Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι αγώνες της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή και κοινωνία



Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…

Η γυναίκα, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζει να δίνει σκληρούς αγώνες για τη διεκδίκηση θεμελιωδών της δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής και δράσης της. Η γυναίκα σήμερα, παρά την πρόοδο των κοινωνιών, συνεχίζει να αποτελεί θύμα ενδοοικογενειακής βίας, με τη σωματική της ακεραιότητα και την ψυχική της υγεία να απειλούνται σοβαρά μέσα στην ίδια της την οικογένεια που θα έπρεπε να είναι το ασφαλές “καταφύγιο” για κάθε άνθρωπο. Η γυναίκα, σήμερα, συνεχίζει να χάνει τη ζωή της από τα χέρια του “βασανιστή” της, με τις γυναικοκτονίες να σημειώνουν αύξηση.

Η γυναίκα, σήμερα, εξακολουθεί να “λιθοβολείται” στον δημόσιο λόγο εάν πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης και να στιγματίζεται στη λογική ότι “προκάλεσε” τον βιαστή της. Η γυναίκα σήμερα, συνεχίζει να εκφοβίζεται στον εργασιακό της χώρο και να δίνει καθημερινές, δύσκολες μάχες για να συνδυάσει μητρότητα με επαγγελματική εξέλιξη.

Από τη γυναίκα σήμερα ζητείται να αποδείξει ότι είναι” υπέρ-άνθρωπος”…

Για όλους τους παραπάνω λόγους συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που καθιερώθηκε το έτος 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οφείλουμε να τιμήσουμε τους αιματηρούς αγώνες της γυναίκας και τις θυσίες της, από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο σημαντικός σκοπός της σημερινής ημέρας είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και αφυπνίσει το κοινό για ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, την προάσπιση της αξιοπρέπειας και την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.

Μία ακόμα πολύ σοβαρή παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι η σφοδρή υγειονομική κρίση, με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες, η οποία μαστίζει ακόμα περισσότερο τη γυναίκα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο φέτος, σε αυτήν την πολύ δύσκολη και κρίσιμη για όλους μας περίοδο. Κι ας ενώσουμε όλες και όλοι τη φωνή μας με τη γυναίκα που αγωνίζεται, που ματώνει, που θυσιάζει και θυσιάζεται, που πονάει και που κραυγάζει για βοήθεια… Γιατί είναι άνθρωπος και όχι υπέρ-άνθρωπος!

H φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/ckN58jA_EYU

aggelikikardara.wordpress.com









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια