Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Λαβτζής: Εμείς οι «κακοί»


Κείμενου του Δημήτρη Λαβτζή, συνδικαλιστή αστυνομικού: Εδώ και αρκετό καιρό κυρίως από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μερίδα του πολιτικού χώρου γίνεται μια προσπάθεια στοχοποίησης του Έλληνα Αστυνομικού να τον παρουσιάσουν ως ένα «μπάτσο» που φεύγωντας από το σπίτι του , από την οικογένεια του πηγαίνει στην υπηρεσία του διψασμένος να «δείρει» , να «προσβάλει» να επιβάλει πρόστιμα ( τροχονομικά , COVID κ.α.) για να εκτονώσει τα ζωώδη ένστικτα του και κόμπλεξ που τον διακατέχουν και στην συνέχεια να γυρίσει σπίτι του «ευχαριστημένος» για όλα τα παραπάνω !

 

Όχι κύριοι , δεν είναι έτσι ! Όταν ο Αστυνομικός , κάθε υπηρεσίας πηγαίνει στην υπηρεσία του εύχεται να υπάρξουν τα λιγότερα περιστατικά στα οποία πρέπει να επιληφθεί ! Κανένα περιστατικό που δεν είναι εύκολο , ακόμη και σε μέναν μικρό καυγά που δεν διώκεται αυτεπάγγελτα θα πρέπει να παίξει το ρόλο του «ψυχολόγου» για να ηρεμήσει τους εμπλεκόμενους και να υποδείξει στο τέλος τα «νόμιμα» όπως το ονομάζουμε. Δεν μας είναι ευχάριστο να βεβαιώνουμε χρηματικά πρόστιμα , να είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο , χωρίς φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε ! Οποιαδήποτε παράβαση έχει νομοθετημένες συνέπειες που εμείς οι «κακοί» θα πρέπει να τις βεβαιώσουμε , δεν τις νομοθετούμε εμείς και δεν έχουμε το δικαίωμα καν να τις κρίνουμε ! Οι περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε μια απλή παρατήρηση σε μια παράβαση , δεν έχουμε δηλαδή το δικαίωμα να κρίνουνε εάν πρέπει να βεβαιώσουμε μια παράβαση ή να κάνουμε μια απλή σύσταση !

 

Να μπούμε λίγο στα πιο «βαθιά»

 

Η αστυνομία , ο αστυνομικός έχει το δικαίωμα χρήσης βίας εκεί που κρίνεται απαραίτητο , τι πιστεύεται ? ότι οι παραβάτες αδικημάτων έρχονται στον αστυνομικό και του λένε «ελάτε να με συλλάβετε και απλώνουν τα χέρια τους να τους περάσουν χειροπέδες» ? Όχι δεν γίνεται έτσι , γίνεται ακριβώς το αντίθετο , αντιδρούν σχεδόν πάντα επιθετικά με βία ( λεκτική,σωματική ). Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως είναι να βρίσκεσαι σε ένα πχ γήπεδο , σε μια κερκίδα οπαδών χούλιγκαν , όχι φιλάθλων και να βρίζουν εσένα, την οικογένεια σου με τις πιο χυδαίες φράσεις και συ θα πρέπει να μην αντιδράς γιατί είσαι επαγγελματίας ! Δεν είναι καθόλου εύκολο , ο αστυνομικός έχει και αυτός ψυχοσύνθεση και δεν είναι robot με λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή ! Πολλοί δεν ξέρουν πως είναι να υπηρετείς σε διμοιρίες (ΥΑΤ), να βρίσκεσαι απέναντι από πλήθος εκατοντάδων ατόμων που σου πετάνε πέτρες , φωτοβολίδες , βόμβες μολότοφ , αντικείμενα με ξυράφια και πολλά αλλά που είναι ικανά να σε τραυματίσουν άσχημα ! Πάλι πρέπει να τα νοιώθεις να χτυπούν πάνω στην ασπίδα ή στα προστατευτικά που φοράς για να μην καείς η τραυματισθείς και ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις έκνομες ενέργειες αυτών που στρέφονται εναντίον σου και εναντίων σε περιουσίες πολιτών ( καταστήματα , αυτοκίνητα κ.α.) έτσι για να κάνουν το κέφι τους με τους «κακούς μπάτσους» όταν πρόκειται πχ για αναρχικούς που νομίζουν ότι κάνουν «επανάσταση» ! Πολλοι δεν ξέρουν πως είναι να τρέχεις με ένα περιπολικό ή μηχανή για να φτάσεις γρήγορα σε ένα σοβαρό περιστατικό , δεν έχουν κάτσει να σκεφθούνε πόσο επικίνδυνο είναι , απλά το προσπερνάνε με ένα «η δουλειά τους είναι» ! Όχι , δεν είναι μόνο η δουλειά τους , είναι η αδρεναλίνη και το φιλότιμο να φτάσεις γρήγορα σε μια ληστεία και όχι μόνο , στη σύλληψη κακοποιών που δεν τους είναι καθόλου δύσκολο να προσπαθήσουν να σε σκοτώσουν !

 

Έχουμε 150 νεκρούς αστυνομικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και πολύ περισσότερους τραυματίες και ανάπηρους ! Φυσικά και κάνουμε λάθη ! Είμαστε όμως η μοναδική υπηρεσία που έχουμε μηχανισμό αυτοκάθαρσης από επίορκους αστυνομικούς ! Έχουμε ένα αυστηρό σύστημα διενέργειας ΕΔΕ και αυτά που ακούγονται ότι οι αστυνομικοί δεν τιμωρούνται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ! Κάνουμε λάθη γιατί είμαστε άνθρωποι , επαγγελματίες αλλά και οι επαγγελματίες κάνουν λάθη ! Εμείς τα λάθη μας τα αναγνωρίζουμε , τα καταδικάσουμε , τα πληρώνουμε και μάλιστα πολύ ακριβά , πολλές φορές ακριβότερα από όσο προβλέπεται λόγω της δημοσιότητας που παίρνουν γιατί τα λάθη τα δικά μας «πουλάνε» να παίζουν για μέρες στα κανάλια ! Ότι όμως και να προσπαθήσουν να κάνουν κάποιοι για σπιλώσουν το θεσμό της αστυνομίας , τον αστυνομικό , δεν θα το καταφέρουν στο τέλος , θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες με πολύ φιλότιμο το κάτι παραπάνω χωρίς να κοιτάζουμε ωράρια , αμοιβές κ.α. !

 

Η μεγαλύτερη περηφάνεια για μας είναι το Ευχαριστώ των πολιτών στο τέλος ενός περιστατικού , στο τέλος μιας δύσκολης υπόθεσης ! Θα ξαναπάμε στον Έβρο ή όπου άλλου χρειαστεί εθελοντές χωρίς να σκεφθούμε τίποτε άλλο εκτός τον πολίτη και την πατρίδα ! Θα πηγαίνουμε σε όλα τα σήματα του κέντρου με περιπολικά ή μηχανές χωρίς να μας ενδιαφέρει εάν αυτός ή αυτοί που θα μας χρειαστούν σήμερα , μας έχουν πετάξει μολότοφ ή μας έχουν βρίσει χθες ή θα το κάνουν αύριο ..... Αυτοί είμαστε στην συντριπτική μας πλειοψηφία και αυτοί θα συνεχίσουμε να είμαστε .... Υπόσχεση σε όλους τους πολίτες από εμάς τους «κακούς» ......









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια