Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δέσποινα Σαββίδου: Ο ρόλος και αξία της γυναίκας αστυνομικού στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ


Δημοσιεύουμε άρθρο της Δέσποινας Σαββίδου, από την ΠΟΣΥΦΥ: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από την  Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  και τις Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Συζητήσεις της Ομοσπονδίας μας, μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα για τη γυναίκα αστυνομικό αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στο χώρο εργασίας της. Ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια όλες εμάς που διανύουμε  μέσα στην Ελληνική Αστυνομία τη δική μας εργασιακή διαδρομή.

Δεν θα υπήρχε άλλος καλύτερος εισηγητής σε μια τέτοια ενότητα   από την Αστυνόμο Β' Ροτζιώκου Ιωάννα,  Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που τη φιλοξενήσαμε και αποδείχθηκε πως οι σχεδόν τρείς ώρες ήταν πολύ λίγες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

      Η γυναίκα συνάδελφος στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και ισάξιο μέλος της Αστυνομικής Οικογένειας. Η διαδρομή της από το 1969 με τις πρώτες σαράντα πέντε γυναίκες στο τότε Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής έως σήμερα με την πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγο κ. Τσιριγώτη Ζαχαρούλα, δεν ήταν ομαλή. Μια γυναίκα αστυνομικός σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Η αξία της, ο ρόλος της και η υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλε διαχρονικά, συνέβαλαν στην κατάκτηση ισάξιου ρόλου με τον άνδρα αστυνομικό.

     Όμως, τα προβλήματα του παρελθόντος δεν έχουν εκλείψει. Σήμερα, η γυναίκα αστυνομικός καλείται να συνδυάσει πλείστες υποχρεώσεις στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον της Ελληνικής Αστυνομίας. Η γυναίκα συνοριακός φύλακας, κλήθηκε, μετά από ένα μικρό διάστημα εκπαίδευσης, να προσαρμοστεί απότομα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και σκληρό εργασιακό χώρο.

   Σε αυτόν το χώρο, ευτυχώς υπάρχουν εξαιρετικές επαγγελματίες γυναίκες αστυνομικοί, πολλές με σπουδαία διαδρομή και τη θέση ευθύνης στο Σώμα, που μπορούν και επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσαρμοστικότητα των νέων γυναικών αστυνομικών και να βοηθήσουν υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν ή καταλυτικά με διάφορους προληπτικούς τρόπους. 

   Όλα αυτά συζητήσαμε με όλες τις συναδέλφους, παλιότερες και νεότερες στο Σώμα, από τον Έβρο  μέχρι  και την Αττική και την Λέσβο μέχρι και την Κω.

    Οφείλω να ευχαριστήσω για την συμμετοχή, πρωτίστως την Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου κα Ροτζιώκου Ιωάννα που φιλοξένησε η Ομάδα μας, όσο όμως και όλες τις συναδέλφους που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση.

    Ως νεότερες όμως, οφείλουμε ένα ευχαριστώ και στις γυναίκες του Σώματος που όλα αυτά τα χρόνια από το 1969 έως σήμερα, αγωνίζονται να αναβαθμίσουν τον ρόλο και την αξία της γυναίκας αστυνομικού.

 

                                                                     Σαββίδου Δέσποινα

                                                                 Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

                                                              & της Ομάδας Διαχείρισης Διαδικτυακών Συζητήσεων 









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Γυναίκα αστυνομικός είναι ισάξια με τον άντρα αστυνομικο, μόνο όταν πηγαίνει να πάρει το μισθό της. Σε όλα τα άλλα υληρεσιες, μέτρα,γηπεδα..... Επικαλείται την γυναικεία φύση της για να λουφαρει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η καλύτερη αστυνομικός της Καστοριάς πάντως είναι η Ελενίτσα......
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι γυναίκες στην Αστυνομία είναι φύρα όπως έλεγαν και οι παλιοί βητάδες ,μπορεί να υπάρχει και καμιά εξαίρεση απλώς για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας