Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημόσια τάξη: Ηγεσίες της αδράνειας και της έλλειψης οράματος


Άρθρο του Νικόλαου Μπλάνη

 

           1. Κατά καιρούς αναρωτιόμαστε, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην Αστυνομία και γιατί αυτά δεν λύνονται; Γιατί δεν τα επιλύσαμε εγκαίρως, όταν έπρεπε και τα αφήσαμε να διαιωνίζονται;  Η απάντηση είναι απλή: Γιατί συνήθως (για να μην πω ποτέ)  δεν είχαμε ηγεσίες με όραμα. Δεν είχαμε χαρισματικές ηγεσίες  και ηγεσίες κρίσεων (crisis leadership), αλλά αστυνομικές ηγεσίες… delivery boy των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, όπως  γράψαμε στο παρελθόν. Που επιπλέον αρκούνται (πολιτικές και αστυνομικές) σε επικοινωνιακές φούσκες προσκαίρου οφέλους, ως άλλοθι στην αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης των θεμάτων.

           2. Σύμφωνα με τους Dr.Stephen-R.Covey οι τίτλοι ιεραρχίας είναι «εξουσία», δεν είναι όμως «ηγεσία». Ηγεσία είναι «να μεταδώσεις με τόση σαφήνεια στους ανθρώπους το τι πραγματικά αξίζουν και το τι μπορεί να κάνουν, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να το αναγνωρίσουν και να το ενστερνιστούν». Η «επικέντρωση στις αρχές», είναι η πλέον σημαντική ιδιότητα του ηγέτη.  Η ηγεσία είναι η τέχνη του να πραγματοποιείς περισσότερα, από ότι η επιστήμη του management  θεωρεί δυνατόν. Είναι το να λύνεις προβλήματα. Κατά τον Στρατηγό  Colin Powell...«Τη μέρα που οι υφιστάμενοί σου θα σταματήσουν να σου φέρνουν προβλήματα-γιατί πιστεύουν ότι, είτε δεν μπορείς να βοηθήσεις, είτε δεν ενδιαφέρεσαι-είναι η μέρα που θα έχεις πάψει να διοικείς».

           3. Ήταν γνωστό το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, όσων κατάφεραν να εισαχθούν στην Σχολή Αξιωματικών αμέσως χωρίς να χάσουν χρόνο, ακόμη και με το σύστημα πριν το νόμο Κατρούγκαλου. Είχανε ήδη αποστρατευθεί πολλοί αξιωματικοί με 26 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, εξαιτίας  των πρόωρων και απαράδεκτων πολιτικών «καρατομήσεων». Με το νέο σύστημα κατάταξης μέσω των Πανελληνίων (ν.2226/94)  το όριο ηλικίας ορίστηκε στα 30 έτη, από 35 που ήταν πριν, ώστε να μικρύνει το χάσμα. Όμως επειδή ήταν προφανές, ότι το πρόβλημα θα γινόταν εντονότερο, εισηγηθήκαμε οι επιτελείς του Αρχηγείου (λίγο καθυστερημένα το 2006) την τροποποίηση των διατάξεων, ώστε οι κατατασσόμενοι με ν.2226/94 να παραμένουν περισσότερο χρόνο στους βαθμούς (αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρχε  στις Ένοπλες Δυνάμεις), ώστε αφενός να συμπληρώνουν συντάξιμο χρόνο και αφετέρου να αποκτούν εμπειρία. Η τότε ηγεσία (Αρχηγός Δημοσχάκης 28-2-2006/27-2-2011) δεν υιοθέτησε  την εισήγηση με την αιτιολογία…«να το δούμε αργότερα, όταν θα προκύψει το πρόβλημα». Οι ηγεσίες οίκοθεν πρέπει να δίνουν τις κατευθύνσεις για την επίλυση των ζητημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας  όλων μέχρι σήμερα ήτανε να φτάσουμε  στα γνωστά αδιέξοδα και στην απαράδεκτη ρύθμιση της εθελούσιας «παράκαμψης» των Αστυνομικών Υποδ/ντών, χωρίς ωστόσο το πρόβλημα να έχει λυθεί!!!

              4. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της αποκαλούμενης «ομογενοποίησης» του προσωπικού (ν.3686/08). Μετά την πρόσληψη των Συνοριακών Φυλάκων (ν.2622/98) και  Ειδικών Φρουρών  (ν.2734/99) η δημιουργία πολλών κατηγοριών προσωπικού έφερε συγκρούσεις μεταξύ αυτών αλλά και σύγχυση για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Έτσι αποφασίστηκε (παρά τις ενστάσεις της ΠΟΑΣΥ) και αφού προηγουμένως ορίστηκε να ασκούν όλα τα καθήκοντα εκτός από τα προανακριτικά, να ενταχθούν στο αστυνομικό προσωπικό, ώστε (με την ολοκλήρωση της ένταξης όλων) να εκλείψουν τα προβλήματα. Καταρτίστηκε λοιπόν το προσχέδιο νόμου, το οποίο, στην ανωτέρω λογική και ratio, καταργούσε τις ως άνω διατάξεις, ώστε να σταματήσει πλέον η κατάταξη  Ε.Φ. και Σ.Φ. Άλλωστε τι νόημα θα είχε η «ομογενοποίηση» αν εξακολουθούσε να υπάρχει η ίδια διαδικασία;;; Η ίδια ηγεσία (2007) δεν δέχθηκε την κατάργηση αυτή λέγοντας… «Αφήστε να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα»!!! Βλέπουμε τώρα το πισωγύρισμα. Το πρόβλημα  επανέρχεται σε εντονότερο βαθμό.

             5. Το «έγκλημα» ολοκληρώνεται με το άρθρο 18 του ν. 3938/11 (Υπουργός Παπουτσής 9/2010-3/2012-Αρχηγός Οικονόμου 5-11-2009/17-10-2011), που τροποποίησε τις συνδικαλιστικές διατάξεις και επετράπη σε όσους Ε.Φ. και Σ.Φ. εντάσσονται στο αστυνομικό προσωπικό να παραμένουν μέλη των οικείων Σωματείων, αντί να εγγράφονται στις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων. Έτσι σήμερα όλα σχεδόν τα μέλη των διοικήσεων  είναι ενταχθέντες αστυφύλακες-αρχιφύλακες. Βλέπουμε επίσης σήμερα το πρόβλημα με τις δημόσιες εμφανίσεις τους, αφού δημιουργούν σύγχυση για το τι εκπροσωπούν, δημιουργώντας συνάμα στην κοινή γνώμη την εντύπωση, ότι εκφράζουν την επίσημη θέση της Αστυνομίας!!! Ταυτόχρονα με την απρεπή εκφορά λόγου και την αμετροέπειά τους πολλοί γενικά  συνδικαλιστές  θίγουν βάναυσα το σύνολο των συναδέλφων τους και το κύρος του αστυνομικού θεσμού, ενισχύοντας τις κατηγορίες για μη προσήκουσα αστυνομική συμπεριφορά. Αντί λοιπόν να αντιμετωπιστεί αυτό το χάλι, από τη μια μεριά ξαναδόθηκε πλήρη απαλλαγή από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και από την άλλη «αποπέμπεται» ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, που δεν ευθύνεται γι΄ αυτό. Λύσεις υπάρχουν και προτάθηκαν. Προς τι η αδράνεια και η ανοχή;;;

             6. Παρατηρούμε λοιπόν διαχρονικά ηγεσίες της αδράνειας, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για να λύσουν προβλήματα, φοβούμενες το κόστος, μήπως δηλαδή και δυσαρεστήσουν κάποιους. Ηγεσίες όμως που καλούνται να λύσουν προβλήματα, που οι ίδιες δημιούργησαν. Πολιτικές και αστυνομικές ηγεσίες εγκλωβισμένες στην επικοινωνιακή και «πυροσβεστική» διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων. Τελικά ηγεσίες χωρίς όραμα!!! Δυστυχώς!!!









Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ποαξια δεν φταίει ποτέ ολοι οι άλλοι παντα. Κ φυσικα οταν ήσουν αυτα τα ειπες ποτέ ; Για πες σε ποιον κ ποτέ κ τι ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κουραστήκαμε όλοι σας όταν είστε μέσα κάνετε υποκλίσεις για ένα αστέρι κ μετά τα λέτε παντού τα ίδια τότε είχανε ηγεσία τωρα όχι τότε παρακαλούσαν τους συνδικαλιστές σήμερα στη πυρά. Ποσά ξέρετε όλοι σας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Δημοσχακης ; Του τα είχες πει αλήθεια ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι για τους αξιωματικούς κόβετε ο Μπλάνης Έ ναι το χούι δεν κόβετε υπάρχει περίπτωση να τον φέρουν πίσω τωρα που έχει πάρει φορά. ; Τρέμει το Αρχηγειο !!!!
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ είπε…
Στρατηγέ γιατί δεν στηλιτεύεται το γεγονός οτι έχουμε αγράμματους στρατηγούς;είναι δυνατών σήμερα οι γραμματικές γνώσεις των στρατηγών να είναι αποφοίτου Λυκείου;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μ αρέσει που οι αδρανείς διοικήσεις γράφουν για αδρανείς διοικήσεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάθε γράμματα πρώτα ταγάρι και μετά να πιάνεις στο στόμα σου την ΠΟΑΞΙΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτοί είναι πρόθυμοι κ ευάλωτοι φίλε μου φεύγει για σπίτι του οποίος ξέρει γράμματα ο κύριος μπλανης που εκ της θέσεως που κατείχε γνωρίζει ας μιλήσει....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για την πρόσληψη Ε.Φ. με βάση τις ρυθμίσεις (1998-1999) στο βαθμό του απολυτηρίου λυκείου προστίθενται μεταξύ των άλλων … «4 μονάδες για τους υποψηφίους άνδρες που έχουν υπηρετήσει ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων». Οι 4 μονάδες προστίθενται συνολικά, είτε υπηρέτησες ως έφεδρος, είτε στις ειδικές δυνάμεις, είτε και τα δύο, ως ένα ενιαίο κριτήριο. Δηλαδή ο υποψήφιος έπαιρνε σε κάθε περίπτωση μόνο 4 μονάδες.
Όμως με νεότερες διατάξεις (υπ΄αριθ. 7002/12/1-ι΄ από 26-3-2007 απόφαση Υ.Δ.Τ.), στο βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου προστίθενται μονάδες α)...β) για προϋπηρεσία ως έφεδρος αξιωματικός πέντε (5) μονάδες, γ) για προϋπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις πέντε (5) μονάδες και δ)... Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν για τους Σ.Φ.(π.δ.84/2008). Οι ίδιες ρυθμίσεις επαναλαμβάνονται (copy paste) εν πολλοίς και στις πρόσφατες ρυθμίσεις(7002/12/1-κστ από 22-7-2019 απόφαση Υ.ΠΡΟ.ΠΟ).
Βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή στην πριμοδότηση των Εφέδρων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων. Γιατί έγινε αυτή η δυσανάλογη και μεγάλη πριμοδότηση, που έμμεσα αποκλείει τους άλλους; Είναι τυχαίο το γεγονός, ότι την εποχή εκείνη Αρχηγός της Αστυνομίας ήταν ο ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, που είχε υιό στην κατηγορία αυτή (έφεδρο αξ-κό των Ειδικών Δυνάμεων); Προφανώς αυτός ήταν ευνοημένος και θα μπορούσε να καταταγεί ως Ε.Φ., αν δεν κατόρθωνε να «βολευτεί» στη ΒΟΥΛΗ. Αντί για 4 μονάδες όπως ήταν με το προηγούμενο καθεστώς, λαμβάνουν 10 μονάδες (5+5).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα γράμματα μας μαραναν.Εχεις καταλάβει τι παίζεται από το βαθμό του Ταξιάρχου και μετα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μετά από τόσα χρόνια κ.Μπλανη δεν καταλάβατε ακόμη ότι Ηγέτης είναι αυτός που εμπνέει τον κατώτερο διοικεί με πειθώ και δεν είναι δουλοπρεπής στον στον ανώτερο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να σας το εξηγήσει βητας με απλές γνωσεις Λυκείου κ.Μπλανη?Γιατί στην Αστυνομία ξεκινώντας από ψηλά μέχρι τον τελευταίο Αστυφύλακα κυριαρχεί το διαιρεί και βασίλευε.Ξεκινωντας από ψηλά για την κατάληψη μιας θέσης στην ηγετική ομάδα μέχρι τον τελευταίο Αστυφύλακα για τη χορήγηση ενός ρεπό.Οταν ο καθένας μας βάζει μπροστά το προσωπικό συμφέρον τότε όλα πάνε κατά διαόλου κ.Μπλανη.
Ο χρήστης Tasmas1 είπε…
Ανώτεροι αξιωματικοί στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν???.
Ο χρήστης Tasmas1 είπε…
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.Μια ερώτηση μόνο.Υπαρχουν???.