Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομία: Ένας... στρατός για πολιτικούς και επισήμους - ΓΡΑΦΗΜΑ


Οι συνοδείες επισήμων από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Επισήμων είναι ένα θέμα που απασχολούσε ανέκαθεν τις πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Πέραν των πολιτικών, των δικαστικών και των αξιωματούχων που δικαιούνται βάσει νόμου φύλαξη, εκατοντάδες είναι οι πολίτες (επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και άλλοι), οι οποίοι ζητούν φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ., υποβάλλοντας επίσημα αιτήματα και αιτιολογώντας τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύουν.

Τα αιτήματα εξετάζονται από αρμόδιες επιτροπές που αξιολογούν τον κίνδυνο και αποφασίζουν εάν θα διατεθεί ή όχι συνοδεία. Ποιοι είναι όμως οι αριθμοί για τις συνοδείες;

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω Infographic του Newsbomb.gr:



 

Στις φυλάξεις επισήμων και ευπαθών στόχων απασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.400 αστυνομικοί. Όσον αφορά στην κατανομή των αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, το 59% απασχολείται σε πολιτικούς, το 29,5% σε λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες, το 10% σε διπλωμάτες και το 1,5% σε δημοσιογράφους και εκδότες.

Η Ελλάδα είναι 3η στη λίστα της Eurostat με τις χώρες της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτη είναι η Κύπρος (573 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους), δεύτερη η Μάλτα (505 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους) και τρίτη η Ελλάδα (492 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους).

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν περίπου 50.000 αστυνομικοί.

 

Αλέξανδρος Καλαφάτης




Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με την διαφορά ότι σε καμία άλλη χώρα ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι τόσο αναποτελεσματικός ώστε να αναγκάζεται η αστυνομία να εκτελεί από εργασίες δήμου (γνήσια υπογραφής) μέχρι ταχυδρομείου (εφορευτικές επιτροπές) κτλ κτλ κτλ....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν έχετε συνυπολογίσει Κ όσους εκτελούν χρέη οδηγών σε αστυνομικούς "επίσημους"... Γιατί μη ξεχνάμε εινσι δύσκολο να έρθουν με τα οχήματα τους , οδηγώντας τα στο χώρο εργασίας τους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να έχουν πάνω από τους μισούς, αλλά ναι, συγνώμη το ξέχασα αυτές κοστίζουν και δεν μπορούν μερική να παίρνουν και μερικά λεφτά παραπάνω όταν κανονίζουν δωρεάν φυλάξεις και συνοδείες σε δήθεν σημαντικά πρόσωπα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να χαρώ εγώ μαθηματικαρες και αντικειμενικούς δημοσιογράφους. Αναφέρατε πως οι 50000 αστυνομικοί αντιστοιχούν σε 492/100000 κατοίκων. Δλδ στην Ελλάδα κατοικούν 10.165.000 άτομα? Αλήθεια τώρα? Είναι αυτό σοβαρό άρθρο για δημοσίευση? Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα δεν αστυνομευονται? Οι τουρίστες δεν αστυνομευονται? Ο γεωγραφικός χώρος(με τα 100αδες νησια)της Ελλάδας δεν παίζει ρόλο? Ρε άρχοντες της πένας Μήπως να ξαναπάτε δημοτικό? Απο σημερα το bloko τρωει block. Άντε καληνύχτα και όταν ξυπνήσετε τα ξαναλέμε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παραμύθια οι αριθμοί και οι αναλογίες και η eurostat. Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη με πάνω από 55.000 αστυνομικούς. Υπόψη ότι στην Κύπρο που εμφανίζουν πρώτη η Αστυνομία ως Σώμα περιλαμβάνει και το Λιμενικό-Ακτοφυλακή (Λιμενική Αστυνομία) και την Πυροσβεστική.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι είπες τώρα!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Είναι άρθρο για κλικ όπως τα περισσότερα.δημοσιογραφια από τα Λίντλ.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Το κακό είναι πως ο δημοσιογράφος είτε είναι άσχετος είτε σκοπίμως τα παραλείπει αυτά που πολύ σωστά περιγράφεις. Δε θα αλλάξουμε ποτέ και με τις ευλογίες της Τετάρτης εξουσίας που υποτίθεται ελεγχθεί τις αυθαιρεσίες και τα κακώς κείμενα της κεντρικής.. Όμως είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα.. Τη βοηθάει!!!!!