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ήθελαν να τιμήσουν τους... ναζί αλεξιπτωτιστές


Πολύ θόρυβο ξεσήκωσε στην Κρήτη η πρόθεση μιας «περίεργης» παραστρατιωτικής ομάδας να πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης, τιμώντας τους… γενναίους αλεξιπτωτιστές του Τρίτου Ράιχ, που κατέλαβαν το νησί το 1941. Οσο κι αν ακούγεται παράλογο και προκλητικό, 80 χρόνια από την ιστορική μάχη, η «Ενωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» με ανακοίνωσή της καλούσε τα μέλη της να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις στα Χανιά, από τις 17 ώς τις 23 Μαΐου (ακριβώς δηλαδή τις ημέρες που πραγματοποιούνται και οι ετήσιες εκδηλώσεις στα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης), τιμώντας όμως όχι την ηρωική αντίσταση των Κρητικών αλλά τους… ηρωικούς εισβολείς.

Στην αφίσα που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους αναφέρεται: «Πέρασαν ακριβώς 80 χρόνια από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναιότητά τους. Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αλεξιπτωτιστές αδερφούς μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εναέρια στρατηγική επιχείρηση στην Ιστορία».

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Κρήτη με εύλογα ερωτήματα κυρίως για το ποιος έδωσε άδεια για μια τέτοια εκδήλωση. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» όλοι οι εμπλεκόμενοι με τους ετήσιους εορτασμούς απαντούν: «Κανένας». Τόσο ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης όσο και ο Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, δηλώνουν κατηγορηματικά πως όχι μόνο ουδέποτε δόθηκε τέτοια άδεια, αλλά ούτε κατατέθηκε σχετικό αίτημα. Και από την Περιφέρεια Κρήτης, που έχει κάθε χρόνο τη συνολική ευθύνη για τη διοργάνωση, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε παντελή άγνοια. Το θέμα απασχόλησε ακόμα και την πρόξενο της Γερμανίας στα Χανιά, Λούλα Γαναδάκη, η οποία επίσης δήλωσε πλήρη άγνοια στην «Εφ.Συν.», ενώ έχει ενημερώσει σχετικά και τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα για την αποφυγή πιθανών παρανοήσεων.

Ποια είναι

Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της «Ενωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών - EPA» (https://europeanparatroopers.org) βρήκαμε πως αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση ενεργών, εφέδρων και συνταξιούχων αλεξιπτωτιστών, που έχει ιδρυθεί το 2001. Μέλη της είναι στρατιωτικοί από τις χώρες του ΝΑΤΟ και «από φιλικές χώρες», ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Στη διοίκηση της Ενωσης συμμετέχουν και τρεις Ελληνες, ο Γεώργιος Κασσαγιάννης, ο Θωμάς Αποστόλου και ο Παρασκευάς Καζάς. Ο τελευταίος είναι εν ενεργεία αστυνομικός και το όνομά του αναφέρεται ως «Executive Officer» μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της EPA. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει καμία γνώση για το περιεχόμενο της προγραμματισμένης εκδήλωσης στα Χανιά, ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος για το περιεχόμενο της αφίσας. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προσβάλουμε τους συμπολίτες μας και το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει καμία ρίψη αλεξιπτωτιστών και πιθανότατα θα αναβληθεί και η όλη εκδήλωση», λέει ο ίδιος. Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως λίγη ώρα μετά την επικοινωνία μας, από την ιστοσελίδα της EPA είχαν αφαιρεθεί τόσο η ανακοίνωση για την εκδήλωση στην Κρήτη όσο και τα δύο από τα τρία ελληνικά ονόματα από τον κατάλογο των μελών της διοίκησης… Επίσης, από χθες το μεσημέρι μετατράπηκε από δημόσιος σε ιδιωτικός ο λογαριασμός της EPA στο facebook.

Οι τρεις Ελληνες που εμφανίζονται ως μέλη της «Ενωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», εκ των οποίων ο κύριος Καζάς μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δήλωσε πως δεν είχε καμία γνώση για το περιεχόμενο της εκδήλωσης

Πάντως, μέχρι να κατέβει, η περιγραφή του event στην Κρήτη ήταν πολύ λεπτομερής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο να γίνει εκδήλωση για την 80ή επέτειο της επιχείρησης ΕΡΜΗΣ (ήταν η κωδική ονομασία της εισβολής στην Κρήτη), με ρίψεις αλεξιπτωτιστών αλλά και περιήγηση στα τοπόσημα της μάχης της Κρήτης, ενώ το κόστος της συμμετοχής ήταν 365 ευρώ/άτομο. Μάλιστα ως σημείο πληροφοριών δινόταν η διεύθυνση ξενοδοχείου των Χανίων, οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν πλήρη άγνοια.

Οι δραστηριότητες της Ενωσης πάντως φαίνεται πως έχουν πλούσιο ελληνικό χρώμα. Πέρυσι διοργανώθηκε μαραθώνιος δρόμος στις Θερμοπύλες, με τα μέλη της Ενωσης να φωτογραφίζονται μπροστά στον ανδριάντα του Λεωνίδα, ενώ τα μετάλλια που δίνονταν στους συμμετέχοντες είχαν με greeklish γραμμένη πάνω τους την επιγραφή «MOLON LABE». Ειδικά μετάλλια, όμως, με τον σιδηρούν σταυρό αυτή τη φορά, ετοιμάζονταν να δώσουν στους συμμετέχοντες και στη φετινή εκδήλωση στα Χανιά, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα πριν την κατεβάσουν.

«Απεταξάμην»

Κάθε σχέση με την Ενωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών αρνούνται και αντίστοιχες εγχώριες οργανώσεις, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ), η οποία συχνά συμμετέχει στους εορτασμούς για τη Μάχη της Κρήτης. Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.», τόσο ο πρόεδρός της Δημήτριος Γεωργάκης (συνταγματάρχης) όσο και ο υπεύθυνος Αλεξιπτωτισμού Αντώνης Μαστροθανάσης (αστυνομικός), η ΠΟΕΔ δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Τα μέλη της ΠΟΕΔ στην Κρήτη έχουν κάνει και φέτος αίτηση για την πραγματοποίηση ρίψεων με αλεξίπτωτο, ζητώντας από το υπουργείο Αμυνας τη διάθεση αεροπλάνου και υλικών. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, πιθανώς στο θέμα να εμπλέκονται άλλοι παραστρατιωτικοί φορείς, μικρότερου βεληνεκούς, που αποβλέπουν στην αποκόμιση εσόδων από τέτοιες δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά τις αντιδράσεις η επετειακή εκδήλωση των Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών φαίνεται να βαίνει προς ακύρωση, ενώ σταδιακά σβήνονται όλα τα ίχνη της συγκεκριμένης εκδήλωσης από το διαδίκτυο.

Μάριος Διονέλλης




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όχι δεν ήξερε...ε μας κοροϊδεύουν τώρα τότε δεν ξέρει να διαβάζει ο κύριος, είναι και στην αστυνομία ντροπή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αρθρο απο την εφ.συν...γιατι δεν παραξενευομαι..