Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Project «Φυλακή Και Γλώσσα»: Η Κανονιστική Διάσταση Ερμηνείας Στη Γλώσσα Των Εγκλείστων


Ο Δημήτρης Τσιατσιάνης, Δικηγόρος, με Msc in Comparative Criminal Justice, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος «Φυλακή και Γλώσσα: Επαναληπτική Έρευνα» αναδεικνύει στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και ειδικότερα της ερευνητικής μας δράσης “ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ”, την κανονιστική διάσταση ερμηνείας στον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού των φυλακών.

Η μελέτη θεμελιώνεται στο επιχείρημα ότι οι κρατούμενοι δεν προσεγγίζουν το κανονιστικό σύστημα της φυλακής ως εξωτερικοί παρατηρητές, αλλά μέσω των γλωσσικών χρήσεων και λεκτικών τους επιλογών συνδιαμορφώνουν και συμβάλλουν στην παγίωση ενός κανονιστικού συστήματος που τους αφορά, με συνέπεια κάθε φορά που αποδίδεται σε άλλον έγκλειστο συγκεκριμένη κοινωνική ετικέτα, την ίδια στιγμή το κανονιστικό σύστημα των εγκλείστων με τις αρχές, τις αξιολογήσεις και τους κανόνες του ζει, αναπνέει και υπάρχει.

 

Η γλώσσα επομένως συνιστά «το μέσο μίας θωρακιστικής συνέχειας του κανονιστικού συστήματος των εγκλείστων στον χώρο και στο χρόνο», σύμφωνα με τον κύριο Τσιατσιάνη. Προκειμένου να γίνει περαιτέρω κατανοητό το υποστηριζόμενο επιχείρημα περί μίας κανονιστικής-δεοντολογικής διάστασης της γλώσσας των εγκλείστων, πλάι σε λοιπές εξίσου υπαρκτές και ισχυρές προσεγγίσεις, όπως η κοινωνιολογική-ψυχολογική, η αμιγώς γλωσσολογική κ.λπ., παρατίθενται και αναλύονται στην ελληνική και αγγλική λέξεις και φράσεις της γλώσσας της φυλακής. Ειδικότερα, αρχικά παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων και εξετάζονται οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν οι άτυποι κανόνες της φυλακήςσε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η γλώσσα ως βασικός πυλώνας εξωτερίκευσης του κανονιστικού συστήματος της φυλακής. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την παράθεση λεκτικών και φραστικών χρήσεων με κανονιστικό νόημα.

Η κανονιστική διάσταση ερμηνείας στη γλώσσα των εγκλείστων

Γράφει ο Δημήτρης Τσιατσιάνης

Δικηγόρος, Msc Comparative in Criminal Justice

19/10/2020

“Αντικείμενο της εργασίας συνιστά ένα νέο φίλτρο στην ερμηνεία του μοναδικού αυτού γλωσσικού κώδικα […] πρόκειται για το κανονιστικό φίλτρο ερμηνείας της γλώσσας των εγκλείστων, το οποίο εισάγει την δεοντολογική ερμηνεία στις γλωσσικές και φραστικές χρήσεις των τροφίμων και το οποίο βασίζεται στην εξίσου θεμελιώδη παρατήρηση ότι οι έγκλειστοι ζουν πέραν από φυσικούς και σε δεοντικούς κόσμους. Ενώ, ο “τυπικός δεοντικός κόσμος” συντίθεται από τους νόμους του κράτους εντός του οποίου εκτίουν την ποινή τους, ο “άτυπος δεοντικός κόσμος” είναι μία κατασκευή δημιουργούμενη από τους εγκλείστους για τους εγκλείστους”.


Περιεχόμενα Εργασίας
Εισαγωγή
1. Το πλαίσιο νομικής προστασίας των εγκλείστων στην Ελλάδα.
2. Τα “δεινά” του εγκλεισμού.
3. Οι άτυποι κανόνες της φυλακής.
4. Η γλώσσα ως βασικός πυλώνας εξωτερίκευσης του κανονιστικού συστήματος της φυλακής.
5. Παράθεση λεκτικών και φραστικών χρήσεων με κανονιστικό νόημα

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε το κείμενο του κου Δ. Τσιατσιάνη στη σελίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, στη θεματική για τη ‘γλώσσα της φυλακής-επαναληπτική έρευνα’: https://e-keme.gr

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια