Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ν. Σμύρνη: Οι καταθέσεις, οι αναφορές, η αναζήτηση στοιχείων


Στοιχεία για όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη συγκεντρώνει η Αστυνομία στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας αλλά και προκειμένου να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των 11 συλληφθέντων. Στις επίσημες αναφορές τους, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στα γεγονότα υποστηρίζουν πως δέχθηκαν επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία Καρύλλου και τα οποία προσπάθησαν να τους αρπάξουν τα μπλοκ που χρησιμοποιούν για τη βεβαίωση παραβάσεων. «Μας πλησίασαν και απαίτησαν να αποχωρήσουμε απειλώντας μας με φράσεις όπως “κωλόμπατσοι, θα πεθάνετε” και “είστε τα σκυλιά της χούντας του Μητσοτάκη”», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη της Ασφάλειας καταβάλλουν από χθες προσπάθεια να εντοπίσουν βίντεο στα οποία να υπάρχει καταγεγραμμένη η επίθεση που οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταθέτουν ότι δέχθηκαν από ομάδα 50 ατόμων. Καθώς μάλιστα υπήρξε πληροφορία ότι ένα τέτοιο βίντεο αναρτήθηκε προσωρινά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) χθες, επιστρατεύθηκε ειδικό λογισμικό για τη σάρωση του Διαδικτύου και τον εντοπισμό του επίμαχου οπτικού υλικού. Μέχρι αργά χθες, πάντως, η έρευνα δεν είχε αποδώσει καρπούς.

Ελεγχος έγινε και στο αρχείο του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, όπου αποθηκεύονται οι επικοινωνίες των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης. Οπως αποκάλυψαν στην «Κ» δύο αξιωματικοί του Σώματος, από την έρευνα προέκυψε ότι στις 3.10 μ.μ. αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε στο Κέντρο ότι δέχονταν επίθεση καθώς και ότι ο επικεφαλής της ομάδας τους τραυματίστηκε. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, που ερωτήθηκαν σχετικά, είπαν χθες στην «Κ» ότι οι δύο αστυνομικοί πράγματι μετέβησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ότι μετά την εξέτασή τους βγήκαν ελεύθεροι υπηρεσίας. 

Στις αναφορές τους οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι στις 2 μ.μ. έλαβαν εντολή να πάνε για ελέγχους COVID στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου υπήρχαν καταγγελίες για φαινόμενα συνωστισμού. Στο σημείο μετέβησαν αρχικά δέκα αστυνομικοί. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες έκανε ελέγχους σε διαφορετικά σημεία της πλατείας. Περίπου τρία τέταρτα μετά την άφιξή τους, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πλατεία Καρύλλου ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα από άτομα που βρίσκονταν στο σημείο και αντιδρούσαν στους ελέγχους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση κατοίκων της περιοχής με αντικείμενο την «κρατική διαχείριση της πανδημίας», τη «σημασία των δημόσιων χώρων» κ.ά. Στις αναφορές τους, οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι αρχικά τους προσέγγισαν περίπου 20 άτομα, τα οποία τους έβριζαν και τους ζητούσαν να φύγουν. Λένε ακόμα ότι μέσα σε λίγο χρόνο οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν στους 50, καθώς και ότι τους επιτέθηκαν «χτυπώντας μας με κλωτσιές και μπουνιές».  

Ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων, με εντολή του οποίου στο σημείο μετέβησαν επιπλέον 9 ομάδες ΔΙ.ΑΣ., περιπολικά της Αμεσης Δράσης καθώς και μία ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος που εμφανίζεται στο βίντεο να δέχεται χτυπήματα με κλομπ από αστυνομικούς συμμετείχε στην ομάδα που νωρίτερα είχε επιτεθεί στους ενστόλους. Προσθέτουν ακόμα ότι έχει συλληφθεί σε πρόσφατη κινητοποίηση αναρχικών σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Αστυνομική πηγή ανέφερε χθες στην «Κ» ότι τα επεισόδια ξέσπασαν στην τρίτη επίσκεψη της αστυνομίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, καθώς από το πρωί της Κυριακής άλλες δύο φορές ένστολοι είχαν πάει στο σημείο και βεβαιώσει συνολικά 20 παραβάσεις, χωρίς να προκύψουν εντάσεις και επεισόδια. Πάντως, τα γεγονότα που περιγράφουν οι αστυνομικοί δεν έχουν αποτυπωθεί στα ερασιτεχνικά βίντεο που μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί στα social media, ούτε επιβεβαιώνονται από μαρτυρίες περιοίκων. 

Σε χθεσινή, γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό». Και πρόσθεσε ότι «εδώ και 1,5 χρόνο η Αστυνομία βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή σε πολλά μέτωπα και, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως επιβάλλουν οι νόμοι». Πηγές κοντά στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποδοκίμαζαν το γεγονός ότι από τους αστυνομικούς δεν ακολουθήθηκε το επιχειρησιακό πρωτόκολλο για την ακινητοποίηση και προσαγωγή του εμπλεκόμενου στα επεισόδια νεαρού.

Εις βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε πλημμελήματα. Αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Διετάχθη προκαταρκτική εξέταση

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη συμπλοκή αστυνομικών με πολίτες και την άσκηση βίας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη. Θα διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη με την επέμβαση της αστυνομίας, η αλληλουχία των γεγονότων και όσα καταγγέλλονται από την πλευρά των πολιτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα ευθυνών, ώστε αυτές, ακολούθως, να αποδοθούν αρμοδίως.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια