Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«ΟΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ» VS άλυτα καθημερινά & θεσμικά ζητήματα


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε την μεθοδική στοχοποίηση του Έλληνα αστυνομικού από συγκεκριμένες παρακρατικές ομάδες, ενώ την ίδια ώρα η συντεταγμένη Πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας τους, ως όφειλε.

Προφανώς οι αρμόδιοι κάπου αλλού τυρβάζουν, ενώ προσφάτως γίναμε  κοινωνοί της βούλησης της Πολιτικής Ηγεσίας, να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα όπως η διαχείριση των δημόσιων συναθροίσεων, η προστασία των Πανεπιστημίων κ.α., δίχως να υπάρξει κανένας διάλογος με το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Προκειμένου να το επιτύχει, έκρινε ότι έπρεπε να δημιουργήσει την Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.), αφού πίστευε ότι αυτή θα αποτελούσε ένα «μαξιλάρι» μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οργανωμένα πλήθη (ΜΑΤ). Τις ομάδες τις επάνδρωσε από νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες οι οποίοι μόλις είχαν τοποθετηθεί (!!!) στα Αστυνομικά Τμήματα με σκοπό να δώσουν μια αχτίδα αισιοδοξίας στο «χάος» που επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο, με ξεκάθαρη ευθύνη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας!!!

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στηλιτεύοντας την τακτική αυτή, προβάλλοντας ατράνταχτα επιχειρήματα, αφού η διαχείριση των δημόσιων συναθροίσεων από άπειρους Αστυφύλακες οι οποίοι μόλις είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων δεν θα περιόριζαν χωρίς εξοπλισμό ανθρώπους με κράνη και κοντάρια, οι οποίοι θα παρατάσσονται απέναντί τους!!!  Τα Αστυνομικά Τμήματα που αποτελούν το κύτταρο της ΕΛ.ΑΣ., αφού εκεί απευθύνονται καθημερινά οι φορολογούμενοι πολίτες, εκπέμπουν εδώ και 1½ χρόνο ένα τεράστιο SOS αφού στερούνται κατά πολύ του απαιτούμενου προσωπικού, με την ασφάλεια των πολιτών να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας, πέραν της επικινδυνότητας του εγχειρήματος και για την αποδοτικότητα αυτού, αφού οποιοδήποτε λάθος ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο για έναν ολόκληρο Οργανισμό.

Μας αντιμετώπισαν με απαξία επιδεικνύοντας έπαρση, ενώ ορισμένοι θεώρησαν ότι θέλουμε να συνδιοικήσουμε!!! Εμείς κ.κ. ανευθυνουπεύθυνοι ινστρούκτορες, μυστικοσύμβουλοι κ.λ.π. ιδιώτες που ουδεμία σχέση έχετε με την ΕΛ.ΑΣ., ουδέποτε είχαμε ως σκοπό να συνδιοικήσουμε, αλλά επ’ ουδενί δεν μπορούμε εκ του θεσμικού μας ρόλου να παραμείνουμε σιωπηλοί σε ζητήματα που άπτονται των εργασιακών συνθηκών και σε κινδύνους που διατρέχει η σωματική ακεραιότητα των μελών μας.

Πρόσφατα δε, είχαμε τους πρώτους τραυματίες της ΟΔΟΥ έξωθεν του κτιρίου Α.Μ.Α. !!! Και πάλι εμείς ως Ένωση Αθηνών βρεθήκαμε στο νοσοκομείο δίπλα στους συναδέλφους, ενώ δια της απουσίας τους έλαμψαν οι ινστρούκτορες μυστικοσύμβουλοι εισηγητές!  Μας διακατέχει τεράστια ανησυχία για το γεγονός ότι κάποια στιγμή ο κορονοϊός θα «περάσει» και οι συναθροίσεις – συγκεντρώσεις θα πολλαπλασιαστούν. Ευχόμαστε από καρδίας να μην θρηνήσουμε και άλλους τραυματίες.

Η Ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ήρθε ως επαλήθευση των φόβων μας ότι η προσωπική ατζέντα και επιδιώξεις για ιδίο όφελος, ανέθεσαν στην ΕΛ.ΑΣ. τη φύλαξη και την προστασία τους. Εξ’ αρχής ξεκαθαρίσαμε ότι δεν ήμασταν αντίθετοι στη φύλαξη – προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Βέβαια αυτοί που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το τίμημα των σημερινών επιλογών της Πολιτικής Ηγεσίας στο μέλλον θα είναι οι αστυνομικοί οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν ακόμα ένα εγχείρημα χωρίς ειρμό, χωρίς κατά τη γνώμη μας λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου, χωρίς «συνάρθρωση» και «μπόλιασμα» με το αυτοδιοίκητο των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο αγώνας μας δεν ήταν συντεχνιακός, καθώς υπάρχει και ο Οργανισμός που λέγεται Αστυνομία !!! (συντεχνιακά κινήθηκαν αποκλειστικά κάποιες συνδικαλιστικές καρικατούρες τηλεμαϊντανοί, οι οποίοι σαν περιφερόμενοι θίασοι αποτέλεσαν τα φερέφωνα της Ηγεσίας).

 Η πολύπαθη Ελληνική Αστυνομία έχει πληρώσει ακριβά τους ερασιτεχνισμούς και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων και των κατευθυνόμενων συνδικαλιστών. Οι Ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται. Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί όμως «μένουμε πίσω και πληρώνουμε» το κόστος των αποφάσεών τους. Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. εκφράσαμε ξεκάθαρα στη Δημόσια Διαβούλευση, σε Υπουργούς, Βουλευτές και Φορείς τις θέσεις και τις αντιρρήσεις μας και θα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη, αφού scripta manent  !!! Όλοι βεβαίως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και θα φέρουν ακέραια την ευθύνη όσο ψηλά και αν βρίσκονται…

Προχωρώντας τη σκέψη μου και τον καθημερινό προβληματισμό που με διακατέχει αναφορικά με τα άλυτα καθημερινά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς, θα ήθελα να ρωτήσω ανοιχτά την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία τι έχει προσφέρει εδώ και ενάμιση χρόνο στον Έλληνα Αστυνομικό, πέραν των πάρεργων, των ασαφών – ερμαφρόδιτων εντολών και των ταχύτατων Ε.Δ.Ε. ;;; Τι έχει να απαντήσει στα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όπως η αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η θεσμική – νομική θωράκιση του αστυνομικού, η επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας κ.λ.π; Ή μήπως υπήρξε από πλευράς της κάποια έμπρακτη αναγνώριση για τους αστυνομικούς που κράτησαν όρθια την πατρίδα στον Έβρο και που εδώ και ένα χρόνο υπερβαίνουν εαυτούς στον αγώνα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία;

ΡΗΤΟΡΙΚΑ & ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ !!!

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχουμε λάβει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου προκειμένου το προσεχές χρονικό διάστημα να διεκδικήσουμε για τους αστυνομικούς της Αθήνας αιτήματα πάνω στα οποία η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία οφείλει να εγκύψει, όπως:

Επίδομα δυσμενούς διαβίωσης / επίδομα ενοικίου

 Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και η επικινδυνότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική είναι πανθομολογουμένως στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κατάγονται από την περιφέρεια, δεν μπορούν να μετατεθούν στον Τόπο Συμφερόντων τους και μεγάλο μέρος του μισθού τους δαπανάται για τη μίσθωση κατοικίας. Θεωρούμε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την χορήγηση ενός επιδόματος, που θα αποτελούσε ελάχιστη αναγνώριση και ανακούφιση για τους αστυνομικούς του λεκανοπεδίου.

Αποζημίωση υπολοίπου αδειών

Οι αστυνομικοί της Αθήνας υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και τα εθνικά δίκαια  στη Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, την ίδια ώρα που η Πολιτεία ανέστειλε τις άδειές τους ενώ δεν τους έδωσε καν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους, ούτε κατά την περίοδο των εορτών. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποδώσει το χρέος της, αποζημιώνοντας τους αστυνομικούς για κάθε ημέρα υπολοίπου αδείας έτους 2020.

Αστυνομικοί θετικοί στον Covid-19

Για όσους αστυνομικούς διαγνώστηκαν θετικοί στο κορονοϊό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, προτείνουμε να χαρακτηρισθεί το χρονικό διάστημα απουσίας τους, ως «εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής», ώστε να  τους χορηγηθεί το προβλεπόμενο επίδομα παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Επιπρόσθετα, προτείνουμε τα ανωτέρω να εφαρμοστούν και σε όσους αστυνομικούς τέθηκαν υποχρεωτικά σε καραντίνα (βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Ε.Ο.Δ.Υ.), λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Υπηρεσία τους.

Αύξηση μηνιαίων ωρών & ετήσιου

πλαφόν αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας

Η αδυναμία πληρωμής  των δεδουλευμένων ωρών νυχτερινής εργασίας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί κάθε χρόνο και οφείλει να επιλυθεί οριστικά,  με αύξηση του πλαφόν αποζημίωσης των 488 ωρών ετησίως που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχη αύξηση ωρών επιβάλλεται να γίνει και σε όσους εργάζονται με διαταγή της Διοίκησης πέραν των 48 ωρών μηνιαίως και δεν αμείβονται γι’ αυτές. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τροποποίηση της σχετικής Κ.Υ.Α., έτσι ώστε οι ώρες νυχτερινής αποζημίωσης να αυξηθούν από 48 σε 64.

Θεσμική Θωράκιση

Η θεσμική θωράκιση του αστυνομικού, το ακριβές μνημόνιο ενεργειών του και ο τρόπος δράσης του κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι κάτι που έπρεπε να έχει νομοθετηθεί πολλά χρόνια πριν. Η ακριβής περιγραφή του τρόπου δράσης της κάθε αστυνομικής Υπηρεσίας θα περιορίσει την ασάφεια των εντολών της εκάστοτε Διοίκησης, την εκ του αποτελέσματος κριτική εναντίον όλης της αστυνομικής οικογένειας, κυρίως όμως θα διασφαλίσει το αστυνομικό λειτούργημα ώστε αυτό να συμβαδίζει με τις επιταγές τους Συντάγματος, προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών.

Κώδικας Μεταθέσεων

Κίνητρα – μοριοδότηση μάχιμων Υπηρεσιών: Ρητή πρόβλεψη για εξτρά μοριοδότηση στον πίνακα τακτικών μεταθέσεων (διαβάθμιση ανάλογα με την Υπηρεσία), των υπηρετούντων στην Αττική, ούτως ώστε να δίνονται κίνητρα μετάθεσης και παραμονής σε Υπηρεσίες που παρουσιάζουν μόνιμα έλλειψη προσωπικού. Επιπρόσθετα, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών  απαιτούμε την διακριτή νομοθετική πρόβλεψη ούτως ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση μελλοντικής ένταξης στο αστυνομικό προσωπικό του πρόσφατα νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού που τοποθετήθηκε στο συντριπτικό ποσοστό του σε νομούς της περιφέρειας, να επανατοποθετείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες. Τούτο οφείλει να ξεκαθαριστεί άμεσα αφού απειλεί την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του Κώδικα Μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε όλα τα νόμιμα μέσα για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων των μελών μας.

Αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Η εξέλιξη των μορφών του εγκλήματος απαιτεί την αντίστοιχη αναβάθμιση του υπηρεσιακού ατομικού εξοπλισμού, των υπηρεσιακών οχημάτων, των επικοινωνιών κλπ, τα οποία θα παρέχουν επιχειρησιακή επάρκεια και ασφάλεια στους αστυνομικούς, θυμίζοντας προς όλους το ρητό «ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ = ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σταθερές φυλάξεις

Οι Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Α. διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό των υπηρετούντων σε αυτές, σε σταθερούς – ακίνητους στόχους κάθε είδους, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων. Πέραν του σαφούς εργασιακού ζητήματος που προκύπτει από τη φύλαξη σταθερών στόχων, τίθεται και το ζήτημα της απόκλισης της κύριας αποστολής Υπηρεσιών πρώτης γραμμής (Ο.Π.Κ.Ε., περιπολικά Άμεσης Δράσης, Ομάδα Ζ, Τροχαία, Ασφάλεια, διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ. –Υ.Α.Τ. κ.λ.π. ).

Πειθαρχικός έλεγχος Διοικούντων

Λογοδοσία της Διοίκησης και πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών σε περιπτώσεις  καταστρατήγησης  των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού (υγιεινή και ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, χρόνος εργασίας, άδειες κλπ).  

Η αδυναμία πόρευσης με τη δυναμική μιας διορατικής κατεύθυνσης και η ανυπαρξία προϋποθέσεων που ευνοούν τη δημιουργική αφομοίωση σύγχρονων τακτικών και μεθόδων αστυνόμευσης, πέρα από το ότι επαναφέρουν αναχρονιστικά στερεότυπα, διογκώνουν το πρόβλημα. Η αύξηση των απαιτήσεων του αστυνομικού έργου, σε συνδυασμό με προσωπικές ατζέντες – φιλοδοξίες και εγγενείς δυσκαμψίες που υπονομεύουν μια σύγχρονη οργάνωση και έναν αξιολογικό-ποιοτικό προγραμματισμό, επιβάλουν ΑΜΕΣΑ τη λήψη μέτρων. 

        Όταν η ίδια η Ηγεσία θα κάνει την αυτοκριτική της και θα επιδείξει το επιβαλλόμενο πολιτικό και υπηρεσιακό «θάρρος» που απαιτείται για την απαγκίστρωση από δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις και όταν εισακουστούν οι προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, τότε ίσως θα μπορούμε να ομιλούμε για μια Αστυνομία που πραγματικά θα σέβεται το προσωπικό της και θα ανταγωνίζεται επάξια τις σύγχρονες Αστυνομίες των άλλων Χωρών, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα από αυτές.

     Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αγωνιζόμαστε επί δεκαετίες, για μια Αστυνομία στην οποία θα γνωρίζει τόσο ο αστυνομικός όσο και ο πολίτης μέχρι που φτάνουν τα όριά τους, με εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, με εξοπλισμό εφάμιλλο των σύγχρονων ευρωπαϊκών αστυνομιών, με ενσωμάτωση (όπως έχει αναγγελθεί από την Ηγεσία αλλά ακόμη δεν έχει γίνει στην πράξη) καμερών στη στολή ώστε να μην μένουν σκιές για περιστατικά που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας και με την επιτέλους αυστηροποίηση των ποινών για επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα εναντίον αστυνομικών.

   Ας αποτελέσει επιτέλους πρώτο μέλημα όλων των αρμοδίων μια ομογενοποιημένη  αστυνομία η οποία θα παρέχει το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες, στο οποίο δεν χωρούν εκπτώσεις.

Όχι άλλα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας

Υ.Γ. Περαστικά στον συνάδελφο της Ομάδας ΔΡΑΣΗ που λιντσαρίστηκε από άνανδρους στην Νέα Σμύρνη. Γρήγορα κοντά μας.

 

 

Του Χύτα Κωνσταντίνου, Γενικού Γραμματέα Ε.ΑΣ.Υ.Α.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 









Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι ωραία έκθεση μπράβο πολύ καλά σιγά σιγά όμως μην τους φόβισε ; Η ΝΔ καλά είναι ; Τωρα για τους τηλεμαιντανους κοιτά δίπλα σου σίγουρα θα τον δεις πράγματι ποιος σας πιστεύει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το βαθμολογιο επαψε να ειναι θεσμικο ζητημα;εδω και 1 μηνα καμια εξελιξη καμια ενημερωση.
Για το πλαφον των νυχτερινων ωρων προτιμότερο ειναι να αυξηθει το ποσο αποζημιωσης απο τα 2.77 μεικτά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο τιρβαζουν ...βρε που πάμε ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το μισθολόγιο βάσει του ΣτΕ και το βαθμολογιο λόγω αύξησης των χρόνων υπηρεσίας δεν είναι θέματα ρε φωστήρες ...??? Έκθεση ιδεών να χάμε να λεγαμε δήθεν ότι νοιαζόμαστε ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά αυτός που βρίσκεται σε άλλη χώρα...Τι ρωτάω προφανώς ναι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τωρα ας πέσουμε για ύπνο. Τα ζητήματα έχουν πάρει το δρόμο για λύση Ευχαριστούμε είμαστε υπόχρεοι Είστε η ελπίδα μας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια χαρα τα λεει τα περισσοτερα αν οχι ολα , μιλαει με συνεση και λογικα εποχειρηματα .
Εαν εσυ δεν εχεις μαθει να συζητας και να παραθετεις επιχειρηματα και αντιλογο , μην απαξιεις τον συνομιλητη σου και στη συγκεκριμενη περιπτωση τον αρθρογραφο συναδελφο απλα κρατα τις προσβολες και την απαξια για την παρτη σου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά τα λέει... Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση οι συνοριοφύλακες αορίστου χρόνου για Δράμα Καβάλα Ξάνθη σε πέντε χρόνια να μην γίνουν μόνιμοι και στην συνέχεια Αστυφύλακες στον τόπο τους ....εδω θα γίνουν μόνιμοι οι 5ετους πυροσβέστες που πήρε το 2016. Μεγάλο λάθος της ΝΔ που έβαλε κόσμο απ το παράθυρο χωρίς ασεπ και χωρίς πανελλήνιες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τον αρθρογράφο ....χαχαχαχα κλαίω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά, λέει ο παραπάνω σε άλλο κόσμο. Πρέπει να καταλάβεις ότι όλα γράφονται για το θεαθηναι, επί της ουσίας δεν διεκδικούν τίποτα απλά θέλουν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση για να επωφελούνται των προνομίων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρόκειται για το συνδικάλα που έχει κλειστή ομάδα στο FB μόνο για συναδέλφους και τους αποπέμπει δημοκρατικά αν δεν του λένε μπράβο; Μπράβο κύριε!!! Μόνο εσείς κόπτεστε για την πλεμπα... Το ότι τα κείμενά όλων των συνδικαλιστών συνεχίζουν να θυμίζουν τα σημειώματα του τρελού της πολυκατοικίας, που όλοι αποφεύγουν, πως θα το λύσουμε;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αφου ειναι αυτος που εχει συνταξει το δημοσιευθεν αρθρο πως να τον πω , αρθρογραφος ειναι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλός συνδικαλιστής, έχει προσφέρει πολλά. Από που να ξεκινήσουμε την αναγνώριση του επαγγέλματος μας σε επικίνδυνο, την μη καταστρατήγηση του ωραρίου υπηρεσίας και τη χορήγηση του ρεπό, την πληρωμή όλων των νυχτερινών ωρών εργασίας και τέλος τη κατάργηση του αναχρονιστικού μέτρου του υποχρεωτικού ξυρίσματος όπως ακριβώς ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.Τα συμπεράσματα δικά σας για το τι έχει πετύχει από τα παραπάνω...