Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς έπιασαν τους κλέφτες των ΑΤΜ στην Εύβοια


Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα ημεδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη ανατινάξεων Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (Α.Τ.Μ.) τραπεζών, με τη χρήση αερίου, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας.

Έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν από την ενδελεχή προανακριτική διαδικασία, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) μέλη της ομάδας, εκ των οποίων τα τρία (3) εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν χθες (28-03-2021), σε περιοχή του Βασιλικού Χαλκίδας Ευβοίας.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δύο (2) ακόμη ημεδαπών – συνεργών των ανωτέρω μελών, για τα οποία διαπιστώθηκε η μεμονωμένη συνδρομή τους στην εν λόγω εγκληματική ομάδα.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για σύσταση συμμορίας, πρόκληση εκρήξεων σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εμπρησμούς οχημάτων, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές τροχοφόρων και άλλα αδικήματα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, οι τρεις συλληφθέντες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χαλκίδας, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από ενημέρωση του Κέντρου Άμεσης Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, σχετικά με ύποπτα άτομα πέριξ Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, σε περιοχή του Βασιλικού Χαλκίδας Ευβοίας.



Το ανωτέρω όχημα, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, ήταν σταθμευμένο πλησίον καταστήματος super market της περιοχής, στην πρόσοψη του οποίου ήταν εγκατεστημένο Α.Τ.Μ. τραπέζης.

Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο όχημα δεν έφερε τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας του, ενώ είχε φθορές, από πρόσκρουση, στο εμπρόσθιο τμήμα του.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στο εσωτερικό του και κατασχέθηκαν:

πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων (κόφτες, κατσαβίδια, πένσες),

(2) ζεύγη γαντιών,

σκούφος τύπου full face και

(2) υφασμάτινα περιλαίμια, κατάλληλα για την απόκρυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Επιπλέον, πλησίον του οχήματος, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες σε χαμηλή βλάστηση, δύο (2) κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, που όπως προέκυψε είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ημεδαπού στην περιοχή.

Επίσης, σε παρακείμενο του οχήματος εγκαταλελειμμένο κτίριο, οι συλληφθέντες είχαν κρύψει μία μεταλλική μπουκάλα υγραερίου με εύφλεκτο αέριο, η οποία ομοίως κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς.

Όπως διακριβώθηκε, η σύνθεση της ομάδας δεν ήταν πάντα σταθερή, ενώ για την διευκόλυνση των έκνομων ενεργειών τους, προέβαιναν είτε στην αφαίρεση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, στα οποία στη συνέχεια προκαλούσαν τον εμπρησμό τους και τα κατέστρεφαν ολοσχερώς, είτε στην αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, τις οποίες προσάρμοζαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους.

Από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψε η εμπλοκή τους σε:

Ανατίναξη Α.Τ.Μ. που ήταν εγκατεστημένο σε πρόσοψη καταστήματος super market , στην περιοχή της Χαλκίδας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17-06-2019, χωρίς να καταφέρουν τελικά να αποσπάσουν χρήματα. Οι δράστες ακολούθως εμβόλισαν την είσοδο του καταστήματος, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή, ενώ ακολούθως προέβησαν στον εμπρησμό του προαναφερόμενου οχήματος.

Ανατίναξη Α.Τ.Μ. τραπέζης, εντός του λιμένα των Νέων Στύρων Ευβοίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14-12-2020 , που είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του. Οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν περισσότερα από (100.000) ευρώ, ενώ διέφυγαν από το σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή της Χαλκίδας και στο οποίο προκάλεσαν ομοίως τον εμπρησμό του. Στο σημείο της ανατίναξης είχε βρεθεί το λάστιχο που είχαν διοχετεύσει το αέριο στο Α.Τ.Μ.. Την προανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναλάβει αρχικά το Λιμεναρχείο Καρύστου.

Επιπλέον, το απόγευμα της 14-01-2021, οι δράστες χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εξ αυτών, προσπάθησαν να διαρρήξουν Α.Τ.Μ. τράπεζας που βρίσκεται εγκατεστημένο στην πρόσοψη μη λειτουργούντος καταστήματος, σε περιοχή της Χαλκίδας, χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. και τράπηκαν σε φυγή.

Τέλος, όπως προέκυψε, η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών και ο εντοπισμός των συλληφθέντων χθες (28-03-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βασιλικό Χαλκίδας, απέτρεψε την ανατίναξη και διάρρηξη του Α.Τ.Μ., που ήταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη καταστήματος super market της περιοχής. Μάλιστα στη θέα των προστρέξαντων αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το όχημά τους προσέκρουσε σε σταθερό σημείο, γεγονός που τους ανάγκασε να το ακινητοποιήσουν και να αποκρύψουν την μπουκάλα με το εύφλεκτο αέριο που θα χρησιμοποιούσαν, καθώς και τις κλεμμένες κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν τα οχήματα ιδιοκτησίας δύο εκ των συλληφθέντων, ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς τους, ενώ σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους (αποθήκη, σοφίτα κ.α.) στις οικίες δύο εξ αυτών, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

(2) γυάλινα & (2) πλαστικά δοχεία, τα οποία περιείχαν διαυγές εύφλεκτο υγρό , κατάλληλα για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών,

νάιλον συσκευασία περιέχουσα ποσότητα βιομηχανικού νήματος – στουπί ,

συσκευή αποτελούμενη από δύο (2) μεταλλικές μπουκάλες που περιείχαν εύφλεκτα, συνδυαστικά, αέρια (ασετιλίνη – οξυγόνο) ,

(2) μανόμετρα, βαλβίδες ασφαλείας και ζεύγος ελαστικών, μήκους περίπου (1,5) μέτρων, τα οποία στην άκρη τους συνδέονταν με ακροφύσιο κοπής μετάλλων,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

(6) πλαστικά δοχεία που περιείχαν υγρή ουσία, κατάλληλη για αναγόμωση μπαταριών ,

(3) μπαταρίες κατάλληλες για τροφοδοσία διάταξης δημιουργίας σπινθήρα,

διάφορες συνδεσμολογίες από μπαταρίες και διπολικά καλώδια, κατάλληλα για δημιουργία σπινθήρα ανάφλεξης, καθώς και

πληθώρα καρτών sim .

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, κατά περίπτωση, για διάπραξη ληστειών, κλοπών και παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Μάλιστα οι δύο εξ αυτών, είχαν προφυλακιστεί τα έτη 2017 και 2019 αντίστοιχα και είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ στον τρίτο είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και η διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας τυχόν συνεργών τους.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, που έχουν ως σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου από οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο στην Αστυνομία μας, για άλλη μια φορά.... Όμως με την Νομοθεσία που εχουμε, βλεπω τις επόμενες ημέρες οι δράστες να είναι έξω με περιοριστικους όρους (όπως γίνεται συνήθως) και να συνεχίζουν να αλωνίζουν....... Εύχομαι να βγω ψεύτης.