Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο «Ηνίοχος» ανοίγει τα φτερά του: Από τη Γαλλία έως τα Εμιράτα και από την Αίγυπτο έως το Ισραήλ


Τίποτα όπως φαίνεται δεν είναι δυνατό να σταματήσει τα Ελληνικά "φτερά" από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς με τους οποίους η Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται.

Άντεξαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία και πλέον ούτε η πανδημία της Covid-19 τα δύο τελευταία χρόνια δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη HAF. Αποκτά καινούργιο μαχητικό με την αγορά των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale, εκσυγχρονίζει τα 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper, δρομολογεί  παρά τα προβλήματα τη συντήρηση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27 αλλά και των ελικοπτέρων Super Puma και προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα. Τον εκσυγχρονισμό των F-16 block50, την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ, ενώ ήδη στα σχέδια του επιτελείου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας είναι και το άλμα με την είσοδο στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς stealth, του F-35.

Όμως αντίστοιχα εντυπωσιακοί είναι και οι ρυθμοί εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων αλλά και τεχνικών τόσο εντός του FIR Αθηνών όσο και στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Το ΓΕΑ παρά τα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η πανδημία αποφάσισε ότι φέτος ο "ΗΝΙΟΧΟΣ" θα πραγματοποιηθεί κανονικά έπειτα από την περσινή αναβολή. Πλέον όλα είναι έτοιμα και οι πρώτες αποστολές θα αρχίσουν να προσγειώνονται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα  εκεί όπου θα φιλοξενηθεί η μεγαλύτερη φέτος πολυεθνική αεροπορική άσκηση της Μεσογείου. Με το ΑΤΑ να έχει ήδη σχεδιάσει και νέα σενάρια με συμμετοχή ακόμα και μη επανδρωμένων Αμερικανικών MQ-9, ιπτάμενων τάνκερ και ιπτάμενων ραντάρ.

Όμως η Πολεμική Αεροπορία, η οποία ήδη έρχεται από ένα εντυπωσιακό σερί ασκήσεων με Γάλλους, Αμερικανούς, Εμιρατιανούς και Σαουδάραβες ανοίγει τα "φτερά" της τους επόμενους μήνες με συμμετοχές σε μεγάλα αεροπορικά event με πρώτο τη ΝΑΤΟϊκή "TIGER MEET" τον Μάϊο στην Πορτογαλία. Το πρόγραμμα που ακολουθεί φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονο με τη HAF να "σημαδεύει" τη Μέση Ανατολή. Οι άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία πλέον σηματοδοτούν την απαρχή μιας σειράς κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολυεθνικών ασκήσεων στις οποίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό παρόν τα ‘’μπλε φτερά’’.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση"’Desert Flag" την οποία διοργανώνει η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται ότι θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο ραντεβού αεροποριών Αραβικών και άλλων κρατών στη Μέση Ανατολή στο οποίο η HAF θα στείλει για πρώτη φορά μαχητικά. Ήδη τον περασμένο μήνα η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με παρατηρητή στην "Desert Flag 202" η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Al-Dhafra. Στην άσκηση έλαβαν μέρος εκτός από τους διοργανωτές ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέϊν και Νότια Κορέα.Θα είναι πιθανότατα η ανταπόδοση από την Αθήνα της μεταστάθμευση των Εμιρατιανών  F-16 block 60 το περασμένο Φθινόπωρο στη Σούδα.

Εκτός απροόπτου η HAF θα έχει συμμετοχή για μια ακόμη φορά και στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση "Blue Flag" την οποία διοργανώνει η Israeli Air Force και θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο ότι Ελληνικά ‘’γεράκια’’ θα μετασταθμεύσουν όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και στην Αίγυπτο για κοινά γυμνάσια. Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών επιβεβαιώθηκαν άλλωστε και κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Αρχηγού ΓΕΑ την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα.

 

Κώστας Σαρικάς




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια