Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Αποστολόπουλος: Το απαιτητικό επάγγελμα του αστυνομικού θέλει υγιές σώμα - Βρήκαμε λύση


Παραθέτουμε κείμενο του Δημήτρη Αποστολόπουλου, συνδικαλιστή αστυνομικού: Η εργασία των αστυνομικών είναι δύσκολη, ψυχοφθόρα, επικίνδυνη και φυσικά ανθυγιεινή! Απαιτεί μελέτη, εκπαίδευση, εγρήγορση και άρτια σωματική διάπλαση! Το αστυνομικό λειτούργημα είναι δύσκολο γιατί ακροβατεί στα όρια του νόμου. Ο αστυνομικός είναι αυτός που συλλέγει όλα τα στοιχεία κανεί την προπαρασκευαστική διαδικασία ώστε να αποφασίσει ποιον θα παραπέμψει ενώπιον του φυσικού δικαστή,αλλά είναι και αυτός που κάνει όλη την προεργασία ώστε ο φυσικός δικαστής να αποφασίσει την τύχη αυτών που έχει ενώπιον του!

Ψυχοφθόρα είναι γιατί σε μια διαμάχη μεταξύ δύο ή περισσότερων πολιτών κάνοντας το καθήκον του και ερμηνεύοντας το νόμο, λόγου χάρη επιβάλλοντας ένα διοικητικό πρόστιμο θα δυσαρεστήσει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. .Επικίνδυνο γιατί.. Σε ένα επάγγελμα που από τη φύση του καλείται ο εργαζόμενος να οπλοφορεί αλλά και να εκθέτει την σωματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες τρίτων βάση και της ποινικής δικονομίας! Αυταπόδεικτα εξάγεται η επικινδυνότητα του.Χωρις καν να αναφέρουμε τις περιπτώσεις που καλείται να συνδράμει το πυροσβεστικό σώμα σε φυσικές καταστροφές αλλά ακόμη και τις ένοπλες δυνάμεις όπου κριθεί αναγκαίο! Όσο για την ανθυγιεινή πλευρά δεν έγκειται μόνο σε σωματικές έρευνες,φρουρήσες ασθενών σε νοσοκομεία! Αναμονή επί ώρες σε συνθήκες ζέστης ή ψύχους! Οπως επιπλέον το άγχος της αντικατάστασης συναδέρφων σε σημεία, η μη έγκαιρη γνώση της υπηρεσίας αλλά και η απρόβλεπτη αλλαγή αυτής τελευταία στιγμή εξαιτίας" εξαιρετικών" γεγονότων, ούτως ώστε να μην μπορούν να προγραμματίσουν κοινωνικά γεγονότα ή οικογενειακά θέματα!

Περαιτέρω η συνεχής αλλαγή των νόμων απαιτεί μελέτη.Η χρήση όπλων εκπαίδευση! Η επαφή σε πραγματικό περιβάλλον με πραγματικά πυρά, περιβάλλον που δεν έχεις να αντιμετωπίσεις γνωστό κίνδυνο (εχθρό της πατρίδας)αλλά άγνωστο κίνδυνο από ένα θεωριτικά διερχόμενο συμπολίτη ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε (τρομοκράτη, δολοφόνο κ.α).

Η φύση της αστυνομικής εργασίας λοιπόν ενώ απαιτεί άρτια σωματική διάπλαση αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να κυνηγήσεις ύποπτο αξιόποινης πράξης πηδώντας φράκτες,ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες,ερχόμενος σε συμπλοκή με γυμνά χέρια ή ακόμη να κατάληξει και σε ένοπλη αντιπαράθεση. Η καθημερινότητα έχει αρκετή καθιστική ζωή είτε ώς εργαζόμενος σε γραφείο,ώς αστυνομικός σκοπός σε φυλάκιο, μέσα στο περιπολικό! Αλλά και απλά στεκόμενος όρθιος κάνοντας λίγα βήματα σε (μέτρα τάξης)σε πορείες, ρύθμιση κυκλοφορίας κ.α.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ανιχνεύοντας τρόπους να βελτιώσουμε την σωματική και πνευματική αντοχή ,παρουσία αλλά και ευεξία των συναδέλφων μας. Εγώ ως μέλος της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α Β/Α μαζί με συνεργάτες μου ήρθαμε σε επαφή με ένα καταξιωμενο συνάδερφο και μελος μας, στον χώρο της άθλησης και της υγείας! Ο λόγος για τον Υπαρχιφύλακα κ.Γιωργο ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟ πρώην πρωταθλητή στίβου(κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 800μετρα). Πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και προπονητή σωματικής διάπλασης από την γενική γραμματεία αθλητισμού με ενεργή επίσης άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο οποίος δραστηριοποιείται και στον χώρο των επαγγελματιών υγείας αφού φοιτά με πλήρη υποτροφία ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Του αναπτύξαμε προτάσεις μας για λέσχη-εστιατόριο στην Βορειοανατολική Αττική αλλά και λειτουργία τοπικού ιατρείου που έχουμε ήδη δημοσιεύσει και καταθέσει στην ιεραρχία. Σε μια ακόμη προσπάθεια να διευκολύνουμε τόσο την καθημερινότητα των συναδέρφων μας υπηρετούντων στα όρια της ΔΑΒΑΑ όσο και να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης τους. Του ζητήσαμε την άποψη του και την συνδρομή του στην προσπάθεια μας. Ο ίδιος συμμεριζόμενος τόσο την αγωνία μας όσο και τις ιδιάζουσες ανάγκες του Έλληνα αστυνομικού πρότεινε την λειτουργία ενός διατροφικού κέντρου αρχικά στη ΔΑΒΑΑ,με προοπτική αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος από την φυσική ηγεσία να επεκταθεί πιλοτικά και σε άλλες διευθύνσεις της Αττικής ή και σε επίπεδο αρχηγείου, πρόταση που έχει συγγράψει και ο ίδιος και μας ζήτησε να την επικοινωνήσουμε και εμείς! Το κέντρο αυτό το οποίο δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ένα δωμάτιο 30 τμ.Στο οποίο θα γίνεται κατόπιν ραντεβού μεταβολική μέτρηση από τον ίδιο, εκπόνηση προγράμματος διατροφής αλλά και ανά δύο άτομα θα μπορεί να τους κάνει μια αξιολόγηση με απλά όργανα(ποδήλατο,cateball,αλτήρες). Αλλά και να τους δείνει ένα μηνιαίο πρόγραμμα ατομικής γυμναστικής δείχνοντας τους τον τρόπο εκτέλεσης,καθώς διαθέτει και πιστοποίηση ως προπονητής fitness. Θέτει δε εαυτόν στη διάθεση του Διευθυντή της Διεύθυνσης που υπηρετεί και στην υπόλοιπη ιεραρχία!

