Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρά Καφαντάρη: Να μην γίνει με το σεισμό στην Ελασσόνα, ότι έγινε με τον Ιανό και τη Μήδεια


Τοποθέτησης της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανό Πέτσα, σύμφωνα με το άρθρο 36, παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια».


Εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά στη Θεσσαλία με τον πρόσφατο σεισμό και οι αρμόδιοι θα χειριστούν την υπόθεση αυτή αποτελεσματικά. Να μην έχουμε αυτά που ζήσαμε και με τον Ιανό, αλλά και την πρόσφατη Μήδεια, που κόπηκε η πατρίδα μας στα δύο και μέσα στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχαν νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας αποδείχτηκε ότι είναι σχέδια επί χάρτου, ενώ το σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο πολλές φορές έχει διαφημίσει ο αρμόδιος Υφυπουργός, ελπίζουμε να εφαρμοστεί ικανοποιητικά.
Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της, την κλιματική αλλαγή, όποτε θέλουν την θυμούνται! Τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο μετεωρολογικό γνωστό από μέρες, οι αρμόδιοι, και πρώτα απ’ όλα η Πολιτική Προστασία, έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, είναι οι πολιτικές Πρόληψης και η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
Η Κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε ένα νόμο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ίδρυσε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων και τον έβαλε στην άκρη. Δεν έχουν βγει ακόμα εφαρμοστικές πράξεις για αυτόν τον νόμο, ενώ η Πολιτική Προστασία λειτουργεί με νόμους δεκαετιών.
Η αλληλοσύγκρουση αρμοδιοτήτων και αυτό το πινγκ πονγκ ευθυνών, μεταξύ δήμων, Πολιτικής Προστασίας, ΔΕΔΔΗΕ δείχνει την ανάγκη συντονισμού. Αυτήν ακριβώς τη σημασία έχει ένα Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης κρίσεων, να καταφέρει να συντονίσει.
Πρόσφατα, τον Ιανουάριο, υπεγράφη δανειοδότηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 595 εκατομμύρια για τη Πολιτική Προστασία, που εκτός από τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του, αφορά και υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Να το δούμε αυτό και όλα αυτά να γίνουν γρήγορα με τη μέγιστη διαφάνεια, που δυστυχώς δεν είναι χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η λογική «κλείνω την εθνική οδό για να μην κλείσει», είναι μια παράλογη λογική. Επιτρέπεται, το 2021, να μην υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης μεγάλων φυσικών καταστροφών και να μην λειτουργεί με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας;
Αποτύχατε, αλλά το ξέρετε πολύ καλά και το στέλεχός σας, πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής μέχρι πρότινος, με επιστολή του στον κ. Μητσοτάκη, παραιτήθηκε από τη Ν.Δ., εξαιτίας ακριβώς αυτών των χειρισμών.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το βίντεο και ολόκληρη η τοποθέτηση.

https://youtu.be/_lkufs-cjg8

 



ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καλησπέρα σας.

Πρώτα απ’ πολλά, να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους πληττόμενους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία από το σημερινό σεισμό. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω, ότι ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργήσει ανάλογα, ούτως ώστε να υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση και στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, πραγματικά τα μείον να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, για τους συμπολίτες μας. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια, επιτρέψτε μου να πω, είναι σχέδια επί χάρτου περισσότερο της πολιτικής προστασίας, όπως είναι το σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο πολλές φορές έχει διαφημίσει ο αρμόδιος Υφυπουργός, κι εδώ θα έλεγα ότι καλό θα ήταν στη σημερινή συζήτηση, χωρίς να υποτιμώ τον κύριο Πέτσα, να ήταν παρών και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γιατί η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών έχει να κάνει πάρα πολύ με τον τομέα που λέμε πολιτική προστασία.

Χαίρομαι που θυμάται η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της, την κλιματική αλλαγή, όποτε θέλει να την θυμάται, αλλά είμαστε στο 2021 και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν θα τοποθετηθώ για τα δέντρα που φταίγανε, που κόπηκαν, που έπεσαν ή για το πολύ χιόνι. Είμαστε στο 2021, η επιστήμη έχει προχωρήσει μπροστά και τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο μετεωρολογικό γνωστό από μέρες, οι αρμόδιοι και πρώτα απ’ όλα η πολιτική προστασία, έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά αναφέρθηκε ο Υπουργός, ο κ. Πέτσας και για σχέδια, τα οποία εγώ επαναλαμβάνω είναι περισσότερο επί χάρτου, για το σχέδιο Βορέας, το οποίο ο κ. Χαρδαλιάς διαφήμισε πολλάκις σε Ολομέλεια της Βουλής, που έχει να κάνει με τις χιονοπτώσεις και τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν. Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, είναι και η υλοποίηση αυτών των σχεδίων και στο εν λόγω σχέδιο, μεγάλο ρόλο έχουν και τα τοπικά σχέδια από τους αντίστοιχους δήμους, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και εν προκειμένω, την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης που ζήσαμε. Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω, ότι δεν θα καταρρεύσει για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, όπως πνίγηκε και κατέρρευσε μέσα στο χιόνι και μάλιστα, στη μεγάλη περιφέρεια, την περιφέρεια Αττικής και ειδικά στο βόρειο ανατολικό τομέα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η κυβέρνηση ενώ μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε ένα νόμο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, ίδρυσε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, το νόμο αυτό και με βάση αυτά που λειτουργούμε σήμερα, με την αρχή της πανδημίας, τον έβαλε στην άκρη και λειτουργεί με νόμους δεκαετίας. Αυτό δείχνει κάποια πράγματα, δείχνει ότι δημιουργούμε εντυπώσεις ψηφίζοντας νόμους, που θα λύσουν τα προβλήματα και εν προκειμένω, των φυσικών καταστροφών και της αντιμετώπισης τους και ερχόμαστε σε σχέδια δεκαετίας, με τα οποία λειτουργούμε, με σχέδια τα οποία, όπως λέει η κυβέρνηση, έφταιγαν ακόμα και για το Μάτι. Με αυτά τα ίδια σχέδια λειτουργούμε και σήμερα. Δεν έχουν βγει εφαρμοστικές πράξεις για αυτόν τον νόμο, μόνο σχέδια επί χάρτου, όπως είναι ο Εγκέλαδος - μιλάω και για τους σεισμούς - όπως είναι και το σχέδιο Βορέας, το οποίο έχει να κάνει με τις χιονοπτώσεις.

Εδώ, θα ήθελα να πω, ότι η αλληλοσύγκρουση αρμοδιοτήτων και αυτό το πινγκ πονγκ το οποίο ζήσαμε, είτε δήμοι, είτε πολιτική προστασία, είτε ΔΕΔΔΗΕ, είτε οποιοσδήποτε άλλος, δείχνει την ανάγκη συντονισμού. Και ο νόμος, που μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε σαν κύριο στόχο και αυτή τη σημασία έχει σήμερα ένα Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης κινδύνων,  είναι ακριβώς να καταφέρει να συντονίσει.

Επειδή ακούστηκε από βουλευτή της Ν.Δ. ότι εμείς λέμε πάντα όχι, εμείς, έχουμε και προτάσεις, τις οποίες τις έχουμε καταθέσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αναφερθώ, και μάλιστα το ίδιο θέμα περίπου θα μπει και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή, που θα τοποθετηθώ αργότερα, στα μεγάλα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπεγράφη δανειοδότηση 595 εκατομμύρια για τη Πολιτική Προστασία, εκτός από τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του, και έχει να κάνει και με υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Να το δούμε αυτό γρήγορα και όλα αυτά να γίνουν γρήγορα, μέσα πάντα από διαφάνεια και αυτό δεν είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, στις διάφορες συμβάσεις, στα διάφορα έργα τα οποία γίνονται, να τα δούμε και να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σχετικά με το ζήτημα της εθνικής οδού, η λογική «κλείνω την εθνική οδό για να μην κλείσει», είναι, επιτρέψτε μου, μια παράλογη λογική. Μήπως το καλοκαίρι, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και πιθανόν να το ζήσουμε, το απεύχονται όλοι, το απευχόμεθα όλοι, θα πούμε να μην κυκλοφορεί ο κόσμος, γιατί μπορεί να γίνουν δασικές πυρκαγιές; Επιτρέπεται, το 2021, να μην υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης μεγάλων φυσικών καταστροφών και να μην λειτουργεί με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας;

Αποτύχατε στο κομμάτι της Μήδειας, κύριοι της κυβέρνησης και δεν το λέει η Καφαντάρη ή ο ΣΥΡΙΖΑ, το καταλαβαίνει ο καθένας. 20 χιλιόμετρα από το επιτελικό σας κράτος, έγινε αυτό που έγινε, 7 μέρες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό. Αποτύχατε, αλλά το ξέρετε πολύ καλά και στέλεχός σας μέχρι πρότινος, με επιστολή του στον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, παραιτήθηκε από τη Ν.Δ., εξαιτίας ακριβώς αυτών των χειρισμών. Κι αυτό ελέχθη στο τύπο, γράφτηκε στο τύπο και δείχνει πραγματικά, ότι δεν μπορούμε με μεγάλα λόγια και σχεδιασμούς επί χάρτου να λύνουμε τέτοια ζητήματα, δείχνει, αν θέλετε και το πώς αντιμετωπίζετε όλα αυτά τα προβλήματα.

Κλείνοντας, εύχομαι και πιστεύω, ότι όλα θα πάνε καλά στη Θεσσαλία και ότι η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιοι, θα χειριστούν την υπόθεση αυτή, να μην έχουμε αυτά που ζήσαμε και με τον Ιανό, που πολλά δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα, αυτά που ζήσαμε με την Μήδεια, που κόπηκε η πατρίδα μας στα δύο, από την εθνική οδό, δεν θα επαναλάβω, αναφέρθηκαν από τον προηγούμενο συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τέλος πάντων, τους νόμους που ψηφίζετε, τουλάχιστον υλοποιήστε τους. Αυτό φάνηκε περίτρανα, ότι είναι πυροτεχνήματα και επί του πρακτέου η υλοποίηση υστερεί.

 Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 








Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παραιτήθηκε ο π.Υπαρχηγος από μέλος της ΝΔ και Χ............ε η φοράδα στο αλώνι...