Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Αρρωστοι» με την ομάδα και τα άγρια επεισόδια


Σε 3.000 ανέρχονται οι χούλιγκαν ποδοσφαιρικών ομάδων της Αττικής που μετέχουν σε μεταξύ τους συμπλοκές και επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Αυτό προκύπτει από αναφορές της Yποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) που τέθηκαν υπόψη της «Κ». Η δράση τους επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα επεισόδια της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη, στα οποία είχαν ενεργό συμμετοχή. 

Στέλεχος της Ασφάλειας Αττικής, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξηγεί στην «Κ» ότι οι οργανωμένοι, σκληροπυρηνικοί οπαδοί των ομάδων του Λεκανοπεδίου υπολογίζονται συνολικά σε 5.000.

«Είναι αυτοί που συμμετέχουν ανελλιπώς στις δραστηριότητες των συνδέσμων τους», αναφέρει. Ωστόσο, από αυτούς, σε 3.000 ανέρχονται οι «υψηλού κινδύνου oπαδοί» ή high risk hooligans όπως αποκαλούνται στη διεθνή ορολογία. 
Πρόκειται για άτομα που προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, συμμετέχουν σε συγκρούσεις με οπαδούς αντίπαλων ομάδων καθώς και με την αστυνομία.

Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών, ωστόσο, ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% είναι ανήλικοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 16 συλληφθέντες στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης οι 7 δεν είχαν συμπληρώσει τα 18. 

Εκτός από τις τρεις μεγάλες ομάδες του Λεκανοπεδίου (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), ομάδες χούλιγκαν υποστηρίζουν ακόμα –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– τον Ατρόμητο, τον Πανιώνιο καθώς και το Αιγάλεω.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, αν και δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα 150 άτομα, περιγράφονται από τα στελέχη της Ασφάλειας ως ιδιαίτερα σκληροπυρηνικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια σε εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου με την ομάδα Ξενοφών Κρεστένων, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα το ίδιο είχαν κάνει και μετά τη λήξη αναμέτρησης στα Τρίκαλα. 

Αρκετοί από τις 3.000 καταγεγραμμένους χούλιγκαν διατηρούν επαφές με τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο. Το κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση «δίχως χρώματα» της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη απηύθυναν οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου και σε αυτό ανταποκρίθηκαν χούλιγκαν των τριών μεγάλων ομάδων της Αττικής αλλά και του Ατρομήτου. 

Οι τελευταίοι μάλιστα έδωσαν δυναμικό «παρών» και σε συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας που επαναλήφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κεντρική πλατεία του Περιστερίου. Το τελευταίο διάστημα, η ΥΑΒΑΧ και άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας διαπιστώνουν αυτό που αποκαλούν «ώσμωση αναρχικών και χούλιγκαν», την οποία αποδίδουν στη δυσκολία του αντιεξουσιαστικού χώρου να προσελκύσει νέα, δραστήρια άτομα.

Περιστατικά οπαδικής βίας καταγράφονται συχνότερα σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής, το Περιστέρι, το Καματερό, το Ιλιον καθώς και σε περιοχές στα όρια του Πειραιά, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός.

Τον Απρίλιο του 2020 χούλιγκαν της ΑΕΚ χτύπησαν και λήστεψαν οπαδό του Ολυμπιακού στο Μενίδι. Τον Μάιο, 20 χούλιγκαν του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε δύο του Παναθηναϊκού στο Ιλιον. Τον Μάιο άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό και τον Ιούνιο στο Καματερό δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού δέχθηκαν επίθεση ενώ διέσχιζαν με μηχανάκι κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Στις ίδιες περιοχές αναπτύσσουν δράση και συμμορίες ανηλίκων, με τα μέλη τους να έχουν επαφές και προσβάσεις στα κλαμπ των οργανωμένων οπαδών.

Παρατηρείται, άλλωστε, συχνά άτομα που έχουν φάκελο για παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας να έχουν κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, μικροκλοπές ακόμα και εκβιασμούς – «μπραβιλίκια». Η πανδημία και μη παρουσία οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων δεν έχει κάμψει τη δράση των χούλιγκαν. Το 2019 ενδεικτικά, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους ταυτοποίησε και συνέλαβε για παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας 75 άτομα. Το 2020, αντιστοίχως, εν μέσω καραντίνας, ο αριθμός συλλήψεων και ταυτοποιήσεων ανήλθε σε 73.

Αντίθετα από ό,τι κανείς θα περίμενε, παρατηρείται αύξηση της βίας και της έντασης των επιθέσεων. Χαρακτηριστική απόδειξη οι τρεις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε τρεις συνδέσμους οργανωμένων οπαδών σε Κυψέλη, Γαλάτσι και Μαρούσι στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Η πρόσφατη έκρηξη βίας στη Νέα Σμύρνη, δεν ξάφνιασε όσους παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου…

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια