Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τσιόδρας: Προσοχή στις ηλικίες 20-50 ετών - Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών


Την προσοχή για τις ηλικίες 20-50 ετών συνέστησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού στη διάλεξη της Ακαδημίας των Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής παρουσιάζοντας χάρτη "θερμοκρασίας", αυτός απεικονίζει πώς "ανοίγει η ψαλίδα τις τελευταίες εβδομάδες και προσβάλλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού στις ηλικίες 20-50 ετών. Το κόκκινο απλώνεται και δείχνει τη διασπορά στον νέο και ενεργό πληθυσμό. Αντίστοιχη ακριβώς εικόνα έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου" είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος και στην περίπτωση των ΗΠΑ όπου παρουσιάζεται αυτό το μοτίβο.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σε μεγαλύτερα επίπεδα από αυτόν του δεύτερου κύματος και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει θρομβοεμβολικά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για πιθανότητα 1 προς 100.000 στο χειρότερο σενάριο.

Τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται η παρουσία του ιού στα λύματα που τα χρησιμοποιούμε και για την ανίχνευση των παραλλαγών του ιού, ενώ επεσήμανε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει εκθετική αύξηση 46% στη Δυτική Μακεδονία, όπου παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Είπε ακόμη πως "ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί ισοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανώς είναι μακράς διάρκειας η ανοσία. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια