Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο βαθμός του Ανθυπαστυνόμου (είτε με εξετάσεις είτε με έτη υπηρεσίας) - τι ισχύει ακριβώς, καθήκοντα & υποχρεώσεις!


Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3686/08 (ισχύον βαθμολόγιο από το 2008) οι Αστυφύλακες που προέρχονται από την Ανωτέρα Σχολή Αστυφυλάκων, εισαγόμενοι με Πανελλήνιες Εξετάσεις (από το έτος 1995, βάσει του ν. 2226/94), προάγονται στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου στα 25 ετη συνολικής υπηρεσίας, κατέχοντας οργανική θέση Αστυφύλακα, ΟΜΩΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ.

Ενώ μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει η τεκμηριωμένη πρόταση της ΠΟΑΣΥ για τη μείωση του χρόνου προαγωγής της συγκεκριμένης κατηγορίας συναδέλφων μας, από τα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, να μειωθεί στα 24 έτη για την προαγωγή στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου των αποφοίτων της Σχολής Αστυφυλάκων από Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

1) Ότι εκτελούν και θεωρούνται, κανονικά μάλιστα και για κάθε Αστυνομική Υπηρεσία, ως Βαθμοφόροι Ανθυπαστυνόμοι με την προαγωγή τους στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

2) Απλά και μόνο για τα θέματα μετακινήσεων (μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις κλπ), καθώς και για το ξεπερασμένο, εν μέρει, Οργανόγραμμα των Υπηρεσιών λογίζονται ως Αστυφύλακες, αλλά σε ό,τι αφορά την οργανική θέση τους και μόνο.

Επειδή πρόσφατα προήχθησαν στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου με την ως άνω διαδικασία, για πρώτη φορά μάλιστα, πολλοί συνάδελφοί μας της πρώτης σειράς της Σχολής Αστυφυλάκων εκ Πανελλήνιων Εξετάσεων, με κατάταξη την 12 Ιανουαρίου 1996, κρίνεται επιβεβλημένο να αναλύσουμε το ισχύον καθηκοντολόγιο που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία του π.δ. 141/91 και από άλλες νομοθετικές διατάξεις και Κανονισμούς του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του βαθμού του Ανθυπαστυνόμου, ως Βαθμοφόρου γενικών καθηκόντων του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, σας γνωστοποιούμε τις πραγματικές και ουσιαστικές διαφορές που ισχύουν σύμφωνα με τους Κανονισμούς μας, μεταξύ των βαθμών του Ανθυπαστυνόμου ως Βαθμοφόρου και του Αστυφύλακα, Υπαρχιφύλακα και κυρίως του Αρχιφύλακα ανακριτικού υπαλλήλου:

- Στα ποσοστά χορήγησης κανονικών αδειών που δύναται να απουσιάζουν από τις Υπηρεσίες τους οι Ανθυπαστυνομοι συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό 1/3 μαζί με τους αξιωματικούς, σε σχέση με το 1/4 που ισχύει για τους Αρχιφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Αστυφύλακες (άρθρο 2 παρ. 4 του π.δ. 27/86).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας (άρθρα 59 παρ. 2 του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνομοι δεν εκτελούν καθήκοντα υπαξιωματικού υπηρεσίας (άρθρο 61 παρ. 3 του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι δεν εκτελούν καθήκοντα γραφειοφύλακα (άρθρο 63 παρ. 2 του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι δεν εκτελούν σε καμία περίπτωση καθήκοντα σκοπού (άρθρο 74 παρ. 2 του π.δ. 141/91).

- Ειδικά οι Ανθυπαστυνόμοι που προάγονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 3686/08, με οργανική θέση Αστυφύλακα, δύναται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο, να εκτελούν καθήκοντα σκοπού τροχαίας κίνησης - ρυθμιστές (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 141/91, όπως τροποποιήθηκε με π.δ. 99/09).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι εκτελούν καθήκοντα περιπόλου (δηλαδή περιπολίας μηχανοκίνητης, τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και μεικτής ή πεζής) ως επικεφαλής (άρθρο 76 παρ. 2 του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού επιθεώρησης (άρθρο 82 παρ. 1 του π.δ. 141/91).

- Ειδικά οι Ανθυπαστυνόμοι που προάγονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 3686/08, με οργανική θέση Αστυφύλακα, εκτελούν καθήκοντα επόπτη σκοπών (άρθρο 81 παρ. 2 του π.δ. 141/01, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 99/09).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι δεν εφοδιάζονται με αστυνομικά σημειωματάρια και βιβλιάρια επιθεώρησης Αστυνομικού (άρθρα 83 και 83Α του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι διατίθενται σε καθήκοντα Τοπικού (Κοινοτικού) Αστυνόμου, Αστυνομικού της Γειτονιάς και Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Κ.Α.Μ. (άρθρα 32Α, 74Α και 77Α αντίστοιχα του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι διατίθενται ως Υπασπιστές Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης (άρθρο 22 του Π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι εκτελούν καθήκοντα Διοικητή Υπηρεσιών επιπέδου Αστυνομικού Σταθμού (άρθρα 32, 33 και 34 του π.δ. 141/91).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι αξιολογούνται σε ετήσια βάση μαζί με τους Αρχιφύλακες από εξετάσεις, ως Βαθμοφόροι δηλαδή (π.δ. 15/86 σε συνδυασμό με ν.δ. 649/70).

-Οι Ανθυπαστυνόμοι εκτελούν καθήκοντα οδηγού υπηρεσιακού οχήματος, μόνο σε περίπτωση που η Υπηρεσία στερείται υπευθύνου οδηγού και υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή κρίνεται επιβεβλημένη ένεκα της διάρθρωσης και των αναγκών της Υπηρεσίας και με έγκριση του προϊσταμένου Αξιωματικού. Ενώ, βέβαια, είναι δυνατή η προσωρινή ή μόνιμη χρέωση των υπηρεσιακών οχημάτων και σε Αξιωματικούς και σε Ανθυπαστυνόμους και σε Αρχιφύλακες που προάγονται με εξετάσεις (άρθρο 11 παρ. 2 του π.δ. 25/21, που έλαβε ΦΕΚ την 20/4/21 και αντικατέστησε το π.δ. 188/01).

- Οι Ανθυπαστυνόμοι διατίθενται σε καθήκοντα προϊσταμένων Γραφείων (Γραμματείες) όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών (άρθρο 58 του π.δ. 75/87).

Ευχόμαστε στους νεοπροαχθεντες συναδέλφους μας καλή σταδιοδρομία και πολλή υπηρεσιακή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα, ως Ανθυπαστυνόμων του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας!

Η αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης:

(Συντάκτης:

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ,

Επιμέλεια:

- ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Παναγιώτης

Μέλος ΔΣ ΕΑΥΘ,

- ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ Λάζαρος

Μέλος ΔΣ ΕΑΥΘ,

- ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ευάγγελος

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ,

- ΠΑΝΟΣ Στέφανος

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ,

- ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης)

 

Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης

 









Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι αρχιφυλακες με 4 σαρδέλες να δω τι θα κάνουν τωρα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί δεν προτείνετε να έχει ο καθένας τα καθήκοντα και υποχρεώσεις του βαθμού του??? Τί αηδίες είναι αυτές??? όποιος θέλει να φοράει βαθμούς να έχει ακριβώς ότι προβλέπεται... Ανθυπαστυνόμος λέει με οργανική αστυφύλακα... τότε να κάνει και τα καθήκοντα του αστυφύλακα όχι μόνο τα προνόμια έτσι δεν είναι Δίκαιο????
πρόταση για τροποποίηση του Ν. 3686/08. 1) επετηρίδα προαγωγών σύμφωνα με ανάγκες και όχι στο σωρο.2) ένας βαθμός αρχιφύλακα ένας ανθυπαστυνόμου ένας υπαστυνόμου κ.ο.κ. με ΙΔΙΑ καθήκοντα και υποχρεώσεις που απορρέουν αντίστοιχα. Όποιος δεν θέλει με αίτηση να εξαιρείται. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΨΗΦΩΝ.
Ο χρήστης Nick Bal είπε…
Σε άλλη αστυνομία υπηρετείτε εσείς???
Σε λίγο καιρό οι ανθυπαστυνομοι θα είναι περισσότεροι από τους αστυφύλακες. Θα κάνουν τα ΠΑΝΤΑ ! Τη μια Αξυπ την άλλη σκοπός, την παρά άλλη μέτρα! Το καθηκοντολογιο είναι ξεπερασμένο πλέον γιατί υπολόγιζε αλλιώς την αναλογία βαθμοφόρων - αστυφυλάκων !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρήσιμη δημοσίευση για να γνωρίζουμε τα καθήκοντά μας ως επικεφαλής αξιωματικοί εμείς οι νεοπροαχθεντες Ανθυπαστυνομοι
Ο χρήστης HarryCalahan είπε…
αν η πολιτεια θελει να κανει κατι για τους αστυνομικους ειναι βαλει τους εγκληματιες οχι στην φυλακη για 6 μηνες αλλα 4 χρονια υπηρεσια υποχρεωτικη σε καθε τμημα η συνεργειο αστυνομικων δηλαδη να παρεχουν βοηθεια στον καθε αστυνομικο με οτι μεσο μπορουν και οχι να καθονται στον κορυδαλλο σχεδιαζοντας ληστειες κλπ ,ειμαστε στο 2021 με νομους του 1980
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλό το άρθρο! 2 λύσεις υπάρχουν η θα παίρνει κάθε χρόνο (και) φρουρούς η ανθυπαστυνομοι με τα χρόνια θα κάνουν καθήκοντα Αστυφύλακα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξέρεις εσύ κανέναν κλεφτη να θέλει να δουλέψει?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η λύση είναι μία. Κατάργηση εξετάσεων αρχιφυλακων και τεμα