Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Πολιτική Ηγεσία των φιάσκων της Αστυνομίας: Υπουργός asset ή βαρίδι;;;


Άρθρο του Νικόλαου Μπλάνη

           1. Έχουμε και στο παρελθόν κάνει μια αναδρομή στο ιστορικό των φιάσκων της ΕΛ-ΑΣ. Στις 28-5-1999 λοιπόν σοκαρισμένοι  παρακολουθούμε την πρώτη λεωφορειοπειρατεία, που εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ο λόγος για την κατάληψη από τον 25χρονο Φ. Πίσλι λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσ/κης, το οποίο και οδήγησε στην Αλβανία, όπου εκτός από τον δράστη οι Αλβανοί αστυνομικοί σκότωσαν τον  Γ. Κουλούρη. Μετά μια τρελή πορεία η πρώτη λεωφορειοπειρατεία εξελίχθηκε σε ένα απίστευτο αλαλούμ, όπου ο οπλισμένος δράστης προσεγγιζόταν από τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους, ενώ ο Υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης (13-2-1999/7-7-2003) και η Ηγεσία της Αστυνομίας αδυνατώντας να χειριστούν την κατάσταση δεν μπόρεσαν να παρέμβουν και να εφαρμόσουν κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης.

         2. Η έναρξη της δράσης των «Αδιαφθόρων»  συνδέθηκε με το μεγάλο φιάσκο της «υπόθεσης των Αχαρνών». Στις 28-12-1999 υποτίθεται ότι αποκαλύπτεται υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς στο Πολυδύναμο Α.Τ. Αχαρνών (14 αστυνομικοί αντιμετώπισαν βαρύτατες κατηγορίες), που συνοδεύεται από πρωτοσέλιδα των Μ.Μ.Ε. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε κανείς. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αναφέρθηκαν σε «ανεπαρκές κατηγορητήριο», σε ασθενείς και ανεπαρκείς καταθέσεις  και τελικά απηλλάγησαν. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τότε στήθηκε μια επικοινωνιακή «καταιγίδα» με ευθύνη κυρίως του τότε (και σημερινού) Υπουργού, προκειμένου να «διαφημιστεί» η νέα Υπηρεσία, με πρωτοσέλιδους τίτλους του τύπου «Συμμορία (ή Καμόρα) το Πολυδύναμο Τμήμα Αχαρνών», αγνοώντας το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και «ασκώντας» διώξεις με ανεπαρκέστατα στοιχεία; Με το τρόπο αυτό ταυτόχρονα δεν δίστασαν να δυσφημίσουν ολόκληρο το Σώμα!!!

          

          3. Στις 16-2-2001 δύο Αρχιφύλακες του  Μεταγωγών και ένας Ειδικός Φρουρός του Υπ. Δικαιοσύνης αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν τον  Πάσσαρη  στο Γεν. Κρατικό. Μοιάζει υπόθεση ρουτίνας, αλλά δεν είναι καθόλου τέτοια, καθώς η επικινδυνότητα του κρατούμενου δεν έχει εκτιμηθεί σωστά. Χωρίς να προηγηθεί σωματικός έλεγχος, φθάνουν στο χώρο υποδοχής του νοσοκομείου. Η συνέχεια είναι γνωστή. Δύο  νεκροί αστυνομικοί από πυροβολισμούς του Πάσσαρη, που εξαφανίζεται.

              4. Στα τέλη Ιουλίου 2001 αστυνομικές δυνάμεις κάνουν έφοδο σε ένα διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες,  υπήρχαν όπλα, ασύρματοι και ναρκωτικά και συλλαμβάνουν πρώην κρατούμενο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προκύπτουν στοιχεία ότι ο συλληφθείς και ο Πάσσαρης ήταν συγκρατούμενοι και  συγκάτοικοι. Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε ήταν σπάνια. Οργανώθηκε  γιγαντιαία επιχείρηση σύλληψης του δραπέτη και το απόγευμα της 31-7-2001 επιστρατεύθηκαν περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί. Η προσπάθεια σύλληψης απέτυχε.  Μετά το φιάσκο και τη γελοιοποίηση της «οργανωμένης» επιχείρησης, ο Αρχηγός  υπέβαλε την «παραίτησή» του, την οποία ο Υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης  (πρώτη επί θητείας του) έκανε αποδεκτή και αντικαταστάθηκε την 2-8-2001. Τελικά ο Πάσσαρης διέφυγε στη Ρουμανία, όπου αργότερα συνελήφθη.

  

           5. Τον Δεκέμβριο του 2008 έγιναν εκτεταμένες ταραχές εξαιτίας της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.  «Ο πολίτης δεν μας θέλει απλούς θεατές, καταγραφείς των προβλημάτων του. Απαιτεί από εμάς δράση», αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε προς το Σώμα της  Αστυνομίας ο Β. Τσιατούρας, όταν ανέλαβε Αρχηγός, στις αρχές Μαρτίου του 2008. Η παραίτησή του ζητήθηκε την 22-10-2009 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη (δεύτερη της θητείας του)  με αφορμή ένα περιστατικό αστυνομικών εν δράσει. Παρενθετικά σημειώνεται, ότι είχαμε και τρίτη «παραίτηση» (=αποπομπή) Αρχηγού στην παρούσα θητεία (δεν το λες και επιτυχία αυτό!!!). Ο Υπουργός (7-10-2009/7-9-2010) της νέας Κυβέρνησης βρέθηκε σε πολιτικά δυσχερή θέση, όταν αναγκάστηκε μεσάνυχτα να τρέχει στη  Γ.Α.Δ.Α για να ζητήσει συγγνώμη από πολίτες, που προσήχθησαν ύστερα από εισβολή αστυνομικών  σε βιβλιο-καφέ στα Εξάρχεια (;;;), όπου γινόταν παρουσίαση βιβλίου.

           6. Την 18-12-2019  έγινε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης επί της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι. Η αστυνομική επιχείρηση στράβωσε με αποτέλεσμα να γίνει εισβολή στη διπλανή κατοικία του σκηνοθέτη Δημ. Ινδαρέ. Η αστυνομία  συνέλαβε τον πατέρα για αντίσταση και τους δύο γιους του για συμμετοχή στην κατάληψη. Σύμφωνα με καταγγελίες  της οικογένειας, αφού πρώτα ξυλοκόπησαν τον πατέρα, γνωστό σκηνοθέτη και τους δύο γιους, έχοντας μάλιστα δέσει τον έναν πισθάγκωνα με χειροπέδες, καλύπτοντας το πρόσωπό του με την μπλούζα του, απείλησαν τη μητέρα των παιδιών, όταν πήγε να δει τι γινόταν. Και κατήγγειλαν ότι με αυτό τον τρόπο η αστυνομία πήγε να ρεφάρει το κάζο. Οι Αρχές μίλησαν για αναγκαία βία. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης (εκκρεμεί δικαστικά) η επιχείρηση φαίνεται να εξελίχθηκε όντως σε φιάσκο. Η εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε σπίτι υπόπτου και η απρόκλητη χρήση βίας για τη σύλληψή του συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση και αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ. Πολλοί αναρωτήθηκαν τότε, αν θα αποτελέσει αυτό το συμβάν ένα «καμπανάκι» στο Μαξίμου, ώστε να συμμαζέψει κάπως τα ξεσαλωμένα «στρατά», προτού υπάρξουν χειρότερα και προτού το asset Υπουργός εξελιχθεί σε βαρίδι; Ο ίδιος ο σκηνοθέτης τώρα διαμαρτύρεται: «Ξέρει ο Πρωθυπουργός ή μήπως δεν ξέρει τι γίνεται κάτω από τη μύτη του και έχει μεταβληθεί σε έρμαιο των καθ' ύλην ‘‘αρμοδίων’’»;;;

 

           7 . Και ερχόμαστε στο Μάρτιο 2021 και στο διπλό φιάσκο της Πλατείας Νέας Σμύρνης, αφενός με τον ξυλοδαρμό του πολίτη, ύστερα από την άστοχη παρέμβαση  της Ομάδας ΔΙ-ΑΣ και την αδυναμία εφαρμογής του νόμου (συνέπεια της πολιτικής καταστολής) και αφετέρου με τον σοβαρό τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού κατά την παρέμβαση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο; Ποιος  και γιατί έδωσε εντολή να πάνε 10 μηχανάκια με 20 αστυνομικούς μέσα σε άναρχο πλήθος;   Όταν ο πολίτης τραβά τον αστυνομικό από το δίκυκλο και τον πετά κάτω, οι υπόλοιποι 19 αστυνομικοί γιατί έφυγαν και τον άφησαν μόνο του, αβοήθητο, βορά στο πλήθος; Η ομάδα δεν γύρισε να δώσει «μάχη» για να πάρει το τραυματισμένο μέλος της πίσω. Εκτός (το χειρότερο) κι αν δεν το κατάλαβαν!!! Γιατί απαξίωσαν τον βασικό κανόνα των «Ειδικών Σωμάτων» ότι «ποτέ δεν αφήνουμε δικό μας πίσω»; Γιατί δεν εξασφαλίστηκε η πρόσβαση των ασθενοφόρων;  ΄Ολα αυτά που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη θυμίζουν περισσότερο «γιουρούσι» παρά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Όσον αφορά τη ΔΡΑΣΗ δείχνει μάλλον ομάδα ανεξέλεγκτη, που αδυνατεί να προστατεύσει ακόμα και τους δικούς της  και το μόνο στο οποίο «διαπρέπει», όπως καταγγέλλεται, είναι να ξυλοκοπεί ξεμοναχιασμένα διαμαρτυρόμενα άτομα.

              

          8. Η Ηγεσία του Υπουργείου (που φαίνεται να ενεργεί σαν «Αστυνόμος» και στη λογική οι επιτυχίες δικές μου, αλλά οι αποτυχίες δικές σας) βαρύνεται ήδη με πολλές και σοβαρές «γκάφες». Η πολυδιάσπαση της  δύναμης με τη σύσταση διάφορων Ομάδων δεν ωφελεί, δεν εξυπηρετεί την ενότητα της προσταγής και την αποτελεσματικότητα της δράσης. Το ίδιο ισχύει και για τις Ο.Π.Π.Ι. και είναι ορθές οι ενστάσεις της Π.Ο.ΑΞΙ.Α (για τις έκτακτες κρίσεις, την κανονικοποίηση της αντικανονικότητας και την «θεσμική ασέβεια»  αποπομπής του Προέδρου  έχουμε ήδη γράψει), ότι πρόκειται για μια ακόμη οπή (τρύπα) στο νερό!!!Πρέπει να αναθεωρηθεί η εν λόγω πολιτική και να γίνει συγχώνευση- ενοποίηση αυτών (και γενικά των ομοειδών δράσεων) υπό ενιαία διοίκηση-οργάνωση. Απαιτείται επίσης η άμεση ενδυνάμωση και «επανίδρυση» των Α.Τ. και Τ.Α., που αποτελούν τα κύτταρα της Αστυνομίας  και τον πυρήνα της αστυνόμευσης.  Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Διότι σε αυτή και όχι στην καταστολή αναγνωρίζεται η επιτυχία του αστυνομικού έργου. Τέλος, ο Κώδικας Δεοντολογίας  του Αστυνομικού πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο όλων  και να τον μάθουν απέξω όπως το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών».  Γιατί η μη προσήκουσα συμπεριφορά ορισμένων δυσφημεί το σύνολο των αστυνομικών, η πλειονότητα των οποίων εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους και τους Κανονισμούς.









Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μεγάλες αλήθειες που δυστυχώς πονάνε γιατί ορισμένοι δεν αντέχουν να ακούν ίσως ανοίξει το κουτί
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στρατηγε μου αυτος σας εστειλε σπίτι σας γι'αυτό τόσο μένος?Εντάξει φτάσατε επιτελαρχης τι άλλο θέλατε?Το φιάσκο της Νιοβης το Ξεχάσατε η Μήπως ήταν επί των ημερών σας?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δρομο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αφήσατε τεράστιο έργο πίσω σας και το διέλυσε ο Χρυσοχοιδης.Ρε δε πάτε να πιείτε κάνα τσαγάκι που όσο είστε στην Υπηρεσία ξέρετε να μιλάτε μόνο στον Ασυφυλακα και όταν βγείτε στη σύνταξη αποκτάτε φωνή.
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Διαφωνω σε πάρα πολλά από τα άρθρα που έχει γράψει στο παρελθόν.. Αλλά το 8ο σημείο είναι ότι πιο σωστό έχω ακούσει τον τελευταίο καιρου
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά τα λέει ο στρατηγός δεν αντέχετε να τα ακούτε γιατί είναι αλήθειες ξυπνήστε πριν να είναι αργά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και δεν αναφέρει τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του με το θάνατο του Υπασπιστη, αλλά η αδυναμία σύλληψης του Παππά της Χ. Α.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το άλλο που το πας; Πρώτη ενέργεια του Μιχαλάκη ήταν να ξαναδώσει τις άδειες (πλήρη απαλλαγή) στους συνδικαλιστές, που είχε συμμαζέψει η προηγούμενη Διοίκηση. Και να τους επιτρέπει να βγαίνουν στα κανάλια με αμετροέπεια και να τραμπουκίζουν επί παντός του επιστητού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν ντρέπεστε λίγο. Δεν λέτε ότι εξάρθρωσε την τρομοκρατία. Το ότι δεν πήρε μυρωδιά πως έγινε, είναι άσχετο. Απλώς έσκασε η βόμβα στα χέρια του Ξηρού
"στη βάρδια του" που θα έλεγε και η Δούρου. Ας μην ήταν ο Στέλιος και θα βλέπαμε. Τόση μυρωδιά πήρε, που του βάλανε βόμβα στο Υπουργείο. Και ο άλλος ο Βοηθός του, ο Λευτεράκης των Δημοσίων Σχέσεων, με το ΨΕΥΤΙΚΟ βιογραφικό που ισχυρίζεται (εκτός των άλλων ξένων έργων που πρόσθεσε τελευταία) ότι εξάρθρωσε την τρομοκρατία ως εκπρόσωπος τύπου; Για όσους γνωρίζουν και δεν ζουν την εικονική πραγματικότητα, η "απομυθοποίηση" ήταν αναμενόμενη.Γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Χρυσοχοιδης γνωρίζει την αστυνομία. καλα αλλά το κόμμα δεν αφήνει να διώξει μερικούς Ψηφαλακια Ντε τι δεν καταλαβαίνετε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σιαράπ Μπόις. Μιχάλης ιζ αουαρ μαν. Λεφτέρις ις Μαξίμου μπόι. Στέλιος γουως λεβέντη ας σέι ιν Γκρης μπατ α λοτ οφ ουζος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
20 χρονια εχεις αποστρατευτει ρε Μπλανη ακόμα με την Αστυνομια ασχολείσαι; Δεν μας είπες για τη δίκη σου μεγάλη προσφορα στην Αστυνομια. Αλλά δε θυμάμαι να εκανες τπτ. Πέρα από το να κυνηγούσες συναδέλφους δεν πρόσφερες κάτι άλλο. Θυμάμαι το μάθημα που μας εκανες στη ΣΑΕΑ. Για γέλια. Η ώρα του παιδιού. Σε καθε μάθημα τον βάζαμε να μας λέει τι είναι οι κονκάρδες και διεμβολες που είχε στη στολή του έτσι για καζούρα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μιλάει ο άλλος για παράσημα και ρωτάει το ράφτη τι να φορέσει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάντως Αμερικανός Στρατηγός, όταν κατάλαβε ότι φορούσε παράσημο που δεν δικαιούνταν, έκανε χαρακίρι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προς ανώνυμο 14/3-3.52μ.μ. Το είδαμε στις κρίσεις, που έδιωξε ότι καλό συνεχίζοντας το "θεάρεστο" έργο του ...Άρη, που δεν άφησε δεξιό ...ρουθούνι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το πιο σωστό σχόλιο, πάντοτε έτσι έκανε για να ελέγχει διεκδικήσεις, οι συνδικαλιστές πρέπει να ντρέπονται έχουν πάθει αφωνια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπλανη είσαι δύναμη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για την offshore γράφει στο βιογραφικό του ο Λευτεράκης; Ότι δλδ ήταν Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Global Visa Center World (Hellas); Γιατί δεν γράφει αυτά που πράγματι ήταν αντί για fake;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Μιχαλάκης και ο λευθερακης... Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά... Είναι να στήνουν πολιτικες σκευωρίας.. Σε βάρος έντιμων αξιωματικών και να τους διαπομπευουν.. Πάντα με μένος... Και δόλο... Λόγω των πολιτικων τους πεποιθησεων... Βλέπε σκευωρία την 3 Ιουλίου 2020..ντροπη τους...