Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Κακαβάς για αφίσα ΟΕΝΓΕ: Αυτό παραπάει


Άρθρο του Δημήτρη Κακαβά: Από το πρωί που εντόπισα την αφίσα που τύπωσε το συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών γιατρών, δεν μπορώ να ησυχάσω. Τόσο θράσος, τόση μανία, τόση πόρωση που απεικονίζεται σε ένα έντυπο συνδικαλιστικού οργάνου της επαγγελματικής τάξης των γιατρών που δεν μπορούν εύκολα να βρεθούν λέξεις να την περιγράψουν!

    Μανία και απόδοση ευθείας, βαρύτατης κατηγορίας, από την επαγγελματική τάξη των Νοσοκομειακών γιατρών εναντίον της επαγγελματικής τάξης των αστυνομικών, για βαρύτατα εγκλήματα! Και ίσως αυτό να προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση αλλά είναι και άξιο απορίας! Μια επαγγελματική ομάδα που εργάζεται για την προσφορά υπηρεσιών στην Ελληνική κοινωνία να κατηγορεί μια άλλη επαγγελματική ομάδα που στέκεται στην ίδια γραμμή προσφοράς στην Ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου!

   Και είναι κοινά αποδεκτό ότι ο συνδικαλισμός, έτσι όπως ασκείται στην χώρα μας, έχει απαξιωθεί όχι μόνον στα μάτια των πολιτών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων τους οποίους εκπροσωπεί. Κι αυτό γιατί η διαπλοκή, τα προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα, η κατάχρηση της εξουσίας που οι αιρετοί εκπρόσωποι κατέχουν και διαχειρίζονται τους έχουν καταντήσει μαριονέτες. Ίσως και κακέκτυπα μαριονεττών.

   Άλλο όμως αυτό και άλλο να ρεζιλεύεις μια ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία, τυπώνοντας μια αφίσα που απεικονίζει δύο αστυνομικούς με πλήρη εξάρτηση να έχουν γονατίσει μια γιατρίνα και να την βασανίζουν. Και εγώ καταλαβαίνω την «ανάγκη» των συνδικαλιστάδων των Νοσοκομειακών γιατρών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των κομματικών τους αφεντικών, αλλά και να διασφαλίσουν την δική τους καρέκλα με την επανεκλογή τους. Όμως αυτό παραπάει.

   Τι θα έλεγαν οι ίδιοι αυτοί συνδικαλιστάδες αν σε κάποια συνδικαλιστική διεκδίκηση της Ομοσπονδίας των αστυνομικών, τύπωναν μια αφίσα με ρακένδυτους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους γονείς τους να δίνουν με τρεμάμενα χέρια σε Νοσοκομειακό γιατρό, το περιβόητο όσο και συνηθέστατο, σε ΟΛΑ τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Χώρας,  «ΦΑΚΕΛΑΚΙ»;

    Ή υπήρχε απεικόνιση της κατάχρησης του ιατρικού υλικού που ξοδεύουν αφειδώς οι Νοσοκομειακοί γιατροί για την περίθαλψη εξωτερικών ασθενών τους που τους εξετάζουν στα Νοσοκομεία που εργάζονται. Υλικό το οποίο το πληρώνει από το υστέρημα του ο Έλληνας φορολογούμενος.

   Η μήπως διακωμωδούσε την πασαρέλα ιατρικών επισκεπτών, όλο το 24ωρο, στα γραφεία των γιατρών σε όλα τα Νοσοκομεία, όπου κλείνονται «συμφωνίες» χιλιάδων ευρώ!

   Θα είχαν ξηλώσει τα πατώματα. Θα έκαναν προσφυγές μέχρι και στο Ε.Δ.Α.Α.! Θα έκαναν μαχητικές διαδηλώσεις και …προφανέστατα θα προέβαλαν την εξής αιτιολογία: «Μπορεί να συνελήφθησαν 2-3 γιατροί που διέπραξαν, τα βαρύτατα, αυτά εγκλήματα αλλά δεν μπορεί να μας παίρνει η μπάλα όλους!».

   Και ερωτώ: Στην περίπτωση των αστυνομικών, επειδή ένας ή δύο χτύπησαν με τα γκλόμπς τον νεαρό στην Ν. Σμύρνη, θα πάρει η μπάλα ΟΛΟΥΣ τους αστυνομικούς, όπως η δική σας αφίσα απεικονίζει;

    Και όσον αφορά την στάση αλλά και την ευθύνη των συνδικαλιστών των Νοσοκομειακών γιατρών, ο Υπουργός δεν απαιτείται να επέμβει; Δεν είναι αυτή μία συνδικαλιστική κατάχρηση; Μία εκτροπή της συνδικαλιστικής δράσης;

    Θυμάμαι πριν χρόνια, όταν ο νυν Υπουργός Υγείας και τότε Δημόσιας Τάξης, είχε επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο Λαμίας. Είχα υποβάλλει τότε στον Υπουργό μια ερώτηση, ως συνδικαλιστής με πολυετή θητεία που μάλλον δεν του πολυάρεσε. Με πλησίασε τότε και με ρώτησε ποιος είμαι; Όταν του δήλωσα την ιδιότητα μου, μου απάντησε; «Τώρα σε συμπαθώ λιγότερο».

    Μήπως λοιπόν ο Υπουργός συμπαθεί περισσότερο τους συνδικαλιστές των γιατρών απ’ ότι αυτούς των αστυνομικών; Μήπως όλοι αυτοί έχουν κάποια ιδιότυπη ΑΣΥΛΙΑ και γι’ αυτό ασχημονούν; ΚΡΙΜΑ…

                    

                                                                                             Δ. Χρ. Κακαβάς  









Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευγε!!!! Οπως τα λες, να τυπωσουμε κ εμεις αφίσα με τους γιατρους που επιβαλλουν το φακελακι κ διπλα έναν ασθενη που δεν εχει να δωσει φακελακι κ την κατάληξη του.. Θα τους αρεσει;;;; δεν νομιζω..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν κάποιοι νοσοκομειακοι γιατροί τα παίρνουν εμείς βγήκαμε εναντίον όλων των γιατρών με τέτοιες γελοίες εκφράσεις;αισχος τίποτα άλλο..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας κοιτάξουν κάποιοι γιατροί και νοσοκομεία τα εγκλήματα που κάνουν σε εποχή covid και δεν μιλάει κανείς και ας αφήσουν τις εξυπνάδες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά οι πολιτσμάνοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ξέχασαν ότι όλη η ΔΙΑΣ τραβολογούσε την πρόεδρος των γιατρών επειδή τους είπε να μπαίνουν χωρίς όπλα στο θαλαμο των ψυχασθενών. Οι γυναίκες είναι εκδικητικές και οι νοσοκόμες κακές με τους πολιτσμάνους που στρίβουν προ αρραβώνος. Οπότε ρισπέκτ και τουμπέκα στις γιατρίνες. Η ΠΟΑΣΥ να πέμψει λουλουδικό ειρήνης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατρινα πρωην αρραβωνιαρα εισαι;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η φωτογραφία είναι κλεμμένη από Γαλλία. Fake news γιατί δεν δείχνει τι προηγήθηκε της σύλληψης της Γαλλίδας. Πρόκειται δηλαδή για διπλή απάτη και αλητεία από τις συνηθισμένες των αριστερών ακτιβιστών.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Α πολύ ωραία. Η αφορμή για τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης αφίσας δόθηκε από το επεισόδιο ανδρών της ΔΙΑΣ με μία γιατρό, η οποία τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του συνδικάτου των γιατρών. Μιλάμε για τρέλα. Το όπλο για τον αστυνομικό είναι ότι είναι το στηθοσκοπιο για τον γιατρό.
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Η αφισα ρε χαμενοι ειναι απο την επιθεση αστυνομικων σε διαδηλωση υγειονομικων και τη συλληψη νοσοκομας στη Γαλλια περσι. Το στιγμιοτυπο αποτυπωθηκε στο φακο και η νοσοκομα εγινε συμβολο, η σκηνη δε χαρακτηριστικο της αντιφασης ενος κρατους που αλλα λεει και αλλα κανει οσον αφορα το ιατρικο προσωπικο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολλά πράγματα μπορούν να θεωρηθούν και να είναι προβληματικά όταν ενστερνίζεται κάποιος αφελή οπτική για τη πραγματικότητα.
Στη προκειμένη περίπτωση η αφίσα δεν πρέπει να μας ενοχλεί ιδιαιτέρως γιατί απεικονίζει μια πολύ πιθανή ενδεχόμενη εικόνα ενός μελλοντικού περιστατικού (ανεξάρτητα αν έχει συμβεί πολλάκις υπό μία μορφή ή άλλη κατά το παρελθόν στην Ελλάδα ή σε άλλα μέρη του κόσμου). Τι απεικονίζει η αφίσα δηλαδή;, Μια νομοτυπη καταστολή και σύλληψη μιας γυναίκας που τυγχάνει να είναι γιατρός (το ηθικό σκέλος του ενδεχομένου μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση.).
Για να μας ενοχλεί αυτή η αφίσα μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της αστυνομίας όπως αυτός είναι διαμορφωμένος ιστορικά και κατά το πέρας δεκαετιών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Η επίγνωση της πολυπλοκότητας της επαγγελματικής μας ιδιότητας καθώς και αυτής του μηχανισμού που ορίζεται απρόσωπα ως αστυνομία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας να αποφύγει επιλογές και ενέργειες που κατά το παρελθόν έχουν γίνει από αστυνομικούς και αστυνομίες και οι οποίες με το πέρας των ετών έχουν καταδικασθεί και από την συνείδηση των λαών και από την καταγεγραμμένη ιστορία.
Τα πράματα δεν είναι άσπρο μαύρο, προφανώς και η πλειονότητα των αστυνομικών επιθυμούν και επιδιώκουν, ενίοτε και υπό κάποια παρωχημένη οπτική, τη προσφορά στη κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο και το συνάνθρωπο μας.
Η πραγματικότητα όμως του μηχανισμού, τα "ανώτερα" συμφέροντα σε συνδυασμό με τη δεδομένη πολυπλοκότητα των κοινωνιών και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης, μπορούν κάλλιστα να μας τοποθετήσουν απέναντι σε ανθρώπους που διεκδικούν το δίκαιο και το σωστό.
Αστυνομικοί βρίσκονταν απέναντι σε αυτούς που κατά το πέρας των τελευταίων 100 περίπου ετων διεκδίκησαν τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά, ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, μαύρων, γυναικών κλπ. Ας το έχουμε πάντα υπόψη μας. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει.
Αυτή η επίγνωση της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά την ενίοτε εργαλειακή χρήση του μηχανισμού της αστυνομίας μπορεί έστω σε κάποιο μικρό βαθμό, έστω σε προσωπικό, ατομικό επίπεδο να μας αποτρέψει από ενδεχόμενα λαθη, υπερβολές, ηθικα αλλά και πλέον στην εποχή μας και νομικά κατακριτέες επιλογές, που όμως είναι δυσκολότερα αντιληπτές όταν αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως φάρος ακεραιότητας, ως φορέας ενός απόλυτου καλού που αδίκως βάλλεται και αδίκως κατηγορείται.
Όπως ορθά θα πρέπει ο ιατρικός κλάδος να κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική και διόρθωση καθώς πολλοί τον συσχετίζουν με το παράνομο και ανήθικο πλουτισμό, έτσι και εμείς πρέπει να μπορούμε να κάνουμε πρώτοι ουσιώδη κριτική στα κακώς κείμενα του κλάδου (αυτός είναι ή θα έπρεπε να είναι ένας από τους κύριους στόχους των συνδικαλιστικών μας σωματείων, η προστασία δηλαδή του κλάδου και των συμφερόντων του κλάδου έναντι και απέναντι σε ατομικές ή και ευρύτερες επιλογές και ενέργειες που μας φέρνουν σε δυσχερή θέση, απέναντι στη κοινωνία και στην ηθική της εποχής, και όχι η προστασία των πάντων ανεξαιρέτως, με μια στενή κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική)είτε αυτά σχετίζονται με ατομικές ενέργειες είτε με ευρύτερες δομικές κατευθύνσεις που είναι διακριτά προβληματικές.