Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο ναζί γκραφιτάς της Ελληνικής Επανάστασης


Tι συνδέει αυτές τις μέρες την Επανάσταση του 1821 με τον ναζισμό, τη συνωμοσιολογία αλλά και τον Τραμπ; Ενας νεαρός 18xρονος γκραφιτάς, ο Εύρυτος, ο οποίος παρουσιάζεται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως ο άνθρωπος «που συνδυάζει την αγάπη του για την ιστορία και την τέχνη», που έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες «Εστία» και «Δημοκρατία», ο «μυστηριώδης ανώνυμος καλλιτέχνης που εξάπτει το ενδιαφέρον των πολιτών για την ιστορική γνώση» («Antenna»), αυτός που «μέσα από τα έργα του τιμάει την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, απαντώντας -όπως λέει με νόημα- σ’ όσους επιδιώκουν να γκριζάρουν το μήνυμα των αγωνιστών του 1821» («Πρώτο Θέμα»).

Είναι ο άνθρωπος για τον οποίο ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος έγραψε: «Ωραίος ο νέος! Αυτό είναι πραγματική αντικουλτούρα σήμερα». Μέχρι και η ΕΡΤ τον εξύμνησε με δίλεπτο βίντεο αφιερωμένο σε αυτόν, στο οποίο ο ίδιος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του (sic) δηλώνει: «Ενιωσα ερωτευμένος με την Ελλάδα, ήθελα να το επικοινωνήσω και σε άλλους Ελληνες».

Μέσα στα πολλά δικά του γκράφιτι με ήρωες της Επανάστασης σε διάφορα σημεία του Πειραιά, της Αθήνας και διάφορων συνοικιών, ακόμα και σε προαύλια σχολείων, υπήρχε και μια προσωπογραφία του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που σύμφωνα με «Τα Νέα» «κοσμούσε την περιοχή του Φαλήρου».

Κάποιοι στα μέσα Φεβρουαρίου έβαψαν με πράσινο σπρέι μέρος από το γκράφιτι του Εύρυτου με αποτέλεσμα πολλά μέσα ενημέρωσης να μιλήσουν για υποτιθέμενο βανδαλισμό.

Αυτό που ξέχασαν να αναφέρουν βέβαια ήταν ότι ο συγκεκριμένος «καλλιτέχνης» πριν τον αγαπήσουν διάφοροι «σοβαροί ακροδεξιοί», υπερπατριώτες δήμαρχοι, ιερείς και δημοσιογράφοι, έχει υπογράψει πλήθος έργων με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, προτρέποντας ακόμα και σε βία κατά μειονοτήτων.

Στη συνέχεια φρόντισε ο ίδιος να αυτολογοκριθεί και να κατεβάσει από το επίσημο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πραγματικά του πιστεύω και τις παλαιότερες δράσεις του.

Φωτογραφία του «πατριώτη» καλλιτέχνη μαζί με το γνωστό ναζιστικό σύμβολο του κέλτικου σταυρού (σταυρός μέσα σε κύκλο) που χρησιμοποιείται από τους νεοναζί σε όλο τον κόσμο ως ισοδύναμο με τη σβάστικα. Σήμα κατατεθέν και υπογραφή του Εύρυτου

Αυτά που δεν διαγράφονται και φρόντισαν να τα υπενθυμίσουν αρκετοί χρήστες του twitter τις τελευταίες μέρες ήταν τα γκράφιτι στα οποία ο Εύρυτος υπογράφει με τον γνωστό κέλτικο σταυρό, τον οποίο ενίοτε χρησιμοποιεί και στην υπογραφή του στο Ο.

Σε ορισμένα σχέδια, που φέρουν την υπογραφή του, υπάρχει κάλεσμα να καούν μουσουλμανικά τεμένη. Σε άλλο, ο δημιουργός καλεί όλους τους «μπάσταρδους αριστερούς» να αυτοκτονήσουν – όπως, λέει, έκανε και ο Αρης Βελουχιώτης, τον οποίο αποκαλεί «αδερφή». «Κάτω τα χέρια από την Αγια-Σοφιά, κάψτε τώρα όλα τα τζαμιά», «Η Κωνσταντινούπολις περιμένει...» και «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» είναι μερικά από τα συνθήματα του «πατριώτη καλλιτέχνη».

Στο twitter υπάρχει ένα δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών (μεταξύ των οποίων και bots) που προβάλλουν συνεχώς τη δουλειά του Εύρυτου και οι οποίοι αλληλεπιδρούν μαζί του, όπως ο Φαλαγγίτης ΕΟΝ@Stathopoulos_Th, o Μολών Λαβέ@wwwmolwnlavecom, ο λογαριασμός του ευρωβουλευτή Φράγκου Φραγκούλη, ο Τουρκοφάγος@ZHTW_H_ELLAS αλλά και o λογαριασμός του αποκαλούμενου «Σκεπτόμενου Καθοδηγητή», ημιεπίσημος λογαριασμός υποστήριξης του Ηλία Κασιδιάρη.

Στο παρελθόν ο «καλλιτέχνης», ο οποίος εμπνεύστηκε το όνομά του από τον τυφλό στρατιώτη Εύρυτο που πολέμησε με τους 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, είχε συνομιλίες στα social media με ακροδεξιούς και ναζιστές, όπως τον Λαγό και τον Δ. Ζαφειρόπουλο της Χρυσής Αυγής.

Το χειρότερο όλων είναι πως ορισμένοι δήμοι (Πεύκης, Παιανίας, Σερρών, Δήμος... Καραϊσκάκη στην Αρτα) τον έχουν προσκαλέσει να δημιουργήσει γκράφιτι στις περιοχές τους. Ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ., δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τού ανέθεσε να φιλοτεχνήσει τοίχους του δήμου με τα πρόσωπα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, διαφημίζοντας το έργο του και κάνοντας λόγο για «απίστευτο ταλέντο».

Ο νεαρός «ταλαντούχος» που ποζάρει με καλυμμένο το πρόσωπο δίπλα σε αστυνομικούς και παπάδες, πριν από λίγες εβδομάδες έφτιαξε ένα έργο, αφιερωμένο στην ακροδεξιά Ασλι Μπάμπιτ, η οποία σκοτώθηκε κατά τη φασιστική εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η Μπάμπιτ ήταν μεταξύ άλλων οπαδός της συνωμοσιολογικής σέκτας Qanon, που πιστεύει ότι ο πλανήτης ελέγχεται από ένα δίκτυο παιδεραστών και σατανιστών.

«Δείξε μου τον “καλλιτέχνη” σου να σου πω ποιος είσαι...», σχολιάζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης, προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει «φιλοτεχνήσει» κάποια από τα πιο αντικομμουνιστικά και εμετικά έργα που θα ήθελαν πολλοί νοσταλγοί των Χιτών και των δωσιλόγων να κοσμούν το σαλόνι τους».

Κώστας Ζαφειρόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Νίκος είπε…
Αφού είναι ναζιστής είναι αυτόματα και κακός άνθρωπος και θα πρέπει άμεσα όλο το σύστημα των ΜΚΟ, των αριστερών και των δημοκρατικών δυνάμεων να τον εξευτελίσει και να τον εκμηδενίσει. Στην δημοκρατία της εθνομηδενιστικής αριστεράς δεν χωράνε τέτοια φαινόμενα, παρά μόνο όσα έχουν σχέση με λάθρο, ομοφυλόφιλους και δικαιώματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Όποιος δεν συμμορφώνεται με το ''καλό'' θα αναλάβει να τον συνετίσει ο ''δημοκρατικός'' στρατός της πολιτικής ορθότητας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξυπνά πατριωτικά αισθήματα σε αυτή την χώρα, όσα πρόβατα τολμήσουν να το κάνουν θα περνάνε από την ιερά εξέταση της αριστεράς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είστε αστείοι και γελοίοι....η σβάστικα-μαιανδρος ξεχνάτε ότι είναι αρχαιοελληνικό σύμβολο...το ποιος το υιοθετεί είναι άλλο θέμα.......Υ.Σ ο Σταύρος μέσα σε κύκλο μπορεί να συμβολίζει και τη διόπτρα η το στόχο....ηηηηηηηηη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΝΩ ΑΝ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ Κ'ΑΛΛΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΣΥΝ.ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ Κ' ΑΠΟ ΤΟ BLOKO.
Ο χρήστης ΧΑΧΑΧΑΧΟΥΧΑ είπε…
ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ( ΕΣΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ) ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ " ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ" ΑΥΤΑ.........