Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απορρίφθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών τα αιτήματα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό


Να απορρίψει τα δυο αιτήματα του Δημ. Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Δομοκού που μετήχθη, προκαλώντας την απεργία πείνας του για ήδη για 62η ημέρα, αποφάσισε σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. 

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το πρόσφατο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεί στην ουσία του θέματος το κατά τόπν αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών., αφού το δικαστικό έγγραφο ανέφερε ότι η προηγούμενη αίτηση «ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αιτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποιο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους , και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας».

Η ΚΕΜ συνεδρίασε σήμερα 11 Μαρτίου 2021 και ομόφωνα απέρριψε τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο αίτημα του Κουφοντίνα , αναφέροντας πως με βάση τα έγγραφα, τις αποφάσεις και όλες τις ενέργειες που έγιναν διαπίστωσε ότι δεν συνέτρεχαν ουσιαστικοί λόγοι για να το κάνει αποδεκτό. 

Αναλυτικά αναφέρεται στις αποφάσεις (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 1η ΑΠΟΦΑΣΗΚΕΜ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ/2η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΜ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ) :

Ο κρατούμενος είχε υποβάλει πρώτο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό στις 24/12/2020 και το αίτημα μεταβιβάστηκε στην ΚΕΜ στις 11/1/2021.

-Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με την σημερινή απόφαση 992/11/3/2021 της ΚΕΜ καθώς στο αίτημα αυτό ο κρατούμενος επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή του νόμου. Tα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου. Και αυτό γιατί η ΚΕΜ είχε επικυρώσει στις 4/1/2021 την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

-Επίσης πως δε θα μπορούσε να γίνει δεκτός λόγος περί μη εφαρμογής του νόμου που επικαλείται ο Κουφοντίνας διότι, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε όλες τις αποφάσεις τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

-Ο κρατούμενος δεν μπορούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς αυτές είχαν «κλείσει» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

-Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έλαβε υπόψη της και σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης των φυλακών η οποία ζητούσε να απαγορευτούν οι μεταγωγές κρατουμένων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

-Παράλληλα γίνεται επίκληση ως βασικού λόγου της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης είναι τύπου Α και σ’ αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης ενώ το κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι τύπου Β’ και κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές. 

Λόγοι υγείας

Για το αιτημα της 28ης Φεβρουαρίου που έγινε επίκληση και λόγων υγείας η ΚΕΜ το απορρίπτει καθώς αναφέρει πως οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που κάνει (σχετική αναφορά υπήρχε και από το Δικαστήριο της Λαμίας).

Παράλληλα, αναφέρεται πως στον κρατούμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα σύμφωνα και με την εντολή 69/27-01-2021 του εισαγγελέα Λαμίας. Επομένως , κρίνει η ΚΕΜ, πως δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επικαλείται προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. 

“Μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις”

Όπως σχολιάζει η πλευρά της συνηγόρου του Δημ. Κουφοντίνα, «με μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών , που έγινε σήμερα , 11/3 μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα και οχλήσεις από την συνήγορο και μετά την δημόσια έκκληση δεκάδων δικηγόρων προς την αρμόδια Εισαγγελέα , απορρίφθηκαν αυθημερόν τα δυο διαδοχικά αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, με δυο διαδοχικές αποφάσεις (η δεύτερη μάλιστα θεμελιωμένη επί της πρώτης). 

Η επιτροπή έκρινε την πρώτη μεταγωγή ως σύννομη(!) και απέρριψε την δεύτερη αίτηση με επίκληση μεταξύ των άλλων του επιχειρήματος ότι δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής για λόγους υγείας, αφού ο ίδιος είναι υπαίτιος για την κατάσταση του (!!) και οφείλει να σταματήσει την απεργία πείνας για να σωθεί η ζωή του («τυχόν απόφαση περί μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του πάρα μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας» !!!»

https://www.dikastiko.gr










Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ετσι μπράβο👍