Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

25 θετικά κρούσματα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή την ώρα αναφέρονται 25 θετικά κρούσματα με Covid-19 στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Από τα άτομα αυτά, τέσσερα νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία αναφοράς στην Καβάλα και στις Σέρρες, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικοί.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με το διοικητή της Δομής Φιλοξενίας τον κ. Τουτουντζόγλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός και σημείωσε ότι «τηρείται στο ακέριο το ισχύον νομικό πλαίσιο και η ισχύουσα κοινή υπουργική για τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται για τις Δομές Φιλοξενίας».

Όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς αναστολής εξόδου για όλους τους φιλοξενούμενους μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 06.00 το πρωί, όποτε και θα αποφασιστεί αν συνεχιστεί», επισημαίνοντας ότι «πολύτιμη επίσης είναι η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας στην κεντρική πύλη, οπότε κανένας φιλοξενούμενος της Δομής δεν μπορεί να αποχωρήσει».

Τα μέτρα

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κ. Τουτουντζόγλου σημειώνει ότι  έχει γίνει «άμεση απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των στενών επαφών τους υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού για 14 ημέρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται διανομή υγειονομικού υλικού σε όλους τους φιλοξενούμενους (μάσκες, χλωρίνη, σαπούνια), όπως και διανομή από καλάθια φαγητού και φρέσκα λαχανικά για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνουμε σε απολύμανση όλων των γραφείων των φορέων και των κοινόχρηστων χώρων της δομής, όλο το προσωπικό των φορέων μεταφέρθηκε περιμετρικά του κτιρίου της δομής σε οικίσκους και γίνεται ενημέρωση πόρτα-πόρτα αλλά και με μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω εφαρμογής whatsup στους φιλοξενούμενους για την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση, για αυστηρές συστάσεις, για να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.  Είμαστε σε επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού και με την Πολιτική Προστασία και με την Ελληνική Αστυνομία».

 

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Ερωτώμενος για το αν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη Δομή, ο διοικητής κ. Τουτουντζόγλου αναφέρει ότι «από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και χθες, από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται στη Δομή, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 759 rapid test. Στη Δομή αυτή την ώρα φιλοξενούνται 290 άτομα».

Στην ερώτηση αν υπήρξε ιχνηλάτηση για να βρεθεί από πού ξεκίνησαν τα κρούσματα, ο ίδιος αναφέρει ότι, «στα μέσα Μαρτίου είχε ξεκινήσει ένας ακόμα δειγματοληπτικός έλεγχος, οπότε είχε εμφανιστεί ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη. Μετέπειτα μπήκαμε σε μαζική διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών και σε επαναλαμβανόμενα τεστ, καθώς μπορεί ένα τεστ να βγει αρνητικό και να εμφανιστούν συμπτώματα μετά από τρεις μέρες. Οπότε έχουμε κάνει όλα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δίνουμε το 110% των δυνατοτήτων μας, για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση».

Ερωτώμενος αν οι φιλοξενούμενοι που είναι θετικοί νοσηλεύονται, ο κ. Τουτουντζόγλου διευκρινίζει ότι, «δεν έχει κινδυνεύσει καμιά ζωή φιλοξενούμενου, υπάρχει πλήρες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη δομή της Δράμας οπότε μπορούμε να δώσουμε και τις κατάλληλες φροντίδες στους ανθρώπους αυτούς. Από τους ανθρώπους αυτούς, νοσηλεύονται τέσσερα άτομα στα Νοσοκομεία αναφοράς Καβάλας και Σερρών» και καταλήγοντας τονίζει: «Αντιλαμβανόμαστε τις εύλογες ανησυχίες όλων των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμαστε επί καθημερινής βάσεως προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο ακέραιο των  υποχρεώσεών μας».

Του Θανάση Πολυμένη

 

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια