Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΥΕΦ: Έλεγχος εισερχομένων ειδών στα Καταστήματα Κράτησης


Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά – επιτυχίες – της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης στα εξωτερικά θυρωρεία των καταστημάτων κράτησης που αφορούν τον εντοπισμό απαγορευμένων ουσιών και αντικειμένων, οφείλουμε να τονίσουμε την παρατεταμένη αβελτηρία για την λήψη καίριων μέτρων για την προστασία των καταστημάτων κράτησης καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού, παρά τα επανειλημμένα περιστατικά ανεύρεσης παράνομων ειδών (κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών ουσιών κοκ) στο εσωτερικό τους.

Περιστατικά τέτοια, αναιρούν ουσιωδώς την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης, ενώ γεννούν και συντηρούν ανασφάλεια στο προσωπικό αλλά και στους κρατουμένους, δημιουργώντας την εντύπωση σε αυτούς αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ότι η εγκληματική δράση εντός τους, παραμένει ως πρακτική ανεκτή και υλοποιήσιμη.

Οι υπάρχουσες υποδομές των εξωτερικών θυρωρείων, είναι πλημμελώς κατασκευασμένοι και κάποιοι εξ αυτών εντελώς ακατάλληλοι, όχι για να λάβουν τον χαρακτήρα ως κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υποτίθεται πρέπει να τυγχάνουν ενισχυμένης ασφάλειας,  αλλά ακόμα και για  τον προσδιορισμό τους ως απλά κτίρια κυβερνητικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα :

1.            Στα περισσότερα καταστήματα κράτησης απουσιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη μηχανήματα όπως τα X-RAY δηλαδή τα μηχανήματα  που ελέγχουν το περιεχόμενο των αποσκευών κρατουμένων και επισκεπτών.

 

2.            Σε κανένα κατάστημα κράτησης δεν υπάρχει μηχάνημα ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ή σε όποιο υπάρχει, αυτό είναι παλαιάς τεχνολογίας και υπολειτουργεί.

3.            Σε κανένα κατάστημα κράτησης δεν υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου μεγάλων αντικειμένων, όπως αυτά που καθημερινά παραλαμβάνουν τα καταστήματα κράτησης και έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των κρατουμένων (παλέτες με νερά, τρόφιμα, κ.α.)

4.            Η έλλειψη Φρουρών και οι πιεστικές υπηρεσιακές ανάγκες στην εκτέλεση μεταγωγών και φρούρησης κρατουμένων, υποχρεώνουν τις διοικήσεις των Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. να έχουν μειωμένη επάνδρωση στα εξωτερικά θυρωρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του καταστήματος κράτησης αλλά και του ίδιου του προσωπικού.

5.            Από πλευράς Ομοσπονδίας έχει επισημανθεί πολλάκις με έγγραφα της, η «αμέλεια» της πολιτείας για την έκδοση εγκυκλίου που να αναφέρει επακριβώς με σαφήνεια τα είδη και τις ποσότητες των προϊόντων που επιτρέπεται να εισάγονται από επισκέπτες στα καταστήματα κράτησης. Η απουσία της αυτονόητης ύπαρξης αυτής της  εγκυκλίου, οδηγεί στην άσκηση «πιέσεων» και πρακτικών εκφοβισμού του προσωπικού στα θυρωρεία αλλά και στις διοικήσεις των καταστημάτων κράτησης. Αναρωτιόμαστε, πόσο δύσκολο είναι άραγε να υπάρχει (πχ όπως στα αεροδρόμια) μια συγκεκριμένη λίστα επιτρεπομένων ειδών ή τελικά η απουσία της λίστας αυτής καθώς και η «δημιουργική ασάφεια» στο ποια είναι και ποια όχι τα επιτρεπόμενα είδη, εξυπηρετεί σκοπιμότητες;

6.            Το τελευταίο διάστημα «επιτρέπεται» η παραλαβή ορφανών δεμάτων από υπηρεσίες ταχυμεταφορών για κρατούμενους (;) χωρίς τη φυσική παρουσία επισκέπτη, χωρίς να γνωρίζει ουδείς αν όντως το παραληφθέν δέμα προορίζεται για τον κρατούμενο που αναγράφεται ως παραλήπτης, χωρίς ουσιαστικά ο υπάλληλος να γνωρίζει την ώρα της παραλαβής, το περιεχόμενο του δέματος (πχ εκρηκτικός μηχανισμός) και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάποια οδηγία ή εγκύκλιος από το υπουργείο.

 

Ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης που συνδέεται με των επί σειρά ημερών απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ληφθεί πρόνοια για α) απαγόρευση παραλαβής κάθε δέματος στα καταστήματα κράτησης, β) έκδοσης εγκυκλίου για τα επιτρεπόμενα είδη που επιτρέπεται να παραλαμβάνουν οι κρατούμενοι και γ) άμεση καταγραφή των ελλείψεων και προμήθεια μηχανημάτων όπως μαγνητικές πύλες και X-RAY για τα θυρωρεία των καταστημάτων.

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η τρομοκρατία είναι πολυπρόσωπη και πολλές φορές χρησιμοποιεί μεθόδους (πχ αποστολή εκρηκτικών μηχανισμών μέσω αλληλογραφίας) που αν και ευφάνταστοι, παραμένουν καθ’ όλα δολοφονικοί.  

                Οι τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστες συνέπειες, ακόμα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

                Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

                Έχετε δεσμευτεί και αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης. Η ασφάλεια τους  είναι αδιαρρήκτως συνδεμένη με την επένδυση σε αυτά, με προσλήψεις προσωπικού, με βελτίωση των υποδομών και με την αγορά εξοπλισμού ασφαλείας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι απλά ευχολόγια και προσδοκία τύχης να μην γίνει τίποτα όσο έχετε την πολιτική ευθύνη.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ   Δ. Σ.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                               

    Κωστίκας Γεώργιος                                                                           Στιβακτάκης Γεώργιος

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια