Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα: Αεροπλανοφόρο στη Σούδα - Τεθωρακισμένα και ελικόπτερα στη Θράκη


Η εικόνα του επιβλητικού Αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower να μπαίνει στο ναύσταθμο της Σούδας, των αρμάτων μάχης Abraams και τεθωρακισμένων Bradley να εκπαιδεύονται μαζί με τα Ελληνικά Leopard στη Θράκη, των ελικοπτέρων Blackhawk να πετούν μαζί με τα Ελληνικά Apache στη Θεσσαλία, των F-18 του Αμερικανικού ναυτικού δίπλα στα F-16 της HAF γύρω από την Κρήτη και πάνω από την Πελοπόννησο αλλά και των στρατευμάτων του USARMY να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πέρα από το μήνυμα στήριξης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα αποτυπώνει και την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης απέναντι στην Άγκυρα.

Πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις και τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων με αποκορύφωμα το «ράπισμα» Mπλίνκεν προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και σε στρατιωτικό επίπεδο η υπερδύναμη φαίνεται ότι δείχνει και στην πράξη την περιφρόνησή της προς τους γείτονες ποντάροντας στη σταθερή Αθήνα απέναντι στην τυχοδιωκτική Άγκυρα και  την εκβιαστική τακτική του Ταγίπ Ερντογάν. Με την Ουάσιγκτον να δηλώνει έτοιμη να εντάξει την Αθήνα και την Πολεμική μας Αεροπορία στο πρόγραμμα των F-35 αλλά και την «ακαταμάχητη πρόταση» για τις φρεγάτες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό δεν κρύβει ότι παραχώρηση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke θα αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως τον πλέον φερέγγυο σύμμαχο στην περιοχή σε αντίθεση με την «προβληματική» Τουρκία. Και πέρα από τις κοινές ασκήσεις και τα υψηλού συμβολισμού μηνύματα είναι έτοιμες για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Όμως οι Αμερικανοί έβαλαν και «ταφόπλακα» στα Τουρκικά «όνειρα» για επιστροφή  στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 καθώς η Άγκυρα δείχνει ότι δεν κάνει πίσω στην απόκτηση των Ρωσικών S-400.

Έπειτα από την αποπομπή των Τούρκων ιπτάμενων από τις ΗΠΑ όπου εκπαιδεύονταν και την «κατάσχεση» των stealth μαχητικών τα οποία προορίζονταν για την TuAF η Ουάσιγκτον ολοκλήρωσε το «ράπισμα» προς την Άγκυρα αποβάλλοντας από το πρόγραμμα όλες τις Τουρκικές εταιρίες οι οποίες κατασκεύαζαν περίπου 1500 απάρτια για τα F-35 και έδωσαν το συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο σε εταιρίες άλλων κρατών.

Με την Άγκυρα πλέον να κινείται δικαστικά για να πάρει πίσω τις προκαταβολές που έδωσε και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο-όπως επιβεβαιώνει και η Μόσχα-να κινηθεί προς απόκτηση Ρωσικών μαχητικών SU-35 και SU-57.


Κώστας Σαρικάς 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια