Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Πάμε να τους σκοτώσουμε…» - Τι έδειξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για το βίντεο με τους αστυνομικούς της ομάδας «Δράση»


Οι αστυνομικοί στο επίμαχο βίντεο από τα επεισόδια στην Ν. Σμύρνη είπαν «πάμε να τους σκοτώσουμε» (σ.σ τους πρωταγωνιστές της επίθεσης κατά του 28χρονου αστυνομικού) κι όχι «πάμε θα τον σκοτώσουνε» (σ.σ τον προαναφερόμενο αστυνομικό). Όμως σε αυτή την περίπτωση διαπιστώνεται ότι οι απειλές των αστυνομικών δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα με αρχή τέλεσης εγκληματικής πράξης κλπ αλλά μόνο πειθαρχικό.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει –σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος»- η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ αλλά κι η εξέταση του σχετικού οπτικού υλικού από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας που εξετάζουν ντοκουμέντα από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια αλλά και καταγγελιών για αστυνομική βία. Μϊα λοιπόν από τις ερευνώμενες υποθέσεις αφορά την εξέταση βιντεοληπτικού υλικού που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κι απεικονίζει μία ομάδα των μοτοσικλετιστών της ομάδας «Δράση» που βρισκόταν στην Νέα Σμυρνη στις 9 Μαρτίου να ενημερώνεται από το επιχειρησιακό κέντρο για την επίθεση στον συνάδελφό τους και τον τραυματισμό του. Στο βίντεο αυτό ακούγονται αστυνομικοί να φωνάζουν: «Πάμε να τους σκοτώσουμε, πάμε να τους γ….. τελειώσανε. Να τους σκοτώσουμε».

Την εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ απασχόλησε αν τελικώς αυτό ήταν που ανέφεραν οι αστυνομικοί ή θα μπορούσε να είναι ορθή η εκδοχή που διατυπώθηκε ότι λένε «πάμε θα τον σκοτώσουνε». Δηλαδή ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών θα μπορούσε να αφορά προσπάθεια «διάσωσης» του τραυματισμένου αστυνομικού κι όχι σαφή απειλή κατά των δραστών της επίθεσης εναντίον του 28χρονου αστυνομικού.

«Πάμε να τους σκοτώσουμε»

Όμως σχετικό πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων μετά από«καθαρισμό» και ανάλυσης του ήχου στο εν λόγω βίντεο αποσαφηνίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η φράση που λένε οι ένστολοι είναι πράγματι «πάμε να τους σκοτώσουμε», σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο κι όχι οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν εντοπισθεί οι εν λόγω ένστολοι όμως βασικό ζητούμενο είναι να προσδιορισθεί νομικά και πειθαρχικά το αδίκημα τους .

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεκτιμηθεί αν οι εν λόγω αστυνομικοί στην πορεία της υπόθεσης προχώρησαν σε κάποιες βίαιες ενέργειες με βάση την παραίνεση που ακούγεται. Ακόμη πιθανόν θα εξετασθεί και ποιες υποδείξεις έγιναν από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ όταν προχώρησαν σε αυτές τις απειλές.

Σημειώνεται ότι ήδη η ΕΛ.ΑΣ ερεύνησε και τις αρχικές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικό, μίας νεαρής που απεικονίζεται σε τμήμα βίντεο δυο-τρείς ένστολοι να την ρίχνουν στο έδαφος. Όμως από τη ν εξέταση και του προγενέστερου οπτικού υλικού διαπιστώθηκε ότι η κοπέλα είχε κτυπήσει με τα χέρια και τα πόδια τους ίδιους αστυνομικούς, όταν εκείνοι είχαν προσπαθήσει να ακινητοποιήσουν ένα άτομο.

Ετσι από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αλλά κι από την κατάθεση που έδωσε τελικά η νεαρή (σ.σ δήλωσε ότι ήλθε από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας) ο σχετικός φάκελος έκλεισε.

Αναφέρεται τέλος ότι όπως έχει ήδη αναφέρει «Το Βήμα» σε μία άλλη από τις ερευνώμενες υποθέσεις, ένας αστυνομικός που απεικονιζόταν να κρατά όπλο, τελικώς διαπιστώθηκε ότι αυτό που είχε στα χέρια του ήταν τα υπηρεσιακά γάντια του κι ότι το πλάνο λήψης δημιουργούσε παραπλανητική εικόνα.

Βασίλης Λαμπρόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αλλά όμως υποστήριζε συνδικαλιστής στη τηλεόραση .ότι έλεγαν πάμε θα τον σκοτώσουν. Τωρα τι έχει να πει ; δυστυχώς πρέπει να δούμε κάποια θέματα από την αρχή με ηρεμία. Είμαστε η ήρεμη δύναμη κ μπορούμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ναι έπρεπε να πούνε (αχ κρίμα μας πήρανε το Βαγγέλη ας τους πάμε σοκολάτα κια για να μας τον δώσουν πίσω,, αν θέλουν τα παιδιά). Προφανώς και το είπαν για να φτιάξουν ψυχολογία για να μπουν μέσα στη φωτιά να πάρουν τον δικό τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για το δούμε από την αρχή πρέπει πρώτα να μας πεις που υπηρετείς και αν έχεις υπηρετήσει σε μάχιμη υπηρεσία.Και εγώ σε γραφείο είμαι τώρα αλλά έχοντας χρόνια στις διμοιρίες μπορώ να καταλάβω την ψυχολογία των συναδέλφων εκείνη τη στιγμή.Εσυ εκείνη τη στιγμή θα ήσουν ήρεμος τη στιγμή που ο συνάδελφος ήταν στα χέρια τους και έτρωγε ξύλο?Δεν συμφωνώ βεβαίως με τις φράσεις αυτές αλλά είναι άλλο να το ζεις και άλλο να κρίνεις εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δλδ τωρα ψάχνουν ποινικό η πειθαρχεί κο αδίκημα ; Αστυνομικοί απειλούν την ανθρώπινη ζωή , βρίζουν κ ψάχνουν τι θα κάνουν ; Ε ας τους δώσουν βραβείο κ θα πάνε όλα μια χαρά
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τωρα ο λογαριασμός συνάδελφοι. Αλλά δεν φταίμε όλοι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακριβώς έτσι!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λάθος τα υπόλοιπα συνάδελφοι ας τα αφήσουμε εκφράζει κάποιον από εμάς αυτό ; Αστυνομικοί είμαστε διαφέρουμε από τους χούλιγκαν σε όλα μας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είμαστε έτσι δεν είμαστε όχλος αυτοί ας βρεθούν κ ας πληρώσουν τέλος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τιμητική πλακέτα σε αυτούς κ στον συνδικαλιστή που τους υποστήριζε Αυτό ποτέ δεν ακούστηκε από την ΥΑΤ κ ας τραβάμε δέκα φορές περισσότερα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ήταν μεγάλο λάθος των συναδέλφων αυτές οι φράσεις πλην όμως πιστεύω οι περισσότεροι που σχολιάζετε δεν έχετε έρθει ούτε μια φορά αντιμέτωποι με αυτές τις ομάδες.Και έτσι επαληθεύεται το ρητό οποίος δουλεύει κάνει λάθη και τιμωρείται οποίος δεν δουλεύει δεν κάνει ποτέ λάθος και προχωράει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι έδειξε το βιντεο κ Καραιβαζ ; Μα τι άλλο τα χάλια ορισμένων που μας τραβούν στο βυθό ολους.