Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το φιάσκο της διάψευσής μας αποκαλύπτουν οι «Αδιάφθοροι»


Είκoσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που εγκαλούσε την «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι δημοσίευσε «με αβασάνιστη σκοπιμότητα καταγγελία περί δήθεν βασανισμού του Παπαζαχαρουδάκη Αριστοτέλη» στη ΓΑΔΑ και χαρακτήριζε τις καταγγελίες «απολύτως ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την αστυνομία», ο καταγγέλλων έλαβε κλήση για κατάθεση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία του.

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, πρώτα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε ότι πρόκειται για ψευδή καταγγελία και στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελία που έχει ήδη διαψευστεί!

Η ομολογημένα ψευδής ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που έσπευδε να απαιτήσει από την «Εφ.Συν.» τη δημοσίευση της διάψευσης, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και επιβεβαιώνει ότι τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εντάσσονται στην κυβερνητική πολιτική επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη». Μόνο που πλέον, εκτός από τις επιθέσεις σε διαδηλωτές, έχουμε και επιλεκτικές επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης που φέρνουν στο φως τις σχετικές καταγγελίες.

Δεν έχουμε κανένα ερωτηματικό για το ποια θα είναι η εξέλιξη μιας καταγγελίας που έχει ήδη κριθεί αβάσιμη από τον προϊστάμενο των υπαλλήλων που θα τη διερευνήσουν. Η μόνη μας απορία είναι αν σήμερα το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που μετέδωσε την ψευδή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., θα μπει στον κόπο να δημοσιεύσει ότι η απόφαση για την καταγγελία πάρθηκε πριν από τη διερεύνησή της.

Οσο για την ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι η μόνη καταγγελία που την εκθέτει, αφού η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε ότι έχει προσώρας «κλείσει» η υπόθεση της 18χρονης συλληφθείσας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης που καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό της από πέντε πάνοπλους άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, σεξουαλική παρενόχλησή της από άνδρα των ΜΑΤ που της έπιασε τα οπίσθια λέγοντας «πάμε στο στενό να σε γαμήσω» και αισχρές βρισιές στα κρατητήρια.

Την καταγγελία της έχουν επιβεβαιώσει στην «Εφ.Συν.» δύο από τους συλληφθέντες: «Την έβριζαν “πουτάνα”, φώναζε και ακουγόταν στην άλλη άκρη του διαδρόμου που ήμασταν εμείς. Οταν πήγαμε στον εισαγγελέα, είδαμε πόσο χτυπημένη ήταν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της και ενώ η 18χρονη ήταν ακόμα κρατούμενη στη ΓΑΔΑ, την επισκέφθηκαν στο κρατητήριο αξιωματικοί από τους «Αδιάφθορους». Η κοπέλα επιβεβαίωσε τη σεξουαλική παρενόχληση, όμως τόσο στους αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όσο και σε στελέχη της ΓΑΔΑ είπε ότι δεν προτίθεται να υποβάλει μήνυση. Ετσι, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι επειδή χρειάζεται έγκληση για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των αστυνομικών, η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Η έρευνα μπορεί να διαταχθεί αυτεπάγγελτα εφόσον η 18χρονη έχει καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέα όσα έχει καταθέσει στις αστυνομικές αρχές. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται καμία έγκληση από ένα 18χρονο κορίτσι που ακόμη φέρει τραύματα από τα κλομπ των αστυνομικών και ενδεχομένως φοβάται ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα τη στοχοποιήσει ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο που δεν έχει γίνει καν η δίκη της.

«Πάμε να τους σκοτώσουμε»

Παρότι απέτυχε η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να φιμώσει την «Εφ.Συν.», η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εκθέσει τον τηλεοπτικό σταθμό Star, που προέβαλε βίντεο λίγο μετά την επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη. Αν και στο βίντεο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ουρλιάζουν «Πάμε! Να τους σκοτώσουμε! Να τους γαμήσουμε!», ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε το βίντεο υποτιτλίζοντας «Πάμε! Θα τον σκοτώσουν!» και αφαιρώντας τον ήχο από το επίμαχο σημείο.

Ομως, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι αυτό που ακούγεται είναι «Πάμε! Να τους σκοτώσουμε» και εξετάζεται η άσκηση δίωξης σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, διχόνοια ή παρόμοια διάταξη του Ποινικού Κώδικα.

Ενα άλλο βίντεο που διερευνάται είναι αυτό που προβλήθηκε σε εκπομπή του Kontra24 και στο οποίο εμφανίζεται άτομο με άσπρο κράνος που βρίσκεται από την πλευρά των αστυνομικών να ρίχνει μολότοφ σε πολίτες. Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Αγνοείται η... ΕΣΗΕΑ

Καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής η ΕΣΗΕΑ για την αήθη επίθεση στην «Εφ.Συν.» με αφορμή τη δημοσίευση επώνυμης καταγγελίας.

Την εγρήγορση του κλάδου απαιτεί η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος και καταγγέλλει «τον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να πλήξουν την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσουν δημοσιογράφους και εφημερίδες που επιμένουν να αποκαλύπτουν τα έργα και τις ημέρες των Πραιτοριανών της κυβέρνησης».

«Η πρωτοφανής, με ύφος σερίφικου τσαμπουκά, επίθεση στην “Εφημερίδα των Συντακτών” επιβεβαιώνει δραματικά τη θέση στην οποία ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνησή του οδηγούν την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: στον πάτο της κατάταξης στον δυτικό κόσμο, σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο δυστοπικός Ορμπανισμός θα ζήλευε».

ΣΥΡΙΖΑ: Στοχοποίηση της «Εφ.Συν.»

Ανακοίνωση για τη στοχοποίηση της εφημερίδας μας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκλονιστικά που καταγγέλθηκαν, στράφηκε κατά της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να στοχοποιήσει την εφημερίδα και την ελευθερία του Τύπου, δίνοντας άλλο ένα δείγμα ακροδεξιάς αντίληψης και αυταρχισμού».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, καθώς και τις μαρτυρίες για απαγωγές λατινοαμερικανικού τύπου και τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, που δημοσιεύθηκαν στην “Εφ.Συν.”».

 

Γιώτα Τέσση, Μάνος Τσαλδάρης




Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγκινητικό
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ θα πρότεινα να αναλάβετε το έργο των ανακριτών-εισαγγελέων και να προφυλακίζετε αμέσως τους αστυνόμους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
efsyn.....Σιγά την παλιοφυλλάδα, που της δίνεται και σημασία....ούτε για να σκουπίσω τον κ@λο μου δεν είναι άξια....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο εγώ άκουσα τελικά να λένε :πάμε, ΘΑ τον σκοτώσουΝΕ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εσύ άκουσες ότι θέλεις ξύπνα κ διάβασε