Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Self tests: Ενα έγκλημα δίπλα στα υπόλοιπα


Η κυβέρνηση αποφάσισε να εισαγάγει τα διαβόητα self tests και να τα καταστήσει βασική μορφή του όποιου τέστινγκ, με μοναδικό σκοπό να στηρίξει ιδεολογικά το «άνοιγμα» της καπιταλιστικής οικονομίας (στο βαθμό που ήταν «κλειστή») και του εξωτερικού τουρισμού, μεταφέροντας πλήρως την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες. Οπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πρώτα έρχεται το παραμύθιασμα («δίνουμε τεστ για όλο τον πληθυσμό, όπως μας το ζητούσατε») και μετά η μεταφορά της ευθύνης («εμείς σας δώσαμε τη δυνατότητα προφύλαξης, εσείς αποδειχτήκατε ανεύθυνοι»).

Την κυβερνητική στόχευση την αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, η οποία θα μας επιτρέψει, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες».

Και συ τσούλα των δήμιων Επιστήμη…

Απόντος του Τσιόδρα, ο οποίος εξαφανίστηκε από το προσκήνιο για να φυλάξει τον πισινό του –κατά το κοινώς λεγόμενο- η δουλειά της «επιστημονικής τεκμηρίωσης» ανατέθηκε στο δίδυμο που τον διαδέχτηκε στο στίβο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Ξεκίνησε η Παπαευαγγέλου: «Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο που δεν το είχαμε στο παρελθόν. Τα ατομικά τεστ που ήδη άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Αυστρία, και έρχονται και στην Ελλάδα. (…) Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών (…) Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και συμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με έναν μοριακό έλεγχο».

Το τελευταίο πέρασε στο ντούκου. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι τα θετικά self tests θα επιβεβαιώνονται με rapid test (όχι μοριακό). Για τα ψευδώς αρνητικά (η Παπαευαγγέλου απέφυγε να τα χαρακτηρίσει έτσι, αλλά μίλησε για αρνητικό τεστ με ταυτόχρονα συμπτώματα), δεν ειπώθηκε τίποτα. Προφανώς, η κυρία καθηγήτρια συστήνει στους πολίτες-θύματα να πάνε σε ένα ιδιωτικό μαγαζί και να πληρώσουν ένα μοριακό τεστ για να απαλλαγούν από την αγωνία αν έχουν covid-19 ή ένα απλό κρυολόγημα. Και τι θα γίνει μ’ αυτούς που θα αρκεστούν στο (ψευδώς) αρνητικό self test; Κακό του κεφαλιού τους…

Η σκυτάλη πέρασε στον Μαγιορκίνη, ο οποίος έχει πάρει το κολάι από τότε που διεκδίκησε το… Νόμπελ Μαθηματικών με την περίφημη εξίσωση 15=25: «Με την έλευση της αυτοδιάγνωσης ή self-testing τώρα πια θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουμε εάν είμαστε φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας, αλλά και τους συνεργάτες μας. (…) Το σημείο όμως κλειδί, η διαφορά που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία, δηλαδή η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου, όπου θα πρέπει ο καθένας πλέον να την κάνει μόνος του. Υπάρχουν, λοιπόν, μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Τα τεστ που έχουν γίνει σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δείξει περισσότερο από 80% ευαισθησία και περισσότερο από 99% ειδικότητα».

Ποιες μελέτες έχει υπόψη του ο Γκίκας ο τσίφτης, ο καραμπουζουκλής; Εκείνες που κατασκευάζονται κατά παραγγελία των εταιριών παραγωγής τέτοιων τεστ. Γι’ αυτό και αναφέρθηκε αόριστα σε «μελέτες» και απέφυγε να πει τι λέει, όχι κάποιος μοχθηρός κομμουνιστής, αλλά το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, την ύπαρξη του οποίουν γνωρίζουν ακόμα και οι γιαγιάδες στα χωριά της οροσειράς της Πίνδου, λόγω των συνεχών αναφορών του Τσιόδρα σ’ αυτό.

Να θυμίσουμε, λοιπόν, αυτά που γράψαμε σε πρόσφατο εκτενές άρθρο μας για τα παντελώς αναξιόπιστα self tests:

Εντελώς αναξιόπιστα τεστ

Επειδή η διαδικασία συλλογής του δείγματος έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα του τεστ, η αξιοπιστία του πέφτει σημαντικά όταν πραγματοποιείται από έναν μη ειδικό. Σε μελέτη που εκπονήθηκε για την αξιολόγηση των self-tests και παρουσιάζεται και σε πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, θετικά δείγματα από τεχνική PCR (μοριακή ανάλυση) εξετάστηκαν με self-tests από τρεις κατηγορίες ανθρώπων: εργαστηριακούς επιστήμονες, εκπαιδευμένους υγειονομικούς και αυτο-εκπαιδευμένους πολίτες με βάση ένα πρωτόκολλο που μελέτησαν μόνοι τους. Η ευαισθησία του self-test (η πιθανότητα διάγνωσης θετικού αποτελέσματος εφόσον ο εξεταζόμενος είναι πράγματι θετικός στον ιό) έπεσε διαδοχικά από 78,8% σε 70% και τέλος (στην περίπτωση των πολιτών) σε 57,5%!

Σημειώστε ότι και τα ποσοστά 78,8% και 70% για εργαστηριακούς επιστήμονες και εκπαιδευμένους υγειονομικούς, αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά χαμηλά. Οταν δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που ξέρουν πώς να πάρουν ένα επίχρισμα, «χάνουν» το 21% έως 30% των θετικών δειγμάτων, αντιλαμβάνεστε για πόσο αναξιόπιστο τεστ μιλάμε. Οσο για τους απλούς ανθρώπους, που καλούνται να… αυτοτεσταριστούν, δε χρειάζεται καν να το συζητήσουμε. Οι περισσότεροι θα παίρνουν απλά δείγμα σάλιου και όχι ρινικό ή φαρυγγικό. Αυτό τους συστήνουν και διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν, ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες, όπως το βρετανικό ΕΣΥ!

Επιπρόσθετα, τo Eυρωπαϊκό Κέντρο Eλέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) συνιστά για την αξιοποίηση των τεστ αυτών κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές: 80% ευαισθησία (πιθανότητα διάγνωσης θετικού αποτελέσματος, εφόσον ο εξεταζόμενος είναι πράγματι θετικός στον ιό) και 97% ειδικότητα (πιθανότητα διάγνωσης αρνητικού αποτελέσματος, εφόσον ο εξεταζόμενος είναι πράγματι αρνητικός στον ιό). Σύμφωνα με την ίδια αναφορά του ECDC (17 Μάρτη του 2021), δεν υπήρχε τεστ στην αγορά που να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις! Παρά ταύτα, μια σειρά από χώρες στην ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και πρόσφατα η Γαλλία, επέτρεψαν την πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία. Η Μεγάλη Βρετανία έχει προηγηθεί ήδη από τον Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τον Γαλλικό Οργανισμό Υγείας, τα self-test έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται μεταξύ: «80% έως 95% στους συμπτωματικούς ασθενείς και 50%-60% στους ασυμπτωματικούς». Και με τη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο», ως διά μαγείας βγαίνει μπακάλικα ένας μέσος όρος 80%, τον οποίο υποτίθεται ότι πληρούν όλα τα rapid tests!

Στις 17 Μάρτη, το ECDC έλεγε ότι στην αγορά δεν υπήρχε self test που να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε τα self tests στις 19 Μάρτη, μόλις δυο μέρες αργότερα. Και οι κυβερνητικοί λοιμωξιολόγοι ανέλαβαν και πάλι να κρύψουν την αλήθεια και να ταΐσουν το λαό με ψέματα, επιβεβαιώνοντας τον ποιητή:

Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,

της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,

και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,

του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!

