Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ δικαιώθηκε για fake αναστημομέτρηση υποψήφιου δόκιμου αστυφύλακα - Διαβλητές οι εξετάσεις;


Dura lex, sed lex. Αντιγράφουμε από άρθρο του "Έθνους" το Δεκέμβριο του 2018: "Πρόκειται για ένα ρωµαϊκό αξίωµα -µάλιστα, αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του Ρωµαϊκού ∆ικαίου, το οποίο διδάσκονται οι πρωτοετείς στη Νοµική Σχολή- σύµφωνα µε το οποίο κάποιος πρέπει να υπακούει -δίχως δεύτερες σκέψεις- στους νόµους της πολιτείας, έστω κι αν αυτοί είναι πολύ αυστηροί. Ο νόµος δεν αποτελεί κάποια παραίνεση, κάποια συµβουλή, είναι απόλυτος και σηµαίνει προσταγή σε αυτά τα οποία ορίζονται, στους κανόνες τους οποίους έχει διατυπώσει και θεσπίσει η δηµοκρατία.

Παρ’ όλο που το «dura lex, sed lex» κατακρίθηκε µέσα στο διάβα των χρόνων από πάρα πολλούς επιφανείς νοµικούς, επειδή παρέβλεπε την ουσία του ∆ικαίου και έδινε υπερβολική σηµασία στο στοιχείο του καταναγκασµού, «πρέπει να υπακούµε σε κάθε νόµο του κράτους επειδή έτσι πρέπει», δέσποσε στον τοµέα της νοµικής διδασκαλίας και αντίληψης της ∆ικαιοσύνης σε πάρα πολλές ευνοµούµενες χώρες – ανάµεσά τους και η Ελλάδα. «Legum servi sumus ut liberi esse possimus»... «Είµαστε σκλάβοι του νόµου για να µπορούµε να είµαστε ελεύθεροι» είχε πει, αντίστοιχα, ο Κικέρων, Ρωµαίος ρήτορας και πολιτικός".

Η επεξηγηματική εισαγωγή θεωρήθηκε αναγκαία, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σκληρότητα μιας απόφασης για στέρηση του δικαιώματος ενός υποψήφιου εισαγωγής σε αστυνομική σχολή, για μόλις ένα εκατοστό του μέτρου. Δικαιούται ή όχι; Είναι η φύση υπαίτια ή ο ανθρώπινος παράγοντας που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις;

Το άλλο όλο θέμα, ανακύπτει στη διάκριση πιθανής ηθικής προέκτασης του ζητήματος. Είναι ηθικά αποσυνάγωγος ο αξιωματικός που κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο, ή ευεπηρέαστη από ευνοιοκρατικές υποβολές η επιτροπή που "αναθεώρησε" παράνομα σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση κατά το ένα εκατοστό προς τα πάνω;
 
Δεν θα σταθούμε προς το παρόν στην ηθική πλευρά του ζητήματος που αφορά στον υποψήφιο. Θα επικεντρωθούμε όμως στην ηθική διάσταση του θέματος, καθώς οι αρμόδιες πειθαρχικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, στις οποίες παραπέμφθηκε από τα πάνω ο αξιωματικός, τον τιμώρησαν καθώς έμεινε πιστός στη τήρηση του νόμου, με πρόφαση το έλλειμμα νομιμότητας στη μεθοδολογία της δικής του μέτρησης. Λες και η φύση ή τα καθιερωμένα μέτρα και σταθμά, ζυγίζουν ή μετρούν διαφορετικά κατά πως βολεύει.
 
Όπως ενημερωνόμαστε στο bloko.gr, στο οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια της κρίσιμης δικαστικής απόφασης, "απορρίφθηκε πανηγυρικά με την υπ’ αριθ. 52/2021 απόφαση του Β΄ Τμήματος Διοικητικού Εφετείου Θεσ/νίκης, η απόφαση του Αρχηγείου της Ελλ. Αστυνομίας με την οποία τιμωρήθηκε πειθαρχικά Αξιωματικός της Δνσης Αστυνομίας Πιερίας για πλημμελή αναστημομέτρηση υποψηφίου των Αστυνομικών Σχολών. 
 
Ο προσφεύγων συνδικαλιστής Αξιωματικός, στα Διοικητικά Δικαστήρια υποστήριξε την ορθότητα της μέτρησής του η οποία απέκλινε κατά ένα (1) εκατοστό από τις μετρήσεις της αθλητικής επιτροπής του Αρχηγείου. Οι δικαστές του Β΄ Τμήματος Διοικητικού Εφετείου, επιχειρηματολογώντας δικαίωσαν τον Αξιωματικό, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατόν να είναι εσφαλμένη η μέτρηση ενός υποψηφίου που διαφοροποιείται κατά ένα (1) μόλις εκατοστό από τις μετρήσεις των αθλητικών επιτροπών"!
 
Με την απόφαση αυτή επικυρώνονται κι εμπεδώνονται δύο τινά στη συνείδηση του αστυνομικού και όλων όσοι παρακολουθούν τα αστυνομικά δρώμενα. Οι διαγωνισμοί και οι εξετάσεις δεν είναι αδιάβλητοι-ες. Το δεύτερο ότι ανέκυψε νομολογία για τη δικαίωση και άλλων αστυνομικών που παραπέμφθηκαν για το ίδιο θέμα, με συνακόλουθα κομβική επίπτωση πως μελλοντικά θα εγκυμονεί η αγωνία για διαβλητές εξετάσεις, που άλλωστε τόσες και τόσες φορές έχουν καταγγελθεί στο bloko.gr από υποψήφιους και τους γονείς τους.
 
 
 
Επισυνάπτονται τα σχετικά σημεία της Δικαστικής Απόφασης.
















Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Εμένα με τιμώρησαν γιατί μια υποψήφια η επιτροπή σε τρεις μετρήσεις είχαν αποκλειση από 2,3και 5 εκατοστά και εγώ την μέτρησα 1,70.
Ο χρήστης Κωστας είπε…
Οπότε τώρα το αρχηγείο θα καλέσει την επιτροπή για πλημμελη μέτρηση? Ή εκεί δε πιάνει?