Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εύβοια: Συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για κτιριακά προβλήματα σε Πυροσβεστικά Κλιμάκια


Πραγματοποιήθηκε το πρωί στις 23/3/21 και ώρα 11:00, συνάντηση στο δημαρχείο Αλιβερίου, ύστερα από αίτημα του δημοτικού σύμβουλου Κώστα Κέκη, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρουσία του Δήμαρχου και των Αντιδημάρχων τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας και των προϊστάμενων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Κύμης και Αλιβερίου.

Το θέμα συζήτησης αφορούσε την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων της Κύμης και του Αλιβερίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση για τα προβλήματα των Κλιμακίων από την παράταξη μας και κατά το παρελθόν τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν απασχολήσει τα δημοτικά συμβούλια. Αξίζει να καταγράφει ότι οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε πραγματοποιηθεί στις 23/6/2020 για την αναβάθμιση των κλιμακίων Κύμης & Αλιβερίου σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς αντίστοιχα. Απόφαση που στάλθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης και οι ενδιαφερόμενοι τοποθετήθηκαν και ανέφεραν από την θέση ευθύνης τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα Κλιμάκια τους.

Ο Κώστας Κέκης επισήμανε τα πρόβλημα των κτιριακών υποδομών των Πυροσβεστικών Κλιμακίων ξεκινώντας από το Π.Κ. Αλιβερίου. Συγκεκριμένα είπε: « Οι Πυροσβέστες παραμένουν σε container εδώ και 9 χρόνια περίπου και είναι απαράδεκτο στην σημερινή εποχή οι εργαζόμενοι να διαμένουν σε λαμαρίνες. Πλέον η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και είναι πολύ κουραστικό να εξαρτώνται για την ψύξη και την θέρμανση τους συνέχεια από τα κλιματιστικά, χωρίς αυτά οπως αναφέρουν οι πυροσβέστες δεν μπορεί κάνεις να σταθεί μέσα στους θαλάμους και είναι εκτεθειμένος στις οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή διαβίωση των πυροσβεστών και οι φθορές θα αρχίσουν να είναι εμφανείς σε λίγο καιρό. Ο χώρος που φιλοξενείται το Π.Κ. Αλιβερίου ανήκει στο Τεχνικό Λύκειο μετά από παραχώρηση της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, άρα οποιαδήποτε παρέμβαση όπως η εγκατάσταση στεγάστρου για την προστασία των οχημάτων δεν είναι εφικτή.

 

Πρόσφατα η Κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο 4662/20, πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης της στέγασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ως και την προμήθεια εξοπλισμού, υλικών, αναλωσίμων, και προμήθεια καυσίμων στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Απόφαση που θα οδηγήσει τόσο στην περαιτέρω υποβάθμιση των υποδομών του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και σε νέο χαράτσωμα τους δημότες ώστε να χρηματοδοτηθεί από τους δήμους η στέγαση των Π.Κ ».

 

Ο Κ. Κέκης ζήτησε από τον Δήμαρχο να προγραμματιστεί σε πρώτη φάση η μεταστέγαση των υπάλληλων σε κατάλληλες κτιριακές δομές και μελλοντικά να προγραμματιστεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή σύγχρονων με ευθύνη του κράτους.

 

Μίλησε και για τα αντίστοιχα προβλήματα του Π.Κ. Κύμης και τόνισε ότι  η επισκευή του κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Όμως το φιλότιμό και η προσωπική εργασία των πυροσβεστών έχει εξαντληθεί και δεν μπορούν να ψάχνουν συνέχεια για χορηγούς και δωρεές. Οι τουαλέτες, η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, η τοποθέτηση πλακιδίων, το βάψιμο του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και η κουζίνα του κτιρίου έχει σαπίσει και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος και χρειάζεται παρέμβαση του δήμου για τη λύση τους.

Επισήμανε ότι ο στόλος των Πυροσβεστικών οχημάτων στο Π. Κ. Κύμης είναι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα με ότι αυτό συνεπάγεται για την φθορά των οχημάτων, παρόλο ότι τα υλικά για το στέγαστρο έχουν χορηγηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία περίπου εδώ και ενάμιση χρόνο και παραμένουν αναξιοποίητα. Ζήτησε αυτές οι συμπληρωματικές εργασίες να δρομολογηθούν με μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του, μια και τα περισσότερα υλικά υπάρχουν.

Αξιοσημείωτο και ένα από τα σοβαρότερα θέματα που κατατέθηκε από τον επικεφαλή, ήταν η αναγκαιότητα για να υπάρχουν «στεγασμένα περιπολικά». Καθημερινά εκτελούν την υπηρεσία τους πυροσβεστικά περιπολικά την αντιπυρική περίοδο στις αρχές καλοκαιριού μέχρι  την λήξη της. Στα «καραούλια» (προεπιλεγμένη θέση), τα σταθμευμένα πυροσβεστικά οχήματα επιτηρούν δασικές περιοχές και περιοχές με άλση. Οι πυροσβέστες, καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία σε εικοσιτετράωρη βάση ένα εξαντλητικό ωράριο. Εκτεθειμένοι σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας ο οργανισμός τους εξαντλείται και επιβαρύνεται με άσχημες συνέπειες για  την υγεία τους και την ασφάλεια τους.

Επιβαρύνονται λοιπόν ανεπανόρθωτα όσοι εκτελούν την παραπάνω υπηρεσία. Λόγω των δύσκολων συνθηκών, πολλές φορές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα για την κάλυψη αναγκών σίτισης τους, όπως προμήθεια και διατήρηση φαγητού, δροσερού νερού κ.α., αλλά και για την κάλυψη βιολογικών αναγκών ».

Βάση των παραπάνω ζητήθηκε η πρόληψη από τον δήμο για στέγαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, των πυροσβεστικών περιπολικών που επιτηρούν στις δασικές εκτάσεις και για τα δύο Κλιμάκια. Καθώς και να τοποθετηθούν οι χημικές τουαλέτες που είχαν προϋπολογιστεί από το προηγούμενο έτος. Σε έναν από τα καραούλια τις Κύμης χρειάζονται ελάχιστες παρεμβάσεις για να υλοποιηθεί η στέγαση για την προστασία της υγείας του προσωπικού αλλά και αξιοπρεπών συνθηκών εκτέλεσης υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου δεσμεύτηκε για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Υποσχέθηκε πως θα μισθώσει κτίριο για την μετεγκατάσταση του Π.Κ. Αλιβερίου ξεκινώντας ερευνά για την εύρεση διαθέσιμου κτιρίου καθώς η αποκεντρωμένη διοίκηση ακύρωσε την μίσθωση του κτηρίου της ΔΕΗ στο παλιό Λιγνιτωρυχείο στον Άγιο Λουκά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να μετεγκατασταθεί εκεί το Π.Κ. Ζήτησε και από τον Προϊστάμενο της πυροσβεστικής να πραγματοποιήσει  ερευνά για ποιο κτίριο θεώρει κατάλληλο για να προχωρήσει η μίσθωση.

Τέλος για το Π.Κ. Κύμης συμφωνήθηκε την ερχόμενη εβδομάδα η τεχνική υπηρεσία του δήμου και οι υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο χώρο του κλιμακίου για την  καταγραφή των προβλημάτων ώστε να προχωρήσουν  οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθούμε πάντα για την καλύτερη ενημέρωση σας και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για όλα τα προβλήματα που αφορούν καθημερινά τους δημότες και παρεμβαίνουμε για την αντιμετώπιση τους.           

Πιστεύουμε πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσει λύση στα κτιριακά προβλήματα για να μπορέσουν μετά από χρόνια οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να δουν να υλοποιούνται οι στόχοι τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας που αρμόζουν σε επαγγελματίες πυροσβέστες χωρίς να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και χωρίς να απαξιώνετε η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια τους.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση    

Κώστας Κέκης









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια