Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας – Κύπρου και ΗΠΑ


Δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, πραγματοποιούν από χθες συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην άσκηση η οποία λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά εντός του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας, συμμετέχουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και από τις τρεις χώρες, καθώς και η μονάδα υποβρυχίων αποστολών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων, στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιείται συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ, σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS/NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Στην άσκηση η οποία λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά εντός του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας, συμμετέχουν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και από τις 3 χώρες καθώς και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ), υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων / συνεκπαιδεύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών που συνεχώς ενισχύονται.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια