Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Η Ζωή μου Εκτός Κορυδαλλού με το Βραχιολάκι


«Τη Δευτέρα έχω μια ώρα κενό, 12 με 1 το μεσημέρι. Αν θες, βρισκόμαστε στα καφέ απέναντι από τη Νομική», μου είπε από το καρτοτηλέφωνο του Κορυδαλλού. Είναι κρατούμενη τα τελευταία επτά χρόνια για οικονομικές απάτες. Συνέχισε από τη φυλακή τις σπουδές στη Νομική, που είχε αφήσει στη μέση. Τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του VICE, όμως θέλησε να μιλήσει ανώνυμα. Κάθε Δευτέρα παίρνει εκπαιδευτική άδεια - από τον Κορυδαλλό ως τη Σόλωνος. Ήρθε στο ραντεβού με τις σημειώσεις των μαθημάτων. Δεν ήταν μόνο αυτό. Στο αριστερό πόδι φορούσε το περίφημο «βραχιολάκι», το ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού για υπόδικους και μια σειρά κρατούμενων, το γνωστό από τις αμερικάνικες ταινίες ankle monitor. Σήκωσε λίγο το τζιν. Πάνω από τα μποτάκι, στον αριστερό αστράγαλο, ήταν εφαρμοσμένος με ιμάντα ένας γαλάζιος πομπός στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου. «Όταν το φόρεσα, ένιωσα ότι αποφυλακίστηκα», μου είπε αργότερα η ίδια. Παρά τη δυνατότητα, όμως, που προσφέρει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Σωφρονιστικός Κώδικας, σήμερα φορούν «βραχιολάκι» μόλις 11 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών.

VICE: Τι μαθήματα έχεις σήμερα;
Οικονομικό Ποινικό Έγκλημα, Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μπορούμε να καθίσουμε στη Σόλωνος;
Ναι φυσικά, το «βραχιολάκι» έχει εμβέλεια 300 μέτρων από το σημείο που πρέπει να βρίσκομαι, δηλαδή τη Νομική.

Πώς βρέθηκες στη φυλακή;
Απληστία. Όταν βλέπεις ότι μπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα χρήματα, νομίζοντας στην αρχή ότι δεν είναι παράνομο, αλλά αργότερα προκύπτει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Εργαζόμουν σε συμβολαιογραφικό γραφείο που έκανε πλειστηριασμούς, κάποιοι από τους οποίους ήταν παράνομοι. Αυτό κάποια στιγμή έσκασε.

Έρχεται κάποιος από την εταιρεία, σου το τοποθετεί στο πόδι και σου δίνει μια εφεδρική μπαταρία κι έναν φορτιστή.

Θυμάσαι την πρώτη μέρα στη φυλακή;
Θυμάμαι την πρώτη μέρα στο κρατητήριο, στη ΓΑΔΑ. Ήταν σοκαριστική, ένας άλλος κόσμος. Μετά στη φυλακή, έπαιρνα απελπισμένη τους πάντες και τους έλεγα, «βγάλτε με από 'δω, σώστε με». Προσαρμόζεσαι όμως, δεν έχεις άλλη επιλογή.

Έχεις οικογένεια;
Το μόνο μου θέμα ήταν τα παιδιά μου, που τα άφησα στον αέρα (17 και 14 ετών, σήμερα). Από την πρώτη στιγμή τούς είπαμε την αλήθεια. Μεγάλωσαν με τον πατέρα τους, τους γονείς και την αδερφή μου. Και με πολλές επισκέψεις στη φυλακή - στον Ελαιώνα Θηβών και στον Κορυδαλλό. Εγώ διάβαζα για τη Νομική κι εκείνα έρχονταν με τα βιβλία του Δημοτικού. Πολλές επισκέψεις και άπειρες ώρες στο τηλέφωνο.

«ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΟΡΕΣΑ, ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑ».

Πότε ξεκίνησες στο Πανεπιστήμιο;
Είχα περάσει στα 18 ως φοιτήτρια στη Νομική, όμως στα μισά διέκοψα τις σπουδές. Τον τρίτο χρόνο στη φυλακή, στις αρχές του 2015, αποφάσισα ότι θα ξαναγυρίσω. Στον Ελαιώνα με βοήθησε πάρα πολύ μια κοινωνική λειτουργούς, ένας εκπληκτικός άνθρωπος, στην οποία μια μέρα είπα ότι θέλω να συνεχίσω στο Πανεπιστήμιο. Κάναμε την επαφή με το Νομική, μου έστειλαν τα βιβλία και άρχισα να ξαναδιαβάζω. Είναι πολύ δύσκολο να διαβάσεις στη φυλακή. Έδινα εξετάσεις μέσω Skype. Αφού πέρασα επτά-οκτώ μαθήματα, ζήτησα να μεταχθώ στον Κορυδαλλό, στο τέλος του 2016.

Πώς ήταν στον Κορυδαλλό;
Πολύ δύσκολα. Έκανα αίτηση για εκπαιδευτική άδεια και ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της φυλακής είπε όχι, με το σκεπτικό ότι «η Σχολή είναι θεωρητική, επομένως δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα». Λίγο καιρό αργότερα, προέκυψε το θέμα με τον Βασίλη Δημάκη, κρατούμενο φοιτητή στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής που έκανε απεργία πείνας, ζητώντας εκπαιδευτικές άδειες. Τον στήριξα πολύ, όπως και άλλοι κρατούμενοι. Και όταν εκείνος πήρε την άδεια, έγινε δεκτή και η δική μου.

Το φοράω όλο το 24ωρο, με αυτό κοιμάμαι, με αυτό κάνω μπάνιο, πλέον δεν το αισθάνομαι.

Ποια είναι η διαδικασία;
Κάνεις αίτηση στον διευθυντή της φυλακής και στον εισαγγελέα για άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, ώστε να παρακολουθήσεις συγκεκριμένα μαθήματα στη Σχολή. Το αρμόδιο Συμβούλιο της φυλακής ελέγχει αν πληροίς της προϋποθέσεις. Τις είχα και μου είπαν ναι. Πήρα την πρώτη άδεια τον Οκτώβριο του 2018.

Πρακτικά, πώς γίνεται;
Η απόφαση του Συμβουλίου στέλνεται στην εταιρεία (σσ: G4S) που έχει κάνει τη σύμβαση με το υπουργείο και βγαίνει το κοστολόγιο, το οποίο είναι περίπου 13 ευρώ τη μέρα και καλύπτεται από τον κρατούμενο. Για τους φοιτητές θα μπορούσε να ήταν χωρίς χρέωση, όμως από την άλλη είναι χρήματα που θα ξοδέψεις και στη φυλακή. Μετά από αυτό, έρχεται κάποιος από την εταιρεία, σου το τοποθετεί στο πόδι και σου δίνει μια εφεδρική μπαταρία κι έναν φορτιστή.

 

Κώστας ΚουκουμάκαςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια