Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντί να θανατώσουν τα μινκ, σχεδιάζουν να τα εμβολιάσουν


O τίτλος αποδίδει ακριβέστατα την πραγματικότητα, χωρίς ίχνος υπερβολής. Οι εκτροφείς των γουνοφόρων μινκ σχεδιάζουν να τα εμβολιάσουν. Δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, γιατί θέλουν πρώτα να αποφασίσουν ποιο εμβόλιο να επιλέξουν και ποιος θα επιβαρυνθεί με τη δαπάνη που θα προκληθεί από τον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων μινκ (είναι τα ζώα αναπαραγωγής). Οπως αποκαλύψαμε, τον Δεκέμβρη θανάτωσαν γύρω στα 600.000 νεαρά μινκ για να πάρουν τα δέρματα, ενώ αυτά έπρεπε να καταστραφούν με αποτέφρωση και μετά να θαφτούν. Στις φάρμες έμειναν μόνο τα ζώα αναπαραγωγής, που θα γεννήσουν τη νέα παρτίδα γουνοφόρων.

Αρχίσαμε να ψάχνουμε αυτή την υπόθεση, για την οποία μέχρι τώρα γίνονται συναντήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εκπροσώπων των εκτροφέων και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ. Εκτιμήσαμε ότι τα πολλά κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης μπορεί να έχουν σχέση με τη μετάλλαξη του κοροναϊού και τη μετάδοσή του από τα μινκ στον άνθρωπο.

Αρχικά προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ για να ρωτήσουμε, πρώτον αν το φούντωμα των κρουσμάτων στη Κοζάνη έχει σχέση με τη μετάδοση μετάλλαξης του κοροναϊού από τα μινκ στον άνθρωπο και δεύτερο αν σκέφτονται να γίνει εμβολιασμός στα μινκ. Παρά τις συνεχείς «οχλήσεις» μας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο. Δεν απαντούσαν γιατί χολώθηκαν μετά την αποκάλυψή μας ότι με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που έφτιαξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «άδειασε» τον Μητσοτάκη.

Συνεχίσαμε το ρεπορτάζ συνομιλώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Κοζάνης και εκπροσώπους των εκτροφέων μινκ. Από τις συζητήσεις που είχαμε αποκομίσαμε τα εξής:

Πρώτον, ότι από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ σχεδιάζεται να γίνουν εμβολιασμοί των μινκ.

Δεύτερον, ότι υπάρχει ένα ρωσικό εμβόλιο για τα μινκ, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε εάν οι Ρώσοι υπέβαλαν αίτημα έγκρισης αυτού του εμβολίου. Στις συνομιλίες μας θέσαμε υπόψη τους την πληροφορία ότι αμερικάνικη εταιρία κατασκεύασε εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε σε πιθήκους και τους ρωτήσαμε αν έγινε κρούση απ’ αυτή την εταιρία για να γίνουν κλινικά πειράματα στα μινκ στην Ελλάδα. Μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν καλά-καλά την ύπαρξη αυτού του εμβολίου.

Τρίτον, ότι εκτός από την έγκριση του ρώσικου εμβολίου, υπάρχει και το πρόβλημα ποιος ή ποιοι θα καλύψουν τη δαπάνη για τον εμβολιασμό των μινκ.

Τέλος, μερικοί από τους συνομιλητές μας συμφώνησαν με την εκτίμησή μας ότι θέλουν να εμβολιάσουν τα μινκ όχι μόνο για να αποτρέψουν τον κίνδυνο της θανάτωσής τους, αλλά και επειδή υφίσταται ο κίνδυνος της μετάλλαξης και της μετάδοσης μεταλλαγμένων στελεχών από τα μινκ στον άνθρωπο.

Τα μινκ, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, προσβάλλονται εύκολα από τον SARS-CoV-2, λόγω του συνωστισμού υπό τον οποίο εκτρέφονται. Είναι πλέον διαπιστωμένο, ότι ο ιός μεταλλάσσεται σ’ αυτά τα ζώα και οι μεταλλάξεις μεταδίδονται στον άνθρωπο, δημιουργώντας έδαφος για νέα πανδημικά κύματα, αλλά και για αδρανοποίηση των εμβολίων που έχουν κατασκευαστεί και ήδη χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και πρώτη η Δανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή μινκ στον κόσμο, θανάτωσε όλο τον πληθυσμό τους (17 εκατομμύρια ζώα) και απαγόρευσε την εκτροφή μινκ μέχρι η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από την πανδημία. Ακολούθησαν η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η εκτροφή μινκ για τη Δανία, αρκεί να αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια δέρματα το χρόνο και γίνεται σε 275 κυρίως μικρές φάρμες. Η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Δανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, αλλά έγινε το πρότυπο για χώρες όπως η Ελλάδα. Απλά, έβαλε σε καραντίνα κάποιες φάρμες.

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο των New York Times στις 21 Γενάρη, οι αμερικανοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό τουλάχιστον δύο μινκ που είχαν δραπετεύσει από φάρμες (το φαινόμενο είναι πολύ συχνό, σε όλες τις φάρμες), ενώ θετικό βρέθηκε και ένα άγριο μινκ. Ανησυχούν, λοιπόν, πως αν ο ιός διασπαρεί σε περισσότερα άγρια μινκ ή σε άλλα ζώα, θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε φυσικούς πληθυσμούς και να δημιουργήσει μια δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί, ίσως σε μεταλλάξεις, για να επαναπροσβάλει τον άνθρωπο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για τους φάρμερ, τη βιομηχανία γούνας και τις φαρμακοβιομηχανίες, όμως, αυτά είναι… ψιλά γράμματα. Δε θέλουν να διαταράξουν τον κύκλο των κερδών τους. Στις ΗΠΑ δύο εταιρίες ασχολήθηκαν με έρευνα για την παραγωγή εμβολίων για μινκ και άλλα ζώα. Η μία είναι η Zoetis, μια μεγάλη εταιρία κτηνιατρικών φαρμάκων με έδρα το Νιου Τζέρσι, με περισσότερα από 6 δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών (μάλλον θυγατρική της Pfizer), και η άλλη είναι η Medgene Labs, μια μικρή εταιρία με περίπου 35 εργαζόμενους με έδρα τη Νότια Ντακότα. Και οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τεχνολογία με αδενοϊό, παρόμοια με αυτή του εμβόλιου της αμερικάνικης Novavax για τον άνθρωπο (ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές του).

Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι με το εμβόλιο της Zoetis για τα μινκ εμβολιάστηκαν τέσσερις ουραγκουτάγκοι και πέντε μπονόμπος στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, όπου είχε επικρατήσει πανικός όταν βρέθηκαν θετικοί οχτώ γορίλες που κόλλησαν τον κοροναϊό από ασυμπτωματικό φύλακα. Ολοι οι εμβολιασθέντες πίθηκοι ανέπτυξαν ανοσία, σύμφωνα με τη Zoetis. O αντιπρόεδρος της Zoetis Δρ Μαχές Κουμάρ δήλωσε ότι πρέπει να ανησυχούμε από τις μεταλλάξεις που προκαλούν τα μινκ και γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούν τα μινκ για να εμποδιστεί η μόλυνση των ανθρώπων (το ενδεχόμενο να σταματήσει η εκτροφή μινκ δεν… του πέρασε από το μυαλό).

Αδεια, πάντως, για εμπορική χρήση του εμβόλιου δεν έχουν πάρει ακόμα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Και πάνω στη στροφή τους πρόλαβαν οι Ρώσοι. Στις 31 του Μάρτη, η ρωσική Rosselkhoznadzor καταχώρισε το πρώτο anti-covid εμβόλιο για ζώα με την ονομασία Carnivak-Cov. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Κονσταντίν Σαβενκόφ, από τον Οκτώβρη του 2020 το δοκίμασαν σε σκύλους, γάτες, μινκ, αλεπούδες και άλλα ζώα, που ανέπτυξαν αντισώματα στο 100% των περιπτώσεων. «Είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο προϊόν για να εμποδίσει την Covid-19 στα ζώα», είπε ο Σαβενκόφ, διαλαλώντας την πραμάτεια του.

Στην ανακοίνωση της Rosselkhoznadzor αναφέρεται με νόημα, ότι το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη μεταλλάξεων του ιού. Ετσι, δε θα χρειάζεται να θανατωθεί όλος ο πληθυσμός των μινκ, όπως έγινε στη Δανία!

Αντιλαμβάνεστε σε τι επικίνδυνες περιπέτειες πάνε να βάλουν την ανθρωπότητα, για χάρη των κερδών της βιομηχανίας γούνας. Ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στους ανθρώπους (που προχωρά με ρυθμό χελώνας), κι αυτοί ασχολούνται με τον εμβολιασμό των μινκ, αντί να κάνουν το αυτονόητο που ήδη έχει κάνει η Δανία και άλλες χώρες: να εξαλείψουν αυτόν τον επικίνδυνο παράγοντα, αυτό το ζώο της άγριας πανίδας που το έκλεισαν στα κλουβιά για να παίρνουν τη γούνα του. Τα κέρδη τους πάνω από τη δημόσια υγεία. Ματωμένα κέρδη!


eksegersi.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια