Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Μάτι: Παρέμβαση Παναγιωτόπουλου για παραμονή των πυρόπληκτων στις κατασκηνώσεις


Την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την έξωση των πυρόπληκτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι από τις κατασκηνώσεις του στρατού και της Αεροπορίας από Αγιο Ανδρέα και Ζούμπερι αντίστοιχα θα αναλαμβάνει να λύσει με παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. 

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ είχε συνάντηση με τους δημάρχους Μαραθώνος και Ραφήνας για την επίλυση του ζητήματος και τους μετέφερε την πρόθεσή του να παραταθεί η παραμονή των πυρόπληκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκαταστάσεως των οικιών τους, εφ’ όσον στοιχειοθετείται η ανάγκη αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρει:

«Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, τους Δημάρχους Μαραθώνος κ. Στέργιο Τσίρκα και Ραφήνας κ. Ευάγγελο Μπουρνούς προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ζητήματα που αφορούν στη φιλοξενία πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018 σε παραθεριστικά θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Μετά την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, υπογραμμίστηκε η βούληση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να συμβάλλει κατά το δοκούν στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσεως και σημειώθηκε ότι οι πυρόπληκτοι που φιλοξενούνται στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα και το ΚΕΔΑ Ζούμπερι έχουν απολάβει τις μέγιστης δυνατής αρωγής τόσο ως προς τη στέγαση, όσο και προς τη σίτισή τους από το 2018.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετέφερε στους Δημάρχους την πρόθεσή του να παραταθεί η παραμονή των πυρόπληκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκαταστάσεως των οικιών τους, εφ’ όσον στοιχειοθετείται η ανάγκη αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τόνισε πως υπάρχει καλή θέληση για τη χρήση των στρατιωτικών οικίσκων, όχι όμως για την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αυτού.

Επισημάνθηκε επιπλέον, ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να επιλυθεί το ανακύψαν ζήτημα το συντομότερο δυνατό σε συνεννόηση με το ΥΠΕΘΑ. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύθηκαν να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με συγκεκριμένες προτάσεις».

Δεν μας ικανοποιεί το ενδεχόμενο παράτασης σημειώνουν οι κάτοικοι 

Ως «απάνθρωπη» καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι της φωτιάς στο Μάτι την έξωση που τους ανακοινώθηκε ξαφνικά το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου. Μάλιστα πυρόπληκτη η οποία διαμένει τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα μιλώντας στο ethnos.gr, πως σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους κατοίκους το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής για λίγους μήνες. «Ζητούμε να μείνουμε μέχρι να τελειώσουμε τα σπίτια μας και να μεταφερθούμε εκεί», υπογράμμισε.

Παράλληλα σημείωσε πως «παρόλο που είχαμε λάβει υποσχέσεις το 2018 πως η κατασκευή των κατοικιών μας θα γίνει άμεσα και με διαδικασίες fast track, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πράξη» και σημειώνει πως υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση για να πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός λόγω γραφειοκρατίας. «Ακόμα υπάρχουν πυρόπληκτοι που “τραβιούνται” με την αρχαιολογία και τη στατική δόμηση. Είναι σαν να βρίσκουν δικαιολογίες για να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους» δηλώνει.

Παράλληλα, τονίζει πως υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν οι πληγέντες. «Υπήρχαν περιπτώσεις που περίμεναν μήνες ή ακόμα και χρόνια», αναφέρει. «Στη δική μου περίπτωση την περιοχή που διέμενα την έβγαλαν δασική και παρόλο που οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουμε οικοδομικές άδειες, δεν γνωρίζουμε εάν ποτέ θα αποζημιωθούμε και θα οικοδομηθούν ξανά τα σπίτια μας. Πλέον αναμένουμε τους νέους δασικούς χάρτες», τονίζει. 

 

https://www.ethnos.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια