Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στα «θρανία» ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, νέες τεχνικές για πορείες και γήπεδα


Στα «θρανία» κάθονται εδώ και δύο εβδομάδες όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στα ΜΑΤ και την ΥΜΕΤ, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πορείες, συγκεντρώσεις και οπαδούς στα γήπεδα. Η απουσία μεγάλων συγκεντρώσεων και φιλάθλων στους αθλητικούς αγώνες, λόγω κορωνοϊού, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε δύο διμοιρίες ΜΑΤ και δύο ΥΜΕΤ καθημερινά να περνούν πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση στο αντικείμενό τους.

Η διάρκεια του σχολείου είναι τρεις ημέρες, εκ των οποίων οι δύο πρώτες έχουν πρακτικό αντικείμενο και γίνονται στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ στο πρώην ολυμπιακό σκοπευτήριο του Μαρκόπουλου. Εκεί, εκπαιδεύονται σε σενάρια διαχείρισης πλήθους σε συγκεντρώσεις, επεισοδίων κατά τη διάρκεια πορειών, αλλά και επεισοδίων σε γήπεδα, καθώς υπάρχουν κερκίδες, που προσομοιάζουν σε εκείνες των αθλητικών χώρων.

Στην πρακτική άσκηση, δύο διμοιρίες αναλαμβάνουν τον ρόλο των επιτιθέμενων με πέτρες, ξύλα ακόμα και βόμβες μολότοφ, ενώ οι άλλες δύο λειτουργούν ως αστυνομικοί. Για πρώτη φορά γίνεται εκπαίδευση για το πώς πρέπει να κινούνται οι αστυνομικοί μαζί με τον «Αίαντα», την υδροφόρα της ΕΛ.ΑΣ που πετά νερό σε διαδηλωτές, αλλά και για τη χρήση των καμερών, που πλέον νομοθετήθηκε.

Η τρίτη μέρα εκπαίδευσης πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Καισαριανής και εκεί γίνονται διαλέξεις από ψυχολόγους και νομικούς, αλλά και θεωρία τακτικών.

Τέτοιου είδους «σχολείο» έχει να γίνει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες από το 2013 και μόνον οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδεύονταν σε αυτά τα αντικείμενα. Τώρα, όμως, πηγαίνουν ολόκληρες διμοιρίες, οι οποίες απαρτίζονται από παλαιούς και νέους αστυνομικούς, προκειμένου να είναι η εκπαίδευσή τους ομαδική και να επιτευχθεί καλύτερη συνοχή στη διμοιρία.

Τα «σχολεία» θα διακοπούν για τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να δοθούν εορταστικές άδειες στο προσωπικό και να μην δημιουργηθεί κενό στην ασφάλεια της πόλης και θα επαναλειτουργήσουν στις 10 Μαΐου και μέχρι να εκπαιδευτούν όλοι όσοι υπηρετούν σε ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.

 

Μανώλης Ασαριώτης




Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τέλεια !!! Και το 1987 που είχα πάει στα ΜΑΤ ( ΔΑΕ/ΥΑΤ) ως νέος αστ/μας, μας είχαν πάει στην Αμυγδαλέζα για 10-12 ημέρες και οι μισοί πετουσαμε πέτρες και οι άλλοι μισοί, με εξοπλισμό μάχης, μας κυνηγούσαν. Όπως βλέπετε, η ΕΛ.ΑΣ .... εκσυγχρονίζεται. Τα λεωφορεία - κλούβες HINO μας λείπουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και τώρα τα ίδια γίνονται, πετροπολεμος και γρήγορη κάλυψη στην ΟΔΟΣ εμπλουτίστηκε ο θίασος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προσομοίωση των ΕΔΕ, των μηνύσεων, την ανύπαρκτης στήριξης του κράτους, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των βουλευτών και δημοσιογράφων που κάθε λίγο πέφτουν να τους φάνε κάνουν ή όχι ;