Κώστας Βάρναλης, Ελεύθερος Κόσμος

Εμένα με λένε Ρίζο κι όπως θέλω το γυρίζω…

Ρωτήθηκαν η Παπαευαγγέλου και ο Μαγιορκίνης (όλα αυτά έγιναν στο σόου της παραπληροφόρησης στις 26 Μάρτη) «σε τι ποσοστό μπορεί να δώσουν ψευδή εφησυχασμό τα τεστ αυτά;». Ο Γκίκας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας, το αντίθετο για την ακρίβεια. Γιατί ο κόσμος ο οποίος θέλει να κάνει ένα τεστ και έχει πρόσβαση, εάν έχει συμπτώματα έχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, αλλά αν δεν έχει συμπτώματα θα μπορεί να το κάνει μια φορά την εβδομάδα. Οπότε, με την επαναλαμβανόμενη κατάσταση, έχουν αποδείξει όλα τα μοντέλα ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να δημιουργηθεί, στο να πιαστούν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πολλά συμπτώματα και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τεσταριστούν αυτή την στιγμή. Από την στιγμή, λοιπόν, που θα μπούνε, λοιπόν, τα self-tests στο σπίτι, θα είναι μια διαδικασία εύκολη, απλή και θα δημιουργήσει, ένα δίκτυ ασφάλειας το οποίο δεν θα είναι ψευδές. Θα είναι αληθές» (οι εμφάσεις δικές μας).

Πάμε δέκα μήνες πίσω. Στο σόου της παραπληροφόρησης στις 15 Μάη του 2020, ο Τσιόδρας έλεγε: «Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους. Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς».

Εχουμε την αντίστροφη διαδικασία, αλλά την ίδια ουσία μ’ αυτό που έγινε με τις μάσκες. Οταν οι μάσκες ήταν είδος εν πλήρη ανεπαρκεία, αντί να πουν την αλήθεια στον κόσμο, του έλεγαν ότι η μάσκα κάνει κακό. Μόνον όταν η καπιταλιστική αγορά παρήγαγε μάσκες, έκαναν υποχρεωτική τη χρήση τους. Και βέβαια η μάσκα είναι πολύτιμο μέσο προστασίας. Το ήξεραν καλά από την πρώτη στιγμή. Το είχαν δει να το εφαρμόζουν μαζικά οι χώρες της Απω Ανατολής, που είχαν εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες και είχαν αποθέματα μασκών. Μπορούσαν να πουν στον κόσμο να φτιάξει μόνος του μάσκες. Αυτοί, όμως, επέμεναν: η μάσκα κάνει ζημιά. Επειδή αυτό επέβαλε η σκοπιμότητα εκείνης της περιόδου.

Το ίδιο με τα rapid tests. Την περασμένη άνοιξη, ο Τσιόδρας είχε την άνεση να λέει την αλήθεια γι’ αυτά τα τεστ. Τώρα που η καπιταλιστική αγορά έχει κατακλυστεί από κάθε είδους τέτοια τεστ και που η σκοπιμότητα της περιόδου οδηγεί την κυβέρνηση στη μαζική και αποκλειστική χρήση τους, για να προχωρήσει στο «άνοιγμα», με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου οι συνεργάτες του Τσιόδρα στην παρέα των κυβερνητικών λοιμωξιολόγων λένε τα αντίθετα. Λένε ψέματα εν πλήρη συνειδήσει.

Παραβιάζουν τον ίδιο τους το νόμο

Στο νόμο 4737/2020 (ΦΕΚ 204 Α), στο τριακοστό πρώτο άρθρο, προέβλεψαν ότι απαγορεύεται η πώληση ή διανομή rapid tests σε ιδιώτες. Αναφέρουν οι δύο πρώτες παράγραφοι του προαναφερθέντος άρθρου (η έμφαση δική μας):

«1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και όχι πέραν της 31ης.1.2021, απαγορεύονται η ελεύθερη διάθεση, η θέση σε λειτουργία και η χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων από φυσικά πρόσωπα ως τελικούς χρήστες, που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

2. Στην έννοια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) εμπίπτουν τα τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν τους ακόλουθους τρεις τύπους αντισωμάτων: IgG, IgM και IgA».

Επειδή είχε τεθεί καταληκτική ημερομηνία, η διάταξη επαναλήφθηκε στο άρθρο 1 του Ν. 4764/20 (ΦΕΚ 256 Α, 23.12.20), ώστε να δοθεί παράταση της απαγόρευσης χρήσης οποιουδήποτε τεστ από φυσικά πρόσωπα: «Η ισχύς του άρθρου τριακοστού πρώτου του ν. 4737/2020 (Α’ 204), ως προς τους όρους διενέργειας και χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων και την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται έως την 31.3.2021».

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τα γρήγορα τεστ; Ορίστηκε στην παράγραφο 3 του τριακοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4737/2020:

«3. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και δημόσιες δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δύνανται να χρησιμοποιούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, φυσικών προσώπων, υπό τον όρο της παρουσίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού υπεύθυνου για την ορθή χρήση του προϊόντος και την κατάλληλη ενημέρωση του φυσικού προσώπου ως προς το εξαγόμενο αποτέλεσμα».

Υπάρχει και συνέχεια στην παράγραφο 4, που αφορά την υποχρεωτική ενημέρωση του περιβόητου Μητρώου Ασθενών, υπό την απειλή κυρώσεων:

«4. Οι φορείς διενέργειας δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) υποχρεούνται αμελλητί να καταχωρούν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό) και την κατηγοριοποίηση του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου σε μία εκ των ομάδων προσώπων που υπάγονται σε αυτούς τους επιδημιολογικούς ελέγχους. Σε περίπτωση μη καταχώρησης ή καθυστερημένης καταχώρησης των στοιχείων στην εφαρμογή επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, ανάκληση λειτουργίας του ιδιωτικού διαγνωστικού φορέα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών».

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν, αν εξετάσουμε το θέμα από άποψη νομιμότητας, είναι εν συντομία τα εξής:

Αν φαρμακεία πωλούν rapid test σε φυσικά πρόσωπα (δεν το γνωρίζουμε, αλλά έχει γραφεί κατά κόρον), παραβιάζουν το νόμο. Και η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα στραβά μάτια.

Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή self tests, δηλαδή rapid tests που θα τα κάνουν μόνα τους τα φυσικά πρόσωπα, παραβίασε ωμά τον ίδιο της το νόμο, που προβλέπει ότι απαγορεύεται η πώληση ή χορήγηση ταχέων τεστ σε φυσικά πρόσωπα.

Οι φαρμακοποιοί, οι συνδικαλιστές των οποίων λένε πολλά και διάφορα, θα είναι παράνομοι αν αναλάβουν τη διανομή των self tests στους πολίτες, επειδή απλά τους το ζητάει η κυβέρνηση.

Ομως, πέρα από τη νομιμότητα, υπάρχει η ουσία, η οποία θα παραμείνει ίδια ακόμα κι αν αλλάξουν το νόμο, ώστε να είναι τυπικά εντάξει. Επ’ αυτού, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Γιατί απαγόρευσαν στα φυσικά πρόσωπα να κάνουν μόνα τους rapid tests; Γιατί η διαδικασία της δειγματοληψίας και στη συνέχεια της εφαρμογής του δείγματος στην ταμπλέτα του rapid test είναι κρίσιμη. Είναι που είναι αφ’ εαυτών χαμηλής αξιοπιστίας αυτά τα τεστ, αν στην εκ κατασκευής αναξιοπιστία προστεθεί και η λανθασμένη ή πλημμελής εφαρμογή, η αναξιοπιστία γίνεται απόλυτη. Θυμηθείτε τη μελέτη που επικαλείται το ECDC, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω: Αν το self test το εφαρμόσει εργαστηριακός επιαστήμονας, η ευαισθησία είναι 78,7%. Αν το εφαρμόσει εκπαιδευμένος υγειονομικός, η ευαισθησία πέφτει στο 70%. Αν το εφαρμόσει πολίτης (που θα μάθει βλέποντας ένα σύντομο βίντεο, όπως ανερυθρίαστα είπε ο Μαγιορκίνης), η ευαισθησία του τεστ κατρακυλά στο 57,5%! Δηλαδή, οι μισοί πραγματικά θετικοί στον κοροναϊό θα βγαίνουν αρνητικοί! Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά, λοιπόν, γιατί μέχρι τώρα απαγορεύεται η χρήση rapid tests από φυσικά πρόσωπα, από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πέραν αυτού, υπάρχει η επιδημιολογική επιτήρηση. Εστω στον ελάχιστο βαθμό που γινόταν. Τώρα, πετούν με τον πιο επίσημο τρόπο στα σκουπίδια και το περιβόητο Μητρώο Ασθενών, στο οποίο υποτίθεται ότι καταγράφονταν «τα πάντα όλα» (τεστ κάθε είδους που έγιναν, θετικά και αρνητικά αποτελέσματα και η πορεία του κάθε ασθενούς). Εχουμε αποκαλύψει ότι αυτό το Μητρώο υπήρξε μόνο στα χαρτιά, όμως πλέον πετούν στα σκουπίδια και τα μπακαλοτέφτερα του ΕΟΔΥ. Διότι όποιος θέλει θα αναφέρει το θετικό αποτέλεσμα (σε άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, μάλιστα), ενώ ο αριθμός των πραγματοποιηθέντων τεστ δε θα υπάρχει (το ότι κάποιος το πήρε από το φαρμακείο δε σημαίνει ότι το έκανε κιόλας), όπως δε θα υπάρχει ούτε ο αριθμός των αρνητικών τεστ, ούτε ο πλήρης αριθμός των θετικών τεστ (αφού η δήλωση είναι προαιρετική).

Αυτό είναι που θέλει η κυβέρνηση. Με τον ίδιο τρόπο που εδώ και καιρό σταμάτησαν να δίνουν δεδομένα από τα οποία μπορούσαμε να υπολογίζουμε τα ορφανά κρούσματα, θα εξαφανίσουν τώρα την όποια επιδημιολογική εικόνα. Στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν τα αναξιόπιστα rapid tests με τα εντελώς αναξιόπιστα self tests. Γι’ αυτό και μιλούν για υποχρεωτικότητα των self tests σε κάποιους χώρους (π.χ. σχολεία). Αν πρέπει (που πρέπει) να τεστάρονται διαρκώς εκπαιδευτικοί και μαθητές, γιατί δεν το κάνουν έστω με rapid tests από επαγγελματίες υγείας; Πλέον, θα κάνουν ελάχιστα rapid tests, σε χώρους όπως τα νοσοκομεία (όπου και τώρα έχουν αντικαταστήσει τα έγκυρα μοριακά τεστ με rapid tests!) και για επανάληψη στα θετικά self tests που αυτοί που αυτο-διαγνώστηκαν θα επιλέξουν να ανακοινώσουν τη θετικότητα. Αντε και σε κάποιον «ευαίσθητο» χώρο όπου θα παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων.

Οι άνθρωποι είναι εγκληματικά αδίστακτοι. Αδιαφορώντας για τις εκατόμβες των νεκρών και για τους ανθρώπους που χαροπαλεύουν (κάποιοι στις ΜΕΘ και άλλοι εκτός ΜΕΘ, επειδή δεν υπάρχει κενό κρεβάτι), αντί να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού με λοκντάουν στα μεγάλα εκκολαπτήρια και ταυτόχρονα υπερμεταδότες, τους χώρους δουλειάς των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων, έχουν το μυαλό τους στο «άνοιγμα» και τον τουρισμό και μοιράζουν στον ελληνικό λαό άχρηστα self tests, σαν τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοίραζαν οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς.

Αν ο ελληνικός λαός δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αν δεν ορθώσει ανάστημα στα όσα εγκληματικά συμβαίνουν, θα θρηνήσει πολλά θύματα ακόμα. Ας θυμηθούμε μόνο τη σκόπιμη ευφορία που σκόρπιζαν πέρσι τον Μάη-Ιούνη και τις βεγγέρες του Κούλη στη Σαντορίνη («ανοίξαμε και σας περιμένουμε») και το τι ακολούθησε. Με το ρυθμό που προχωρά ο εμβολιασμός, βαδίζουμε σίγουρα προς μια επανάληψη της τραγωδίας. Και από μηχανής θεός δεν υπάρχει…

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια