Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ωσαννά ..σταύρωσον αυτόν - Του Κωνσταντίνου Τζέκη


Πριν πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια της χούντας, ένας νεαρός μαθητής σε μια δικαιολογημένη στιγμή αγανάκτησης εξεστόμισε τη φράση "Κράτος είναι αυτό;" για να τον περιλάβει ένας παριστάμενος Χωροφύλακας, να τον σκαμπιλίσει για τις "ύβρεις του εναντίον της ....Επανάστασης" και να τον οδηγήσει στο κρατητήριο.

Πέρασε καιρός,  η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε και ο νεαρός  μπαίνοντας στη Σχολή της Αστυνομίας με εξετάσεις  και εξελισσόμενος σε Αξιωματικό, μετατέθηκε σε ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου βρήκε τον Χωροφύλακα που τον είχε σκαμπιλίσει και φυσικά ήταν υφιστάμενος του.

Μπορεί να είχαν περάσει χρόνια, αλλά στη μνήμη του νεαρού, είχε εντυπωθεί τόσο έντονα το περιστατικό, που μπορεί γι' αυτόν τον σκοπό να έγινε Αστυνομικός, ώστε δεν είχε ξεχάσει ποτέ τη φάτσα του βασανιστή του.

Φυσικά τον αναγνώρισε αμέσως και ζήτησε να μετατεθεί σε άλλη Υπηρεσία ή να μετατεθεί ο βασανιστής του, αφού δεν ήταν δυνατό να ζήσουν κάτω από τη ίδια υπηρεσιακή στέγη.

Φυσικά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ούτε άπλωσε χέρι σε πολίτη, ούτε απείλησε ποτέ του πολίτη, εφαρμόζοντας επακριβώς την αρχή της ήπιας και με πειθώ αστυνόμευσης. Φυσικά έκανε άριστα τη δουλειά του και ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.

Για να γενικευθεί αυτή η συμπεριφορά του Αστυνομικού, θα πρέπει να πούμε ότι ο κρατούμενος και ευρισκόμενος καθηλωμένος υπό την εξουσία του Νόμου, είναι πρόσωπο  αδύναμο και εν πολλοίς ανυπεράσπιστο και θα πρέπει να απολαμβάνει μιας άψογης στάσης από τους διώκτες του.  Αυτό απαιτεί η Πολιτεία και αυτό απαιτεί και ο πολίτης. Μια Αστυνομία που θα σέβεται και θα εκτιμά τον κάθε άνθρωπο, αναθέτοντας την περαιτέρω τύχη του στις Δικαστικές Αρχές.

Ουσιαστικά βιαιοπραγία σε βάρος καθηλωμένου πολίτη αποτελεί πράξη ανανδρίας.

Στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003,  στους   συλληφθέντες προσφέρθηκε καφέ  και νερό, για να δεχθεί ο επικεφαλής της Αστυνομίας, τη φράση αλλοδαπού κρατουμένου, ότι αν γνώριζε αυτή τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, δεν θα έρχονταν ποτέ του να κάψει την πόλη.!!!

Έτσι λοιπόν με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εξαγνιστεί η συμπεριφορά του Αστυνομικού στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόσο αυτός, όσο και ο Αξιωματικός που ανέλαβε την Ένορκη Διοικητική  Εξέταση. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως, έθεσε τον υπαίτιο σε αργία και ανέθεσε στα όργανά της την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης,

Από την άλλη, αυτή η ευαισθησία του κοινού και των Αρχών που εκφράσθηκε με λόγια αγανάκτησης και θυμού και που κυριάρχησε στις ειδήσεις όλων των ΜΜΕ και που μετατράπηκε σε  μια συγκέντρωση των αγανακτισμένων, αμέσως μετά το πρώτο συμβάν, υπήρξε η αφορμή να συγκεντρωθούν και εκατοντάδες νεαροί που για τους δικούς τους λόγους,   άρπαξαν την ευκαιρία να εκδικηθούν, να καταστρέψουν περιουσίες απλών ανθρώπων, να λυντσάρουν έναν ανυπεράσπιστο Αστυνομικό που Θεός φυλάξει δεν έβγαλε το πιστόλι του και δεν άρχισε να πυροβολεί,  αμυνόμενος. Η μετατροπή του κόσμου σε όχλο, ουσιαστικά σε αγέλη εκδικητών, όπως συνέβη και στο Καπιτώλιο, ήταν θέμα λεπτών και όχι μεγάλου χρόνου, αφού τα στοιχεία αυτής της μεταβολής προϋπήρχαν. Φυσικά αυτόκλητα έγιναν αρχηγοί τους άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, θηριώδη και γιατί όχι ανεγκέφαλα.

Αυτό σαφώς θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι πρωτεργάτες αυτής της πρόσκλησης για συγκέντρωση, εκεί, όταν ακόμα ήταν τα πνεύματα οξυμένα.

Σαφώς θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί η στάση των πρωτεργατών, όταν η Πολιτεία είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία του ενόχου Αστυνομικού.

Λίγο αργότερα, σε άλλο χώρο, με χαμηλότερους τόνους θα μπορούσε μια τέτοια συγκέντρωση να μετατραπεί σε γιορτή της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά μια αγέλη τραμπούκων που κατάστρεφε όχι μόνο ότι έβρισκε μπροστά της, αλλά φοβάμαι και το δίκιο των πρωτεργατών αυτής της πρωτοβουλίας αλλά και των ευαίσθητων πολιτών.

Ωσαννά λοιπόν για τους δικυκλιστές της Άμεσης Δράσης. σταυρώστε τους αν κάποιος  συμπεριφέρθηκε παραβατικά και φυσικά ανεπίτρεπτα.

 









Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όχι, τα πράγματα δεν έχουν ως προβάλλονται από τα φερέφωνα της κυβερνητικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει για το περιστατικό. Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας δεν είχαν καμιά σχέση με τους χούλιγκαν. Αντίθετα είναι πρόδηλο ότι έδρασαν ως προβοκάτορες για να εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα.Οι πολίτες που απαιτούν δημοκρατία δεν είναι καμιά ταύτιση με τους χούλιγκαν. Είναι επικίνδυνο. Αυτό το έκαναν οι χουντικοί χαρακτηρίζοντας αντεθνικώς δρώντα κάθε αντιχουντικό πολίτη. Μην δικαιολογούμε τα προφανή. Υπόψη έγινα αστυνομικός επειδή με έπεισαν λαμπροί αστυνομικοί-άνθρωποι όταν η οικογένειά μου και εγώ υποφέραμε από τη δικτατορία. Άνθρωποι που στάθηκαν στο ύψος τους ως λειτουργοί και σε καθεστώς χούντας. Λυπάμαι να διαπιστώνω ότι σήμερα η αστυνομία έχει πολύ περισσότερους βασανιστές από τους ελάχιστους δακτυλοδεικτούμενους την εποχή της χούντας. Είναι ηθικός ξεπεσμός του σώματος που υπηρέτησα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωσαννά λοιπόν..... είπες και εσύ βαθυστόχαστα και εκ του ασφαλούς, το ευχολόγιο σου και κάθεσαι διαβάζοντας με ικανοποίηση τα γραφόμενα σου... αυτό το απόσταγμα υπηρεσιακής πείρας, ζεν-αυτοσυγκράτησης... σκεπτόμενος πόσο ωραία τα λες βρε παιδί μου...
Μάλιστα....μια δύο παρατηρήσεις στο ευχολόγιο αν μου επιτρέπεις, από κάποιον που μπήκε στην αστυνομία με αδιάβλητες εξετάσεις... γιατί ακόμα γελάω και μόνο που ανέφερες ότι η είσοδος στη μεταπολίτευση γινόταν με εξετάσεις... εκτός και αν εξέταζαν τον τενεκέ ελαίου ή τυρού, που προσκομίζατε με τα λοιπά δικαιολογητικά από την τοπική κομματική οργάνωση....
Η προστασία του κρατούμενου και ευρισκόμενου καθηλωμένου υπό την εξουσία του Νόμου, τυγχάνει όταν αυτός βρίσκεται όντως σε αυτή την κατάσταση, αφού έχει συλληφθεί....ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΊΤΑΙ να συλληφθεί και προβάλλει αντίσταση. Εκεί το όργανο του κράτους έχει δικαίωμα (αποκλειστικό) στην εφαρμογή βίας τηρώντας τα το μέτρο και το αναγκαίο αυτής.
Απ'όσο είδαμε, ο ευγενής αυτός νέος που έλαβε χτυπήματα στα πόδια με χρήση ράβδου, δεν είχε ακόμη συλληφθεί και ασφαλιστεί, αλλά αντιστεκόταν....δεν δικαιολογώ εδώ την υπέρβαση της απαιτούμενης βίας από τον αστυνομικό, απλά βάζω την κατάσταση στην αληθινή της διάσταση.
Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου για την παροχή καφέ και νερού από την αστυνομία (γιατί όχι και κρουασάν)σε όλους τους διαδηλωτές ώστε να μεταπείθονται και να απόσχουν από προγραμματισμένες έκνομες ενέργειες, λόγω υπέρμετρης περιποίησης.....
Και για να το πάω και λίγο πιο πέρα (κάτσε θα σου αρέσει αυτό) προτείνω σε αυτή το πνεύμα να φέρουν στην αστυνομική εξάρτηση, όσοι διατίθενται σε μέτρα, νεσκαφε φραπέ ατελείωτη ευχαρίστηση (σαν αυτά που δίνουν στο περίπτερο και θέλουν απλά προσθήκη νερού) και κρουασάν, ώστε να ξεκινούν με αυτά και αν δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε να προχωρούν σε χρήση άλλων μέτρων εξαναγκασμού....λχ μασάζ...που περιλαμβάνει σωματική επαφή αλλά με σκοπό την ανακούφιση...
Κλείνοντας να πω πως, δυστυχώς με τύπους σαν και εσένα και τους ομοίους σου που όπου βλέπατε ποδιά σπευδατε να την ασπαστείτε, ώστε να προχωρήσετε στα ύπατα υπηρεσιακά αξιώματα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως σώμα και ως κοινωνία...
Καλή σύνταξη και ευχαριστούμε για το πολύτιμο απόσταγμα της πείρας σου... μυρίζει όπως οι παραπάνω ποδιές..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κ.ΤΖΕΚΗ:Βιαιοπραγια σε βάρος καθηλομενου πολίτη αποτελεί πράξη ανανδρίας.Λεκτικη βια με ανάρμοστες εκφράσεις πεζοδρομίου από Ανώτατο Αξιωματικό προς τους υφιστάμενους του ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξεπεσμός ένας Σοβαρός άνθρωπος λέει κάποια πράγματα κ πέφτουν επάνω του
Ο χρήστης Unknown είπε…
Χαστούκισε ενας τον άλλο που μετά πέρασαν τα χρόνια και μετά αυτός έγινε αξιωματικός...και μπλα..μπλα μπλα...παραμύθια με αυγά τουρσί...άσε ρεεεε άσε.ρε....
Ο χρήστης Ενας απλος αστυνομικος, είπε…
Και γέλασα πολύ με το 2ο σχόλιο τού συναδέλφου και έθεσε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Να είσαι καλά συνάδελφε! Σε ποιες εξετάσεις αναφέρετε ο κ. Τζέκης; Εκτός αν εννοεί ποιος προσκόμισε το καλύτερο τυρί εκτός και αν ήταν σε κάποια κλαδική και δεν χρειάστηκε ούτε αυτό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Τζεκη το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και το κεφάλι στην αστυνομία είναι οι Αξιωματικοί της. Δυστυχώς οι Αξιωματικοί που αξίζουν δεν ανεβαίνουν στην ψηλά γιατί σέβονται τον εαυτό τους. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Περίμενε θα σου απαντήσει.. .σε λιγάκι.Τον ζήσαμε κι αυτόν.. Τουλάχιστον κάποιοι αλλοι έχουν την ευθιξία και κρύβονται Μετά την αποστρατεία τους
Ο χρήστης Ένας απλός αστυνομικός, είπε…
Τα σοβαρά πράγματα ποια είναι; Τα παραμύθια ότι μπήκε στο σώμα μ'εξετασεις και μετά μ' αδιαβλητες εξετάσεις και πάλι έγινε Αξιωματικός; Ξεπεσμος είναι να λέμε ψέμματα, νομίζω..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα πω και εγώ τώρα μια Ιστορία στον κ.Τζεκη.Οταν λειτούργησε το αεροδρόμιο των Σπάτων η Αττική Οδός ήταν ημιτελής.Η πρόσβαση στην Αθήνα γινόταν μέσω της Λ.Μαραθωνος και της Μεσογείων.Σε κάθε επίσκεψη ξένου επίσημου υπήρχαν μέτρα τροχαίας.Με την προσγείωση του αεροπλάνου δίνονταν η εντολή διακοπής όλων των κάθετων στους ανωτέρω δρόμους η οποία διαρκούσε 25 λεπτά με μισή ώρα.Με το δίκιο τους οι οδηγοί ξέσπαγαν πάνω στους τροχονόμους.Υπηρχε πολύ πίεση στα σημεία αυτά.Αν για κάποιο λόγο τροχονόμος άφηνε όχημα είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω ηλικίας η αν κάποιος ήθελε να διασχίσει κάθετα τους ανωτέρω άξονες και αυτό υπεπεπτε στην προσοχή υψηλόβαθμου αξιωματικού της Τροχαίας τότε ο τροχονόμος τιθονταν εκτός υπηρεσίας και ακολουθούσε υψηλό πρόστιμο.Υποψιν δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την πομπή γιατί προηγούνταν 2-3λεπτα της πομπής οχημα το οποίο προειδοποιουσε την επικείμενη διέλευση.Μπορει ο κ.Τζεκης να μας διευκρινισει αν εκείνος ο Αξιωματικός ήταν υπερβολικός?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και αυτή η συμπεριφορά των ανώτερων προς τους κατώτερους, άνανδρη λέγεται. Υπάρχουν όμως ένδικα μέσα να ασκήσετε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν σε κέρασε νερό και καφέ.... τότε συνάδελφε είσαι εσύ υπερβολικός!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάθε πρωί στο γραφείο του μαζί με ζεστά κρουασάν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν ο συγκεκριμένος κύριος ήταν Διοικητής Τροχαιας Αττικής ο ΠΉΓΑΣΟΣ έστηνε μπλόκο στην έξοδο της Μεσογείων και έκανε ελέγχους.Φημολογουνταν τότε ότι δίνονταν δύο ρεπό σε όποιον τροχονομο βεβαιωσει παραβαση σε αστυνομικό.Δεκτο κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.Γιατι όμως δεν βάζανε ένα άλλο μπλόκο στην έξοδο της Κατεχάκη?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ηθικον διδαγμα και πρόταση στο Αρχηγείο...
Μετά την έκβαση των επεισοδίων οι καντίνες της αστυνομίας σε καιρια σημεία και θα προσφέρουν στους ταραξίες νερό και καφέ.Και επειδή εδώ στην Αθήνα ΕΊΜΑΣΤΕ πιο φιλόξενοι να προσθέσουμε και ένα σαντουιτσακι να τη φέρουμε στους Θεσσαλονικείς.Τοσο ακοινωνητοι?Ούτε ένα τριγωνακι Πανοράματος να γλυκαθουν τα παιδιά?Θα σας μαλώσω.. ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάθε πρωί στη Δεληγιάννη ερχόταν με ένα κουτί γλυκά.Ξεκιναγε από το σκοπό και στη συνέχεια πέρναγε από όλα τα γραφεία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είναι κοινό μυστικό ότι οι ανώτατοι βαθμοί στην Αστυνομία καλύπτονται από προσωπικές επιλογές πολιτικών Θα ήθελα να θερμοπαρακαλεσω τον κ.ΤΖΕΚΗ να μας αποκαλύψει τον πολιτικό που τον προώθησε και να τον επιβραβευσουμε με τις ψηφους μας διότι ήταν μεγαλη τιμή μας να υπηρετήσουμε υπό τις διαταγές ενός τέτοιου αξιωματικού με τόσο ρηξικέλευθες ιδέες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξερει ο στρατηγος για ποιον μιλαω.