Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αρνείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αστυνομική επέμβαση για την κατάληψη στην Πρυτανεία


Σε κατάληψη παραμένει από χθες η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές που διαμαρτύρονται στο νόμο Κεραμέως με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν φόβους για επικειμένη επιχείρηση εκκένωσης.

Οι πρυτανικές αρχές δέχτηκαν χθες βράδυ διάφορες οχλήσεις τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τις αστυνομικές αρχές για να συμφωνήσουν με την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο αλλά αρνήθηκαν, καθώς δεν έχουν αναφερθεί φθορές, παρεμπόδιση ή κάποιος λόγος που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα typos-i.gr, ο ίδιος πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δέχτηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατάληψη αλλά και την «παραίνεση» να επικοινωνήσει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που δεν έκανε, αντιτείνοντας ότι δεν επιθυμεί επέμβαση της αστυνομίας. Η ιστοσελίδα αναφέρει πως έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την οποία ειδοποιήθηκε ο πρύτανης νωρίς το πρωί της Τρίτης.

 

Επίσης, σε χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση σύσσωμη η Σύγκλητος του ιδρύματος εξέφρασε τη διαφωνία της σε οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας. Άλλωστε, τόσο η Σύγκλητος όσο και ο κ. Αλμπάνης είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νόμου και σίγουρα στην ίδρυση ειδικού σώματος στα ΑΕΙ, πριν αυτός ψηφιστεί.

Σε κινητοποίηση καλούν οι φοιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτανικές επαφές είχαν συζητήσεις και με τους καταληψίες, που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «προσπάθεια τρομοκρατίας και καταστολής του δίκαιου και αναγκαίου αγώνα μας. Η εναντίωση μας στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, πού γίνεται ξεκάθαρη μέσω της κατάληψης πρυτανείας που πραγματοποιούμε, μας έφερε αντιμέτωπα με τις χουντικές πρακτικές του κράτους.

»Μέσα στις επόμενες ώρες, έχουν αφήσει να εννοηθεί πώς θα εισβάλουν στο πανεπιστήμιο και θα επιχειρήσουν να σπάσουν την κατάληψη μας. Όλα γνωρίζουμε τις βίαιες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει συστηματικά (ήδη) απέναντι σε άτομα που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια τους, όπως για παράδειγμα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ».

Γι' αυτούς τους λόγους η Συνέλευση Κατάληψης της Πρυτανείας απευθύνει κάλεσμα για στήριξη από την τοπική κοινωνία, όπως και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου, ο οποίος καλεί σε κινητοποίηση στο μεταβατικό κτίριο του πανεπιστημίου σχολιάζοντας πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αλλά για «συνέχεια της επίθεσης και της κατασταλτικής εκστρατείας της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία με την ανοχή – σύμπλευση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων , τσακίζουν με τις πολιτικές τους τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρώμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «η ανελέητη αστυνομική βία ενάντια στους φοιτητές/ριες που θέλουν να ανατρέψουν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις διαγραφές, τα δίδακτρα και τα φοιτητοδικεία, είναι η εικόνα από το μέλλον - τουλάχιστον όπως το ονειρεύεται η κυβέρνηση. Θέλουν να δημιουργήσουν πανεπιστήμια - φυλακές, πλήρως ασυνομοκρατούμενα για να εμποδίζουν τις συλλογικές διαδικασίες και οποιασδήποτε μορφής αντιστάσεις στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης».

Τέλος, ο Σύλλογος διαμηνύει πως «φοιτητικοί σύλλογοι, η νεολαία σε όλη τη χώρα, δηλώνουν πως ο αγώνας μας για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως και την υπεράσπιση του Ασύλου θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος. Να κάνουμε κουρελόχαρτα τις άθλιες απαγορεύσεις τους. Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στην Πανεπιστημιούπολη». 

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια