Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνάντηση της Ένωσης Αθηνών με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής - Τί ζήτησαν οι συνδικαλιστές


Ανακοίνωση τής Ένωσης Αθηνών: Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο  κ. ΣΑΝΙΔΑ Παρασκευά πραγματοποίησε την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 αντιπροσωπεία του Διοικητικού  Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

          Αφού ευχηθήκαμε στον κύριο Γενικό καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, του παραδώσαμε Υπόμνημα με τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατά την γνώμη μας, οι συνάδελφοι και οι Υπηρεσίες που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια της Ένωσής μας και  βρίσκονται διοικητικά υπό τις εντολές του εκάστοτε Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή. Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι τα προβλήματα χρονίζουν, οι αιτίες τους είναι πολλές, ενώ  μεγάλο ποσοστό αυτών υπόκεινται σε κλιμάκια τα οποία υπερβαίνουν την ίδια την Γ.Α.Δ.Α.  Τα κυριότερα θέματα που θέσαμε ήταν:

 

Τροποποίηση ανακοινωμένης Υπηρεσίας  για λήψη μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας αργά το βράδυ. Ως συνέπεια, αρκετές Υπηρεσίες, προκειμένου να αποφεύγουν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και παράπονα των συναδέλφων, επιλέγουν να μην εκδίδουν Υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση. Στηλιτεύσαμε δε, ορισμένες περιπτώσεις που μας έχουν καταγγελθεί και αφορούν στην αδυναμία χορήγησης δικαιούμενων Ημερησίων αναπαύσεων από ορισμένους Διοικητές. 

 

Ανισομέρεια στην κατανομή προσωπικού μεταξύ Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Α., με τις επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο μερίδιο αστυνόμευσης Υπηρεσίες οι οποίες παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο αποδεκατισμένες από την έλλειψη προσωπικού, να αναλώνονται σε ατελείωτα μέτρα Τάξης – Ασφάλειας – Τροχαίας που ουδεμία σχέση έχουν με το φύση του αντικειμένου των Υπηρεσιών τους. Επιτακτική και άμεση καθίσταται πλέον η ανάγκη εξορθολογισμού των μέτρων και έγκαιρης ανακοίνωσής τους από τις προϊστάμενες Υπηρεσίες, ούτως ώστε να μην κατασπαταλάται Αστυνομικό προσωπικό σε πάρεργα, να μην δυσχεραίνεται η καθημερινή λειτουργία και οι τρέχουσες ανάγκες των Υπηρεσιών και να μην διαταράσσεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων Αστυνομικών. 

 

Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών: Θέσαμε σε έναν ακόμη Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή την αντίθεσή μας με ένα μέτρο αστυνόμευσης, κατά την άποψή μας, παρωχημένο. Αν για την Ηγεσία η Υποδιεύθυνση αυτή αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει να υφίσταται, τότε προτείνουμε το προσωπικό αυτής να υπάγεται στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής ώστε να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για τους υπηρετούντες συναδέλφους, καλύτερη οργάνωση με μεγαλύτερη απόδοση για τους πολίτες και να σταματήσει επιτέλους το γνωστό σε όλους ρητό ορισμένων Διοικητών – Διευθυντών Υπηρεσιών «θα σε στείλω στις πεζές», το οποίο μας καταγγέλλεται ότι καραδοκεί τα τελευταία χρόνια.

 

Κρατούμενοι Αστυνομικών Υπηρεσιών: Μεταφέραμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αστυνομικά κρατητήρια και δυσκολίες ως προς την καθημερινή διαχείριση των κρατουμένων από τις επιφορτισμένες Υπηρεσίες κράτησης.

 

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αν και το ζήτημα δεν αποτελεί αρμοδιότητα του κ.  Γενικού, θέσαμε προς αυτόν τους πέραν του δέοντος σοβαρούς προβληματισμούς μας και τις ενστάσεις μας για το τι μέλλει γενέσθαι με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς οι Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. θα επιφορτιστούν, ως συνήθως, με το μεγαλύτερο βάρος οποιωνδήποτε μελλοντικών έκτροπων λάβουν χώρα.  Τις επίσημες θέσεις μας άλλωστε έχουμε θέσει στη δημόσια διαβούλευση, βουλευτές, Υπουργούς, Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

Μετακινήσεις αστυνομικών μετά από καταγγελίες πολιτών:  Ιδιαιτέρως ύστερα από τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, σε αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά στα οποία γίνονται εις βάρος τους καταγγελίες από ελεγχόμενους πολίτες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μετακινούνται  από τις Υπηρεσίες τους, την ώρα που διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό αυτό και η οποία δεν έχει ακόμη εκδώσει πόρισμα. Θεωρούμε αδιανόητο σε ένα κράτος Δικαίου που το τεκμήριο  της αθωότητας αποτελεί θεμέλιο λίθο του Δημοκρατικού μας συστήματος, αυτό να μην ισχύει για τον εργαζόμενο Αστυνομικό.

 

Σαφήνεια εντολών από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς τις αστυνομικές δυνάμεις: Οι εντολές που διαβιβάζονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς τις αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να είναι σαφείς και νόμιμες, ούτως ώστε οι Αστυνομικοί (διμοιρίες, Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., ΔΡΑΣΗ, Ασφάλεια κλπ), που τις εκτελούν να μην εκτίθενται στους παντοειδείς κινδύνους και να μην υπάρχουν καθόλου «κενά» στο τρόπο που ενεργούν, αφού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι εντολές είναι αίολες και οι συνάδελφοί μας καταλήγουν είτε τραυματίες, είτε κατηγορούμενοι (πειθαρχικά – ποινικά).

Όλα τα θέματα συζητήθηκαν διεξοδικά, για αρκετή ώρα. Η εικόνα που αποκομίσαμε είναι ότι ο κύριος Γενικός αποτελεί άριστο γνώστη των ζητημάτων που αναδείξαμε και υποσχέθηκε ότι όσα ζητήματα άπτονται καθαρά της αρμοδιότητάς του θα καταβληθεί, σε συνεργασία με την Ένωσή μας, κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν. Εμείς από την πλευρά μας γνωρίζουμε ότι ουδείς διαθέτει μαγικό ραβδί, ότι χωρίς πραγματική συνεννόηση μεταξύ Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, ότι χωρίς πλάνο και όραμα, οι Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. θα αποτελούν πάντα τον μεγάλο «ασθενή» της ΕΛ.ΑΣ.

          Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ως το μεγαλύτερο Πρωτοβάθμιο Σωματείο της Χώρας, δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια που λαμβάνει χώρα με σκοπό την καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας και τη θεσμική – νομική θωράκιση της εργασίας μας.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πόσα οφειλόμενα ρεπό έχουν οι αστυνομικοί στα Ατ της Αθηνών γνωρίζει κανείς;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπαρχει και η αυτόδίκαιη χρηση. Αλήθεια εσύ υπηρέτεις σε ΑΤ ;;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
φτανει ρε Πακο με τον Σανιδα...ελεεεος