Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Ζητούν να φέρνουμε πρόστιμα - Τυφλά χτυπήματα με γκαζάκια


Το φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε πολυκατοικίες όπου διαμένουν αστυνομικοί, έχει προκαλέσει προβληματισμό και δυσφορία στις τάξεις τους. Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) Θεόδωρος Τσαϊρίδης κάνει λόγο για «τυφλά χτυπήματα» τα οποία δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένων συναδέλφων του, αλλά κατά γενικότερα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

«Οι ομάδες αυτές είναι καλά οργανωμένες. Ξέρουν σε ποιες πολυκατοικίες μένουν αστυνομικοί. Έχουν τη δυνατότητα να το πληροφορηθούν. Αξιοποιούν ακόμη και τις παραγγελίες των ντελίβερι. Φυσικά τα χτυπήματα αυτά δεν αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι 'τυφλά χτυπήματα' σε οικοδομές επειδή μένουν εκεί αστυνομικοί, είναι ξεκάθαρο αυτό». Μάλιστα, ο κ. Τσαϊρίδης σημειώνει ότι στη μία από τις τρεις περιπτώσεις με τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αυτή που αφορούσε σε οικοδομή στην περιοχή των Συκεών (διαβάστε ΕΔΩ), ήταν η δεύτερη φορά που συνέβαινε καθώς σε αυτήν διαμένει ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΥΘ Δημήτρης Παδιώτης. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών έχουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. «Έχουμε μπει στο στόχαστρο με την υπογραφή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ξεκάθαρα. Οι τελευταίες ομιλίες στη Βουλή και των δύο πολιτικών αρχηγών μάς έβαλαν στο στόχαστρο. 'Ψεκάζετε συνταξιούχους', λέει ο ένας, 'ψεκάζετε πεντάχρονα παιδιά και μανάδες', απαντά ο άλλος. Ποιος τα ψεκάζει και για ποιο λόγο;». 

Κατά την εκτίμηση του προέδρου της ΕΑΥΘ "έτσι όπως το πάνε θα συμβούν και άλλα περιστατικά. Η κοινωνία έχει κουραστεί. Την προηγούμενη Παρασκευή στο Πανόραμα μαθητές 17 και 18 χρονών πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, προκαλώντας φθορές και σε ένα περιπολικό. Το Σάββατο στην Περαία αστυνομικοί δέχθηκαν αποδοκιμασίες από πολίτες". 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη η δυσφορία των πολιτών απέναντι στους αστυνομικούς έχει ως αιτία την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Δεν είναι αστυνομία αυτό το πράγμα. Να κυνηγάμε ποιος φορά μάσκα και ποιος όχι. Να μας απαλλάξουν απ' αυτό για να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνει η αστυνομία», τονίζει. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος «εδώ και ένα χρόνο μας βλέπουν οι πολίτες και στρίβουν στο δρόμο για να μην τους βάλουμε πρόστιμο. Είναι η δουλειά μας εμάς να κυνηγάμε τις μάσκες, να κυνηγάμε εάν έχει στείλει μήνυμα η γιαγιά ή ο παππούς ή εάν το σούπερ μάρκετ που πάει είναι ένα ή δύο χιλιόμετρα ή αν πρέπει κάποιος να πάει να πάρει τους γονείς του από κάπου που έκανε σεισμό, να τον ελέγχω εγώ στα διόδια για το εάν πρέπει να πάει ή όχι; Είναι αυτός ο ρόλος της αστυνομίας;».

 

«Μας ζητούν να φέρνουμε πρόστιμα»

 

Ο κ. Τσαϊρίδης καταλογίζει ευθύνες και στα ΜΜΕ τα οποία κάθε μέρα προβάλλουν συνεχώς τις κλήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται. «Ο άλλος δεν έχει να φάει και ακούει καθημερινά να επιβάλλονται πρόστιμα εκατομμυρίων». Παραδέχεται, δε, ότι «υπάρχουν υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα που έχουν ζητήσει από τους αστυνομικούς να κόβουν συγκεκριμένο αριθμό προστίμων, ανάλογα με την αύξηση των κρουσμάτων». 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, στις τάξεις των αστυνομικών υπάρχει δυσφορία για το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται απέναντι από τους πολίτες, έχοντας εγκαταλείψει το βασικό έργο τους που είναι η πάταξη της παραβατικότητας και η προστασία των πολιτών. «Μέχρι τώρα δεν μιλούσαμε, ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά, αλλά, πλέον, θα ειπωθούν όλα με το όνομά τους για να καταλάβει ο κόσμος αν φταίει η αστυνομία ή φταίνε αυτοί που ασκούν πολιτική». 

«Ζητάμε να υπάρξει άμεση απεμπλοκή της αστυνομίας από τους ελέγχους covid. Δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας αυτός του μπαμπούλα. Να καθόμαστε στις στάσεις να δούμε αν φοράνε μάσκες ή έξω από καταστήματα για να δούμε αν τηρούν τις αποστάσεις. Δεν γίνεται δίπλα από κάθε πολίτη να είναι ένας αστυνομικός και να του λέει 'φόρα μάσκα, αν δεν φορέσεις 300 ευρώ' ή 'γιατί βρίσκεσαι εδώ 300 ευρώ'. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.





Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα ίδια και τα ίδια...θα λέμε στο τέλος τι καλά που είμασταν με ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ενοχλούσε κανείς...μας έχουν κάνει μπαμπούλες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η καταγγελία είναι σοβαρή ποιος θα απάντηση ; Μπράβο πρόεδρε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάντως πολύ αντικυβερνητική φαίνεται η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσ/νίκης...
Ρε παιδιά με αυτήν την άλλη ομάδα την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ μαζί είστε?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό είναι το πρόβλημα σου φιλιπινεζα;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με αυτά τα μυαλά δεν πάμε πουθενά...ούτε εγώ τους πάω αλλά επειδή λένε σχεδόν όλη την αλήθεια το σημάνει ότι είναι με την αντιπολίτευση; Γιαυτο φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...σαπίλα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σου θίξανε το κόμμα ? Τι φοβάσαι μη χάσεις το Βίσμα σου υποτακτικέ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τουλάχιστον αυτός μιλάει εσείς μόκο εκεί κάτω συνεχίστε να προσκυνάτε και θα φάτε καλά από τους συναδέλφους.