Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλέπεται το "μονό περιπολικό" - κείμενο αστυνομικού


Δημοσιεύουμε κείμενο αστυνομικού - αναγνώστη του bloko.gr: Κύριοι συνάδελφοι με τα κάτωθι αναγραφόμενα μου θέλω να θίξω μια παθογένεια την οποία βιώνουνε καθημερινά κατα την εκτέλεση των καθηκόντων μας, κυρίως όμως όσοι εκτελούν καθήκοντα εποχούμενης περιπολίας όντας μόνοι τους χωρίς την παρουσία ετέρου συναδέλφου.

Τα κάτωθι που σας παραθέτω έχουν γνώμονα τα όσα ρητά προβλέπονται (α) στην υπ αριθμό. 1016/55/236-ροβ από 14/10/2005 Α.Ε.Α, (β) υπ αριθ 13/1993 Κανονιστική Διαταγή κ. Αρχηγού ΕΛΑΣ και (γ) άρθρο 77 του ΠΔ 141/91. Ως γνωστό σύμφωνα με το άρθρο 77 Παρ.3 του ΠΔ 141/91, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατα την κρίση του διευθυντή ή του διοικητή της υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό αυτόν, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων. Ωστόσο δεν επιτρέπεται σε καμία των περιπτώσεων η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς την συνδρομή άλλου ή άλλων σταθμών - συναδέλφων.

Επίσης, στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικές αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και λοιπές συναφείς λεπτομέρειες καθορίζονται με κανονιστική διαταγή του κ. Αρχηγού. Ως συνήθη αστυνομικά καθήκοντα που μπορεί να εκτελέσει ο αστυνομικός, μόνος του με το περιπολικό, είναι σε περιπτώσεις γενικών περίπολων που δεν έχουν επικινδυνότητα, ιδίως όταν αυτές δεν κινούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν παρίσταται ανάγκη επέμβασης εξαιτίας σοβαρών ή εκτεταμένων περιπτώσεων. Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι σε περιορισμένες και πολυ συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλέπεται η κίνηση του «μονού περιπολικού» χωρίς την συνδρομή άλλων, μόνο πλησίον αστικού ιστού και σε περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται η άμεση επέμβαση του.

Άλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι πέραν της μεγίστης αξίας της διαφύλαξης της σωματικής μας ακεραιότητας η υπάρξει ετέρου συναδέλφου μας εξασφαλίζει και δικονομικά με την ύπαρξη μάρτυρα.

 

Υ.Γ. Η σωματική ακεραιότητα και η ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων της υπηρεσίας μας είναι απαραίτητη και μη διαπραγματεύσιμη.

 









Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φοβικά σύνδρομα...ακαπνων επιτελών....σε βάρος πολιτών που κινδυνεύουν.. και έχουν ανάγκη υποστήριξης απο την πολιτεία..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το 2021 και περιπολικό μόνο με οδηγό χωρίς πλήρωμα, είναι τουλάχιστον εγκληματικό. Και ποιος θα κρίνει ποιο περιστατικό είναι επικίνδυνο ή σοβαρό. Ντροπή για όσους στέλνουν τους συναδέλφους πρόβατα επί σφαγή. Περιπολικό με πλήρωμα. Διαφορετικά καθόλου περιπολικό. Τέλος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μη δεχεστε συναδελφοι να εκτελεσετε περιπολια αλα σεριφηδες. Αρνηθειτε και γραψτε και αναφορα προς τον διοικητη. Ειστε εκτεθειμενοι απο χιλιες μεριες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι στατικές φυλάξεις, οι στατικές δυνάμεις σε μέτρα, γενικά οι στατικές υπηρεσίες, είναι πρακτική περασμένων δεκαετιών. Εμείς εδώ όχι απλά συνεχίζουμε, η ηγεσιες το έχουν κανόνα πλέον. Ούτε καν, μια ενδεχόμενη συζήτηση για κάτι διαφορετικό.