Πράγματα εύκολα και βατά τα οποία πέρα της βελτίωσης των λοιπών βασικών εργασιακών συνθηκών και των απολαβών μας, που είναι μείζονα αφού αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακά σημεία! Όμως θέματα που επίσης είναι μεγάλης σημασίας καθώς συνάδουν με μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή αστυνομία! Θέματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη και από ευρωπαϊκά προγράμματα! Καθώς προάγουν τα ύψιστα αγαθά υγείας και ασφάλειας του προσωπικού και βοηθούν στην οικονομική του ενίσχυση καθώς δεν θα τα αναζητεί ιδιωτικά!

Το ειδικευμένο προσωπικό υπάρχει.. Όχι μόνο σε αυτό τον τομέα αλλά και σε άλλους αφού διαθετουμε απόφοιτους νομικής και οικονομολόγους ώστε να χτίσουμε αυτοτελή νομική ή οικονομική υπηρεσία! Μένει λοιπόν ο οργανισμός μας να αξιοποιήσει τους ανθρώπινους πόρους και να τους κατανείμει..

Με όραμα και διάθεση για τομές.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΌΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Συνδικαλιστής

Μέλος Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α Β/Α









Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αστυνομία που τη βλέπετε όλοι εσείς που ασχολείστε με τον συνδικαλισμο πείτε και εμάς γιατί μάλλον σε άλλη αστυνομία είμαστε, ειδικά σε αυτήν τη βόρεια που λες,χρόνια ακούμε για λέσχες για ιατρούς κτλ κτλ κτλ και νομίζω είμαστε στο 0+0=0???? Υπηρεσιακά δεν το συζητώ έχετε φτιάξει όλα τα ΑΤ και ΤΑ της βόρειας χαχχαχα από &0 άτομα τα κάνατε 10. Όλα τέλεια. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτοί που είναι γραμμένοι και σας ψηφίζουν. ΔΥΣΤΥΧΏΣ.
Ο χρήστης Apostolopoulos dimitrios είπε…
Συμφωνούμε μαζί απόλυτα..Αλλά μάλλον μπερδεύετε δεν μιλάτε με το προεδρείο αλλά με την αντιπολίτευση!!
Εμείς τα προτείνουμε αλλά αυτοί που πρέπει τάζουν μόνο καμία αποσπασουλες σε καμία εικοσαετία δικούς τους!!
Ο υπογράφων το άρθρο στη διάθεσή σας!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχεις απόλυτο δίκιο συναδερφος!
Αλλά μάλλον μπερδεύεις τις παρατάξεις!!
Εμείς δεν είμαστε το προεδρείο.Ειμαστε μια καινούργια παράταξη που είναι στην αντιπολίτευση!
Εμείς τα έχουμε πρότεινει όλα αυτά μήπως γίνουμε ποτέ σύγχρονη αστυνομία 👮 Στο χέρι των συναδέλφων είναι να διαλέξουν τι εκπροσώπιση τους ταιριάζει..Εμείς καταγγελουμε,προτείνουμε,είμαστε δίπλα στον συναδερφο.. Δυστυχώς κάποιοι θέλουν μόνο ένα ρεπό ή μια απόσπαση σε διπλανή υπηρεσία και κάποιοι άλλοι τους πουλάνε δήθεν εκδούλευση για κάτι τόσο μικρό..Οπότε που χρόνος για τα μεγάλα!!Στη διάθεσή σου ο συντάκτης του άρθρου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλιστα..Αντιπολίτευση τώρα και στην ΕΛ.ΑΣ.Ωρα να δούμε και υπό κατάληψη αστυνομικά τμήματα. ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ η φάση. Ξυπνήστε ρεεεεεε