Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όταν ο Βαξεβάνης ζητούσε και πετύχαινε τη σύλληψη δύο αστυνομικών


Αστυνομικός μας απέστειλε δημοσίευμα από το aixmi.gr με υποσημείωση και αναφορά στην ιστορική μνήμη. Το δημοσίευμα έρχεται από το όχι και τόσο μακρινό Ιανουάριο του 2018. 

Στο bloko.gr δεν υποστηρίξαμε ότι οι 22 βρίσκονται σε θέση αδικοπραξίας. Το αντίθετο. Η δημοσιοποίηση ονομάτων σε κάθε περίοδο, πολύ δε περισσότερο όταν εγείρεται ο κοινωνικός αυτοματισμός, είναι επικίνδυνη υπόθεση. Επίσης, σε ότι αφορά στη δημοσιογραφία που ασκεί ο κ. Βαξεβάνης, πολλές φορές έχουμε γράψει ότι βρίσκεται έξω από το πεδίο της δικής μας ηθικής και δεοντολογίας.
 
Θεωρούμε όμως, ότι με τα εντάλματα σύλληψης, είτε στη μία είτε στην άλλη μορφή, δεν προάγεται η έννοια της υπεράσπισης του δικαίου, χωρίς ωστόσο επαναλαμβάνουμε να εκλαμβάνουμε την ενέργεια των αστυνομικών ως μη νόμιμη ή ως άδικη. Θεωρούμε πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για τη διεκδίκηση του.
 
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ.
 
Ένας υπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας, οι οποίοι υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, συνελήφθησαν για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη. Ο λόγος; Αρνήθηκαν να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής του δημοσιογράφου, ο οποίος έκρινε ότι δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε άλλο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί, αλλά να απαιτήσει να εφαρμοστεί ο νόμος.

Πώς έχουν τα πράγματα; Όπως γράφει το koutipandoras.gr ο Κώστας Βαξεβάνης επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Α.Τ Ομόνοιας και ζήτησε να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής του σε τρία έγγραφα -συγκεκριμένα, στις γνωστές δηλώσεις του νόμου 1599. Ενώ επιχείρησε να υπογράψει τις δηλώσεις ενώπιον των δύο αστυνομικών, ο ένας από αυτούς, ο αρχιφύλακας, πήρε τα έγγραφα και άρχισε να τα διαβάζει. Ο δημοσιογράφος ζήτησε να θέσει την υπογραφή του, αλλά ο υπαξιωματικός συνέχιζε να εξετάζει τα έγγραφα και να μην του τα δίνει. Τότε τον ρώτησε γιατί δεν του δίνει τα έγγραφα, για να πάρει την απάντηση πως έπρεπε να τα διαβάσει.

Ο Βαξεβάνης σημείωσε στους δύο αστυνομικούς, πως η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ήταν μια πράξη με την οποία ο υπάλληλος των Διοικητικών Αρχών είτε είναι αστυνομικός είτε υπάλληλος ΚΕΠ, βεβαιώνει πως ο δηλών είναι αυτός που υπογράφει και τίποτα άλλο. Ενημέρωσε μάλιστα τους αστυνομικούς πως ως βαθμοφόροι έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό και δεν μπορεί ένας υπάλληλος να διαβάζει δεδομένα που αναγράφονται σε έγγραφα ενώ το καθήκον του είναι να βεβαιώσει πως το άτομο που υπογράφει είναι αυτό το οποίο εμφανίζεται στη δήλωση. Άλλωστε ο νόμος ξεκαθαρίζει πως το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται ακόμη και κάτω από έγγραφα που είναι σε άλλη γλώσσα την οποία δεν γνωρίζει ο αστυνομικός, ακριβώς γιατί η πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής δεν αφορά το περιεχόμενο αλλά την υπογραφή και μόνο.

Ο υπαστυνόμος αντί να παρέμβει ως αξιωματικός στην αυθαιρεσία του υφισταμένου του, είπε στο Βαξεβάνη «πρέπει να ελέγξουμε τι γράφετε, μπορεί να βρίζετε τα θεία».
Ο δημοσιογράφος επέμενε πως παρανομούν και κάλεσε τηλεφωνικά τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη να πάει στο τμήμα για να καταθέσει μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Ο Γιάννης Μαντζουράνης επέλεξε να μιλήσει με τον Αρχιφύλακα προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση και τον ενημέρωσε πως δεν έχει νόημα αυτή η άρνησή του, είναι αστήρικτη και συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Παρά την παρέμβαση του Μαντζουράνη υπαστυνόμος και αρχιφύλακας επέμειναν στην άρνηση και ζήτησαν μάλιστα από τον Βαξεβάνη καταστατικό της εταιρείας της οποίας δήλωνε πως είναι μέτοχος για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής. Και πάλι ο δημοσιογράφος τους είπε πως το τι δηλώνει κάποιος σε δήλωση του νόμου 1599 (δήλωση που παλιά λεγόταν του νόμου 105) είναι δικιά του ευθύνη και ευθύνη του οργάνου ήταν η πιστοποίηση της υπογραφής.

Οι αστυνομικοί επέμειναν στην άρνηση και ο δημοσιογράφος ζήτησε τα στοιχεία τους για να καταθέσει μήνυση. Αρνήθηκαν να του τα δώσουν και ο υπαστυνόμος του είπε προκλητικά «κανόνισε να σε συλλάβουμε εμείς για διατάραξη του Τμήματος να δούμε τι θα κάνεις».
Ο δημοσιογράφος αποχώρησε και το πρωί ο δικηγόρος του Γιάννης Απατσίδης κατέθεσε μήνυση εναντίον των αστυνομικών της βάρδιας στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία εντόπισε τους αστυνομικούς και τους συνέλαβε στα πλαίσια του αυτοφώρου για παράβαση καθήκοντος.

Τι γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει στην αναφορά του:

«Ζητώ τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των δύο συγκεκριμένων αστυνομικών, όχι για λόγους εκδίκησης αλλά γιατί τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες όταν αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας και αναπαράγουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά πρότυπα των οποίων η μη αντιμετώπιση παγιώνεται ως καθεστώς. Αν συμπεριφέρονται έτσι σε έναν Έλληνα πολίτη ο οποίος προσπαθεί να διεκπεραιώσει ένα τυπικό και νόμιμο αίτημα, τότε πώς συμπεριφέρονται σε κάποιον ο οποίος ενδεχομένως εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά; Πώς τον τιμωρούν για να επιβάλουν τον νόμο που οι ίδιοι κατασκευάζουν»;










Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
΄Οταν ο Βαξεβάνης ζητούσε τη δίωξη και τη σύλληψη (αυτόφωρο) των αστυνομικών για το γνήσιο της υπογραφής:http://www.bloko.gr/2018/01/blog-post_7820.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγω παντως Σε ξενογλωσσα έγγραφα δεν βεβαιωνω το γνήσιο της υπογραφης το ιδιο και σε φωτοαντιγραφα γραμμενα σε αλλη γλώσσα.
Οι αστυνομικοι του α.τ. ομονοιας , τους καταλαβαινω τα νευρα τους θα ηταν τσαταλια απ την αρχη της βαρδιας με το φορτο εργασιας που ειχαν , αλλα θα μπορουσαν θεωρω να αποφυγουν την αντιπαραθεση και να μην το τραβηξουν στα ακρα και να ειναι πιο διπλωματες απεναντι στον πολιτη και τι πολιτη τον βαξεβανη που ψαχνεται για κατι τετοια.
Εγω παντα με τροπο εξεταζω το κειμενο(που πολλες φορες μερικοι αφηνουν κενο και δεν υπαρχει καν κειμενο) και οταν ο πολιτης μου λεει οτι το μονο που αφορα εμενα ειναι η υπογραφη και μου κανει υποδειξεις του απαντω αναλογα αλλα δεν το φτανω στα ακρα , αλλα και μηνυση να μου κανει θα μου κλ@$€/ ξερετε . Οι συναδελφοι του α.τ. ομονοιας επρεπε απ την αρχη να τον πανε για διαταραξη της λειτουργιας της υπηρεσιας , και αν δεν περιμεναν τετοια εξελιξη αμεσα οταν τους συνελαβαν και πληροφορηθηκαν την σε βαρος τους μηνυση επρεπε να του κανουν μηνυση για ψευδορκια κτλ.
Αραγε σε ολες αυτες τις περιπτωσεις που ειναι η ποασυ που πληρωνουμε και χτες μαλιστα ειδα οτι μου κρατησαν παλι 15 ευρω , μας εχει υποστηριξει ποτε η υπηρεσια η οι συνδικαΛΗΣΤΕΣ σε ψευδεις καταγγελιες και παρομοιες περιπτωσεις; ποτε ομως. Αυτα τα ποσα που δινουμε στην ποασυ και τους λοιπους γιατι να τα δινουμε και δεν κανουμε μια μαζικη ομαδικη διαγραφη ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποια ηταν η καταληξη της μυνησης του κυριου Βαξεβανη?
Ο χρήστης ALEKOS είπε…
Ποια ηταν η καταληξη της μυνησης του κυριου Βαξεβανη?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχει σχετική εγκύκλιος για το πού βεβαιωνεις γνήσιο υπογραφής σε έγγραφα. Και βεβαίως πρέπει να εξετάζεις τί γράφει μέσα ο υπογράφων. Οπότε βαξεβανη άλλαξε δικηγόρο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αστυνομικός ο οποίος δεν υπηρετεί στην Ομόνοια κανονικά δεν πρέπει να σχολιάζει...όλοι κάνετε το ίδιο λάθος και βάζετε την φαντασία σας για την Ομόνοια. Πλην όμως η ομόνοια είναι κάτι που πρέπει να δεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν πάω σε ένα τμήμα και βάλω τον Αξ ΥΠ να βεβαιώσει γνήσιο υπογραφής σε μια βεβαίωση που δηλώνω ότι είμαι μέλος του επαναστατικού Αγώνα και έχω συμμετάσχει σε συγκεκριμένες ενέργειες που αναφέρω επειδή αντιμετωπίζω σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο αστυνομικός πρέπει συμφωνα με τη λογική τους να το υπογραψει χωρίς να το διαβασει.Στη συνέχεια αναρτάται σε ένα σάιτ και το γέλιο πάει σύννεφο.Επισης να ρωτήσω επιτρέπετε το γνήσιο υπογραφής σε λευκό έντυπο?Στην ουσία αυτό ζητούσε ο Βαξεβανης.Και ο κάθε Βαξεβανης σωστα κάνει είτε από άγνοια νόμου είτε για άλλους σκοπούς να υποβάλλει μήνυση.Αυτοι που λαμβάνουν τη μηνυση τι κάνουν?Ελαφρά τη καρδια και για να ικανοποιήσουν το δίκαιο του κ. Βαξεβάνη υποβάλλουν τους συναδέλφους σε εξευτελιστικές διαδικασίες.Και για να ευθημησουμε λίγο κάποτε σε τμήμα που υπηρετούσα είχε έρθει κάποιος πολίτης με το επώνυμο Γραφος να κάνει μήνυση στην αγγλική σοκολατοποια wrighter με την αιτιολογία ότι του έκλεψε το όνομα.Για φανταστειτε ένα υπαστυνομο που τηρεί το γράμμα του νόμου μέχρι την τελευταία τέλεια να διαβιβάζει τέτοια μήνυση στον εισαγγελεα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απο την εγκυκλιο διαταγη του Α.Ε.Α.

.....Περαιτέρω ελέγχεται το κείμενο του εγγράφου επί του οποίου ζητείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής. Η υποχρέωση ελέγχου του επιλήψιμου του εγγράφου εντάσσεται στo γενικότερo πλαίσιo της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 8 Ν. 2800/2000, Φ.Ε.Κ 41/Α΄), μπορεί δηλαδή να αποτρέψει ενέργειες αθέμιτες, παράνομες ή αντίθετες προς τα χρηστά ήθη, όπως γίνεται δεκτό και με τη 1538 από 20-10-1992 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Για το θέμα αυτό έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι δεν απαιτείται ο έλεγχος του επιλήψιμου του εγγράφου, επειδή η πράξη της θεώρησης του γνησίου της υπογραφής είναι αυτοτελής και δεν προσδίδεται με αυτή εγκυρότητα στην ακρίβεια του κειμένου, αλλά μόνο στην υπογραφή του ενδιαφερομένου. Η άποψη αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την Ελληνική Αστυνομία. (1)

________________________________________

(1) Από την Ανεξάρτητη Αρχή ‘‘Ο Συνήγορος του Πολίτη’’ είχε διατυπωθεί η άποψη ότι οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των εγγράφων, διότι η πράξη της βεβαίωσης είναι αυτοτελής (σχετικά έγγραφα είναι τα με αριθ. πρωτ. 8153/25-5-00 από 22-6-2000 προς το Β΄ Α.Τ. Χανίων και 11515/24-7-00 από 16-10-2000 προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης). Η ίδια άποψη έχει διατυπωθεί και από το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης (ΔΙΣΚΠΟ/Φ.22/44513 από 21-2-1992 έγγραφο), ότι δηλαδή το αρμόδιο όργανο βεβαιώνει μόνο το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερόμενου χωρίς με την πράξη αυτή να προσδίδεται άλλη εγκυρότητα στην ακρίβεια του κειμένου, παρά μόνο στην εγκυρότητα της υπογραφής του ενδιαφερόμενου. Η αποδοχή της άποψης αυτής ενέχει τον κίνδυνο καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων (άρθρο 25 παρ.3 Συντάγματος, άρθρο 281 Αστικού Κώδικα) αντιβαίνει δηλαδή σε βασικό κανόνα δημόσιας τάξης. Για το λόγο αυτό δεν έγινε αποδεκτή από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Σχετικό είναι το με αριθ. πρωτ. 1010/1/16α από 3-1-2001 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης-Νομοθεσίας /Α.Ε.Α. προς το Συνήγορο του Πολίτη).
Ο χρήστης Unknown είπε…
Η Ενωση Αστυνομικων υπαλληλων Αθηνων οπου ηταν μελη οι συναδελφοι ηταν στο πλευρο των συναδελφων δια του νομικου της συμβουλου και με φυσικη παρουσια μελων του Δ.Σ της.
Εσυ που ησουν ανωνυμε σχολιαστη-επαναστατη-προβοκατορα???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο που υπάρχουν και αστυνομικοί που μελετούν και παραθέτουν νομική άποψη. Το θέμα δεν είναι εκεί αλλά στο πως λειτουργούν οι ψοφοδεείς διευθυντές των υπηρεσιών κατόπιν εντολών. Γούστο του δημοσιογράφου να κάμει μήνυση. Από που ως που ήταν αυτόφωρο την επόμενη μέρα και ετρεξαν οι γελοίοι να συλλάβουν αστυνομικούς για το σοβαρό έγκλημα; Το ίδιο και τώρα. Καλά έκαμε ο δημοσιογράφος και έδωσε τα ονόματα στον αέρα!Τι περίμεναν; Εξάλλου, αν δεν είχαν ορχ@@@ και ήταν καθοδηγούμενοι, ας πρόσεχαν! Είναι το ίδιο γελοίο να βγάζουν εντολή σύλληψης οι ίδιοι. Ας τηρούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα. Να ζητούσαν ένταλμα από εισαγγελέα για τη σύλληψη.Τελικά, αυτό δεν είναι σώμα, κοτέτσι κατάντησε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα σε όλους, η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ως διοικητική πράξη δεν πιστοποιεί την αλήθεια ή την αναλήθεια του περιεχομένου της δήλωσης.
Ο αστυνομικός αυτό που πρέπει να ελέγξει είναι να μην αναγράφονται προφανώς παράνομες και ιδίως αξιόποινες πράξεις που συνέβησαν ή πρόκειται να συμβούν, σύμφωνα με την δήλωση.
Η αποστολή της αστυνομίας είναι η πρόληψη και η δίωξη αξιοποίνων πράξεων, η προστασία των εννόμων συμφερόντων των πολιτών κ.λπ.
Άρα για να ξέρεις ότι δεν αναφέρονται αξιόποινες πράξεις συνεπάγεται ότι θα διαβάσεις το κείμενο.
Τέλος το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται επί εγγράφουν που δηλώνουν την βούληση του ατόμου, το κενό έγγραφο μόνο με τα στοιχεία του δηλούντα δεν αποτελεί έγγραφο επί του οποίου μπορεί να θεωρηθεί η γνησιότητα της υπογραφής.
Τέτοιο αίτημα απορρίπτεται ως καταχρηστικό.