Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κείμενο – απάντηση στα ψεύδη για τους εργαζόμενους στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ - Του Ειδικού Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών Γρηγόρη Χρυσάφη


Η πρωτοφανής βίαιη επίθεση  αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών στην άτυχη γυναίκα του συναδέλφου μας, μόνο και μόνο λόγω της αστυνομικής ιδιότητας του συζύγου της δεν είναι το μοναδικό συμβάν τις τελευταίες ημέρες. Γυναίκα αστυνομικός μητέρα τριών ανήλικων παιδιών δέχτηκε αργά προχθές το βράδυ υβριστικό και απειλητικό μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο από  λογαριασμό που φαίνεται να ανήκει σε αθλητή μπάσκετ με εκφράσεις: σκουπίδι, σε ξέρουν, βασανίστρια!! Αυτή η γυναίκα εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών, στοχοποιήθηκε από την στιγμή  που ο δημοσιογράφος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα πλήρη στοιχεία των αστυνομικών που αισθάνθηκαν θιγμένοι και ζήτησαν  να μην σπιλώνονται ως εργαζόμενοι με  κατηγορίες απεχθών πράξεων μόνο και μόνο από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, ενώ μέχρι και σήμερα   (πολλές μέρες μετά δηλαδή) δεν έχουμε κληθεί ως μάρτυρες ή κατηγορούμενοι για πράξεις βασανισμού αυτών των ανθρώπων στα κρατητήρια που εργαζόμαστε ή ότι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και δεν εκτελέσαμε άμεσα τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό των κρατητηρίων για την ιατρική περίθαλψη τους, ενώ και από τις επώνυμες τουλάχιστον καταγγελίες που έχουν δει το φως και τις συνεντεύξεις, δεν καταγγελλόμαστε εμείς που εργαζόμαστε στα κρατητήρια ότι χτυπήσαμε κάποιον συλληφθέντα.  Το μόνο που ζητήσαμε  είναι όχι να μην δημοσιεύονται τόσο σοβαρές καταγγελίες αλλά απεναντίας να γίνει αντίστοιχο ρεπορτάζ ώστε να ακουστεί και η θέση μας ως προς την παραμονή των κρατουμένων στον 7ο όροφο που μας αφορά προσωπικά, καθώς υπάρχουν οικογένειες, κοινωνικός περίγυρος και συνάδελφοι μας που από την στιγμή που διάβασαν τα δημοσιεύματα μας ρωτούσαν αν ισχύουν για εμάς και ενώ οι μέρες περνούσαν και οι καταγγελίες για τραυματισμούς πλέον δεν αναφέρονταν στα κρατητήρια αλλά σε άλλους ορόφους της ΓΑΔΑ η “ρετσινιά” για εμάς είχε μείνει. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε δηλαδή για άλλο χρονικό διάστημα που δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί με τους συλληφθέντες.

 

Η συγκεκριμένη μητέρα αστυνομικός μάλιστα που απειλήθηκε, εκτελεί απλά καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης στα κρατητήρια και ενώ η διαπόμπευση και η στοχοποίηση μας από ακραίες ομάδες συνεχίζονται αμείωτα στο διαδίκτυο μόνο και μόνο επειδή ζητήσαμε ως πολίτες, ως οικογενειάρχες και απλοί εργαζόμενοι να πούμε ότι δεν χτυπήσαμε κανέναν άνθρωπο, με την μόνη νόμιμη οδό που υπήρχε και να ακουστεί και η δική μας θέση.

 

Αυτό που μας πείραξε και καταθέσαμε στην συνέχεια μήνυση για την δημοσιοποίηση αυτούσιων των ονομάτων μας, είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν ανάρτησε καν το εξώδικο μας ολόκληρο όπως ισχυρίζεται, όπου αναλύαμε τις αιτιάσεις μας, που σημειωτέον δεν απευθυνόταν στον ίδιο αλλά στην εφημερίδα που εργάζεται, αλλά αντίθετα ανάρτησε μόνο τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα μας και στην συνέχεια μας κατονόμασε και ως “αυτοπροσδιοριζόμενους βασανιστές”!!, πετώντας μας ως θηράματα στην αρένα του απέραντου κόσμου του διαδικτύου. Επίσης αναφέρθηκε ότι μας έβαλαν ο Χρυσοχοΐδης, ο Μητσοτάκης, η Ν.Δ. και άλλοι να στείλουμε τα εξώδικα, ενώ εμείς είδαμε αντιθέτως ότι φέραμε σε δύσκολη θέση τους “άνωθεν” όπως έγραψε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος, που παρακολουθούσαν αμήχανα το θέμα και πήραν αμέσως αποστάσεις από την κίνηση μας. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι δεν χρειαζόμασταν καμία παρότρυνση ούτε προβλέπεται να ζητήσουμε άδεια για την άσκηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων και μας κάνει αλγεινή εντύπωση η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί δεν έχουμε τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες όταν αισθανόμαστε θιγμένοι και κακώς στείλαμε τα εξώδικα. Ούτε καν διαρρεύσαμε τα εξώδικα ως πληροφορία στα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε.  για να κάνουμε ντόρο, αφού το μόνο που μας ενδιέφερε είναι να ακουστεί και η θέση μας και όχι να δυσφημίσουμε τα δύο αυτά έντυπα που εργάζονται απλοί άνθρωποι όπως εμείς.

 

Επίσης μετά την έγκληση μας που κατατέθηκε αργά το βράδυ στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκδόθηκε υποχρεωτικά  όπως προβλέπεται από τον Κ.Π.Δ. σήμα αναζητήσεων για τα διωκόμενα κατ’ έγκληση αδικήματα και διήρκεσε μόλις μία ώρα αφού έληγε το αυτόφωρο και κανένα ένταλμα σύλληψης δεν εκδόθηκε όπως λανθασμένα αναφέρεται. Το εν λόγω σήμα αναζητήσεων πήγε σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας και έτσι ίσως διέρρευσε και σε δημοσιογράφους όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν.

 

Τέλος, επειδή το ένα σάιτ που είχαμε στείλει το εξώδικο, σήμερα ανάρτησε αναλυτικό ρεπορτάζ για δυο ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή τον τελευταίο χρόνο κατά την φύλαξη τους στα κρατητήρια του 7ου και αφήνει να εννοηθεί ότι έχουν ευθύνη οι αστυνομικοί στα κρατητήρια που έπρεπε να τα αποτρέψουν, τον ενημερώνουμε ότι τα συμβάντα αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί στα Μ.Μ.Ε. από τότε και δεν τα έκρυψε κανείς. Είναι σε εξέλιξη διοικητική και ποινική έρευνα για τα αίτια και τυχόν ευθύνες αστυνομικών. Στην μία περίπτωση ο άνθρωπος έφυγε από την ζωή κατά την διάρκεια του ύπνου του και δεν ξύπνησε ποτέ σύμφωνα με την μαρτυρία του συγκρατούμενου του. Στην άλλη περίπτωση ο αυτόχειρας αυτοκτόνησε με θηλιά σε επίδεσμο που έφερε στον βραχίονα λόγω φρέσκων ραμμάτων σε σοβαρό τραύμα συνοδευόμενος από σχετική ιατρική γνωμάτευση κατά την παραλαβή του στα κρατητήρια, οπότε δεν μπορούσε  να αφαιρεθεί ο επίδεσμος κατά την σωματική έρευνα, γιατί υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης του τραύματος του. Η αυτοχειρία έλαβε χώρα κατά το χρόνο που οι δεσμοφύλακες μοίραζαν το μεσημεριανό συσσίτιο σε άλλα κελιά και μόλις έγινε αντιληπτή η πράξη προσπάθησαν να του σώσουν την ζωή αλλά μάταια.

 

Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από την ζωή οι πρώτοι που συγκλονιζόμαστε είμαστε εμείς οι ίδιοι που καθημερινά συμβιώνουμε μαζί τους στον ίδιο χώρο και έχουμε και την ευθύνη τους για την οποία να είστε σίγουροι ότι λογοδοτούμε.

 

Στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ φιλοξενούνται ετησίως χιλιάδες ποινικοί  κρατούμενοι και κρατούμενες.  Πολλοί από αυτούς με προβλήματα υγείας και χρέος μας είναι να καλούμε το ΕΚΑΒ αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους, διαφορετικά  την υπηρεσία που τους έχει συλλάβει για να τους μεταφέρει σε νοσοκομείο. Εμείς τους δίνουμε καθημερινά τα φάρμακα τους με ιατρική συνταγή και μόνο, φροντίζουμε να επικοινωνήσουν με τα δικά τους πρόσωπα και με τους δικηγόρους τους όσοι δεν έχουν χρήματα για τηλεκάρτα, να τους σιτίσουμε και να δώσουμε και παραπάνω φαγητό όταν περισσέψει, ακόμα και να κεράσουμε καφέ και τσιγάρο αυτούς που δεν έχουν χρήματα. Εμείς ακούμε καθημερινά τις ιστορίες τους, τις αδικίες που έχουν υποστεί κάποιοι, το πως οδηγήθηκαν στο έγκλημα, την μεταμέλεια πολλών ανθρώπων και τους στηρίζουμε για να τους φτιάξουμε την διάθεση, όταν κάποιοι κλαίνε ή είναι εμφανώς πιεσμένοι ψυχολογικά.

 

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί των κρατητηρίων που κατηγορείτε άδικα για τόσο απεχθείς πράξεις είναι αυτοί που χωρίς να έχουν σπουδάσει ψυχολόγοι και γιατροί, έχουν δώσει τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες κρατούμενους, που τους παίρνουν τούς σφυγμούς  όταν λιποθυμούν και βάζουν τα χέρια στο στόμα τους όταν τους έχει γυρίσει η γλώσσα.

 

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι αυτοί που σηκώνουν στα χέρια τους κρατούμενους ΑΜΕΑ και τους πάνε στην τουαλέτα.

 

Η ίδια η συνάδελφος που έγραψε ο δημοσιογράφος ότι “αυτοπροσδιορίστηκε ως βασανίστρια” και εξυβρίστηκε στο διαδίκτυο είναι αυτή που ώσπου να έρθει το ΕΚΑΒ ξεγέννησε με τα  χέρια της έγκυο κρατούμενη στα κρατητήρια και πήρε το μωρό στην αγκαλιά της με την κρατούμενη να την ευγνωμονεί.

 

Είναι οι ίδιοι αστυνομικοί που πολλές φορές κρατούμενοι που έχουν νεύρα από την σύλληψη τους, ξεσπούν σε αυτούς, τους επιτίθενται τους εξυβρίζουν χυδαία και αυτοί παραμένουν ψύχραιμοι σαν “ρομπότ” για να περάσει αναίμακτα το οκτάωρο τους και να πάνε στο σπίτι τους και την οικογένειά τους.

 

Σεβόμαστε την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Απάνθρωποι δεν έχουν θέση ανάμεσα μας και θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους βάλουμε στην θέση τους. Αν τυχόν όμως δεχθούμε αναίτια επίθεση και κινδυνεύει άμεσα η σωματική μας ακεραιότητα θα χρησιμοποιήσουμε την απολύτως απαραίτητη βία για την ακινητοποίηση του επιτιθέμενου και μόνο.

 

Οι ίδιοι αστυνομικοί είναι που καθόλη την διάρκεια της πανδημίας έχουν έρθει σε άμεση σωματική επαφή με χιλιάδες κρατούμενους χωρίς να φυγοπονήσουν και να λείψουν ούτε μια μέρα από τα καθήκοντα τους ενώ μπορούσαν να επικαλεστούν συμπτώματα του κορωνοϊού λόγω επαφής με ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους και να πάρουν αναρρωτική άδεια. Οι ίδιοι εργάζονταν μέχρι πρόσφατα χωρίς ρεπό μέχρι να επιστρέψουν οι συνάδελφοι τους που τέθηκαν σε καραντίνα λόγω θετικού κρούσματος σε μια βάρδια.

 

Εξυπηρετούν δικηγόρους και οικείους των κρατουμένων με τα έγγραφα που χρειάζονται υπογραφές και στην συνέχεια να τα αποστείλουν πίσω σε αυτούς για να μην χρειαστεί να μεταβούν οι ίδιοι στα κρατητήρια, ενώ δεν είναι στις υποχρεώσεις τους.

 

Στα κρατητήρια προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε με τις αναφορές και τις προτάσεις μας προς την διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια τις συνθήκες κράτησης και να τηρούνται οι κανονισμοί προς όφελος των εργαζομένων και των κρατουμένων και πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό παρά τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας. Κάθε έτος μας επισκέπτεται κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομιλεί με τους κρατούμενους και επιθεωρεί τους χώρους μας. Δεν είναι οι φυλακές του Γκουαντάναμο όπως θα σκεφτεί κάποιος που διάβασε τα δημοσιεύματα.

 

Για τους τύπους και μόνο και για αναφορές που έγιναν στα δημοσιεύματα για τις συνθήκες κράτησης θα αναφέρω ότι οι κρατούμενοι όταν εισέρχονται πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά στα ρούχα και το σώμα (σε κάθε βάρδια υπάρχει και γυναίκα αστυνομικός) για αφαίρεση τυχόν επικίνδυνων αντικειμένων για την δική τους ασφάλεια, των υπολοίπων κρατουμένων καθώς και των αστυνομικών φρουρών. Έχουμε βρει ναρκωτικά να κρύβονται στα πιο απίθανα σημεία του σώματος και σε ραμμένες φόδρες ρούχων και σόλες παπουτσιών που δεν μπορεί κάποιος να διανοηθεί. Ούτε για τους αστυνομικούς είναι ευχάριστη η σωματική έρευνα ούτε για τους κρατούμενους αλλά πρέπει να γίνει. Επίσης η έκτακτη επιθεώρηση των κελιών και σωματική έρευνα για ανεύρεση τυχόν αντικειμένων ή ναρκωτικών ουσιών που πιθανόν κατάφερε κάποιος να περάσει από κάποιο ρούχο ή υπόδημα, είναι επίσης υποχρέωση της Φρουράς. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση των κοινόχρηστων χώρων τουαλέτας και καρτοτηλεφώνων όταν στην ίδια πτέρυγα φιλοξενούνται προσωρινά άνδρες και γυναίκες κρατούμενες και κρατούμενοι διωκόμενοι για ειδεχθή εγκλήματα όπως βιασμού, παιδοφιλίας κλπ., για την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγονται σε διαφορετικό χρόνο εξού και οι διαμαρτυρίες κάποιες φορές για περισσότερο χρόνο παραμονής έξω από τα κελιά.

 

Επίσης οι κρατούμενοι παραμένουν στα κελιά κατά τον χρόνο που καθαρίζονται από το συνεργείο καθαρισμού οι κοινόχρηστοι χώροι δυο φορές καθημερινά, κατά την καταμέτρηση τους και της διανομής του συσσιτίου το οποίο είναι το ίδιο φαγητό που τρώμε και οι αστυνομικοί από το εστιατόριο της Γ.Α.Δ.Α. . Παράλληλα μπορούν να αγοράσουν είδη κυλικείου από τον υπάλληλο του υπηρεσιακού κυλικείου που προσέρχεται καθημερινά στα κρατητήρια.

 

Θα κλείσω εδώ. Δεν έγραψα αυτό το κείμενο για να μας πείτε μπράβο αφού ότι και να πούμε εμείς, κάποιοι θα συνεχίσουν να μας αποκαλούν μπάτσους γουρούνια και να πεθάνουμε. Το έγραψα για μην μείνουν αναπάντητα τα ψεύδη και οι εικασίες εναντίον μας  αλλά και για να δηλώσω ότι για αυτούς τους αστυνομικούς των κρατητηρίων είμαι υπερήφανος που συνυπηρετώ και η αίσθηση της αδικίας ήταν η μοναδική αιτία των εξωδίκων διαμαρτυριών που εστάλησαν στις δυο εφημερίδες μέσω του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης Αθηνών, της μεγαλύτερης Ένωσης Αστυνομικών της χώρας,  όπου αποτανθήκαμε για την νομική στήριξη ως εγγεγραμμένα μέλη της.

easya.gr







Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο τους.. φοβερό κείμενο.. όλοι οι υγιως σκεπτόμενοι πολίτες ειμαστε μαζί σας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας δούμε το τέλος του έργου ας περιμένουμε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυο πράγματα θέλω να πω... Ευτυχώς που έχετε την στήριξη της υπηρεσίας και απο την στιγμή που στοχοποιηθηκατε έχετε δικαίωμα μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων σας κατά εξαίρεση των αντικειμένων κριτηριων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Περιμένω απάντηση από τον Μπαγκςμπανι...