Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το ένταλμα σύλληψης Βαξεβάνη μετά από μήνυση 22 αστυνομικών - "Αυτοπροσδιορίστηκαν ως βασανιστές" λέει ο εκδότης


Σε δικαστική αντεπίθεση περνούν αστυνομικοί (για πρώτη φορά εάν δεν κάνουμε λάθος) που φέρονται μετά από καταγγελίες, ως βασανιστές κρατούμενων στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ και τη δημοσίευση των ονομάτων τους που περιλαμβάνονταν στο εξώδικο που είχαν αποστείλει.
 
Αναμφίβολα το ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης διέπραξε σφάλμα τοποθετώντας στη σχετική ανάρτηση τα ονόματα των 22 αστυνομικών που υπέγραψαν το εξώδικο, χωρίς προηγουμένως να έχουν κατονομαστεί, ειδικά σε μία περίοδο που τμήμα της κοινωνίας έχει στραφεί κατά της αστυνομίας και πολλοί από το προσωπικό της, αισθάνονται πως διανύεται περίοδος υψηλών σε βάρος τους απειλών.

Άποψη μας είναι ωστόσο, πως τα εντάλματα σύλληψης ενός εκδότη είναι αχρείαστα και πυροδοτούν έτι περαιτέρω τον κοινωνικό αυτοματισμό που είναι ήδη αναμμένος. Ως προς αυτό, θ' ακολουθήσει σχετικό άρθρο γνώμης από το bloko.gr.

Διαβάστε τι λέει το ένταλμα σύλληψης.



 
Παραθέτουμε και την σχετική ανάρτηση από το documentonews.gr 
 

Ένταλμα σύλληψης εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη έχει εκδοθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από μήνυση αστυνομικών της ΓΑΔΑ, η οποίοι πριν δύο ημέρες , είχαν στείλει εξώδικο στο Documento, γιατί δημοσίευε καταγγελίες πολιτών ότι βασανίστηκαν στη ΓΑΔΑ. Τις καταγγελίες είχαν δημοσιεύσει δεκάδες site, αλλά οι 22 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ που κανένας δεν κατονόμασε αλλά οι ίδιοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως βασανιστές, έστειλαν εξώδικα μόνο στο Documento  και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Το Documento δημοσίευσε την πρωτοφανή κίνηση των αστυνομικών να στραφούν νομικά εναντίον δημοσιογράφων που κάνουν το αυτονόητο, να ζητούν δηλαδή εξηγήσεις για τις καταγγελίες, μαζί με την πρώτη σελίδα του εξωδίκου που περιλάμβανε τα ονόματα των αστυνομικών. Η δημοσιοποίηση της προκλητικής κίνησης δημιούργησε θόρυβο όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό της Αστυνομίας.

Το βράδυ του Σαββάτου ο δημοσιογράφος  Κώστας Βαξεβάνης, έμαθε από δημοσιεύματα ότι καταζητείται γιατί οι αστυνομικοί κατέθεσαν μήνυση εναντίον του, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, γιατί δηλαδή το  Documento  δημοσίευσε τα ονόματά τους. Είναι ανήκουστο, να στέλνουν κάποιοι εξώδικο σε εφημερίδα για να δημοσιευθεί, αλλά το όνομα αυτών που το στέλνουν να θεωρείται προσωπικό δεδομένο. Αν δηλαδή το Documento θεωρούσε πως έπρεπε να αποκαταστήσει τα ονόματα όσων υποτίθεται ότι εθίγησαν, τι θα δημοσίευε; Θα ήταν προσωπικό δεδομένο;

Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και ενός κράτους που βρίσκεται σε συνεχή ώσμωση και σχέση με το παρακράτος. Ακόμη και αστυνομικοί επιπέδου παλιού μοίραρχου της Ασφάλειας που επιθυμεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης, γνωρίζουν πως η μήνυση αυτή δεν έχει κανένα πραγματικό νομικό έρεισμα. Το κράτος όμως που δομεί ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως στηρίγματα τους τύπους που θέλουν την Αστυνομία μοχλό της παραεξουσίας. Ο «νόμος και η τάξη» που ονειρεύεται θέλει τους δημοσιογράφους στο αυτόφωρο και τους πολίτες στα νοσοκομεία. Όχι για να θεραπευτούν από τον κορονοϊό (όσοι έχουν πεθαίνουν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύει  την Κυριακή στο Documento)  αλλά για να σωθούν από τους τραυματισμούς που έχουν δημιουργήσει οι πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη.

Η χώρα μπαίνει σε επικίνδυνο δρόμο. Όποιος πιστεύει πως πρόκειται για πρωτοβουλία κάποιων βασιλικότερων του βασιλέως που απλώς δίνουν εξετάσεις “εθνικοφροσύνης” στην “υπηρεσία” , είναι αφελείς. Το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πλήρη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν και το γενικό πρόσταγμα.

Θα το πούμε για μία ακόμη φορά: στόχος δεν είναι το  Documento. Το Documento  είναι η αρχή. Στόχος είναι κάθε ελεύθερη, ανεξάρτητη ή διαφορετική φωνή.

 

 




Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλα εκαναν οι αστυνομικοί..αν εσας κ.Καραιβαζ σαν κατηγορουσαν αδικα δημοσιως και χωρις στοιχεια οτι ειστε βασανιστης δεν θα θιγοσασταν; Πως βρισκει καποιος το δικιο του σε μια δημοκρατία εκτος την νομικης οδου; Επειδη αυτοι ειναι αστυνομικοι των 900€ δεν εχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες της χωρας;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και ο Βαξεβανης κρυφτηκε σε καποια τρυπα, καποιο λαγουμι για να μην συλληφθει. Και εκει θα μεινει ο συκοφαντης. Χαχαχαχα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επι Συριζα ειχε ο Βαξεβανης στο Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ και στις εσωτερικες υποθεσεις και απαιτουσε να συλληφθουν ο Αξιωμ. Υπηρεσιας επειδη καθυστερησαν και περιμενε στο διαδρομο εικοσι λεπτα.. Τωρα θα βλεπει αστυνομικό και θα κρυβεται σαν το ποντικι. Μπράβο στους συναδελφους που του εκαναν μηνυση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Εισαγγελέα(και όχι από την αστυνομία) πάει να πεί, ότι κάποια αξιόποινη πράξη διέπραξε αυτός που εκδόθηκε σε βάρος του. Η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφανθεί σχετικά, που είναι το λάθος των αστυνομικών; Υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν άσυλο και μπορεί να γράφουν ότι θέλουν;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή, για να καταλάβω. Όποιος έχει μία σελίδα μπορεί να γράφει ότι θέλει, να αναπαράγει συκοφαντίες και ψέματα, χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να φοβάται τίποτα; Αυτή είναι η δημοσιογραφία που θέλετε; Αναπαράγουμε την κάθε κακοήθεια χωρίς να ελέγξουμε την βασιμότητα της ή όχι; Αν είναι έτσι, τότε να κάνουν και οι αστυνομικοί μία σελίδα και να γράφει ό καθένας ότι έχει ακούσει ή βιώσει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του και να μην τρέχει τίποτα. Να βγάζει στη φόρα τα ονόματα κάθε εξαρτημένου της υψηλής κοινωνίας, που κατηγορείται και σαν διακινητής, γνωστού στο πανελλήνιο, άσχετα αν στο μέλλον θα αθωωθεί. Και μετά ένα συγνώμη και τελειώσαμε. Αυτή τη δημοσιογραφία θέλετε. Αν ναι μπράβο σας. Να σας χαίρονται οι γονείς και τα παιδιά σας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συναδέλφους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και ενός κράτους που βρίσκεται σε συνεχή ώσμωση και σχέση με το παρακράτος"
Νομίζω πως έχει κόψει αλυσίδα...
Δεν είναι και για πολύ σημασία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε bloko είσαι site που γράφει για αστυνομικά θέματα και δεν γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ ενός εντάλματος σύλληψης και ενός τυπικού εγγράφου αναζητήσεων της αστυνομίας, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση μήνυσης από πολίτη;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο "μεγαλοδημοσιογραφος" που έχει στείλει τόσο κόσμο στο αυτόφωρο και έχει περασει και ο ίδιος αυτόφωρα, δεν ξέρει τη διαφορά της αναζήτησης στα πλαίσια αυτοφώρου (παρεπιπτόντως, αυτό που δημοσιεύτηκε είναι διαβαθμισμένο έγγραφο, εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οπότε να περιμένει και άλλη μυνηση ο ίδιος και ο καλοθελιτής που το έδωσε)...
Αλλά στο ΕΛΑΝΤΑ που:
-η διαδήλωση, βαφτίζεται "μάχη στα χαρακώματα ενάντια στην κρατική εξουσία"
-η προσαγωγή μετά από επεισόδια, βαφτίζεται "απόπειρα τρομοκράτησης των απλών πολιτών"
-η παραμονή σε κρατητήριο με ένα ακόμα άτομο, βαφτίζεται "απομόνωση σε απάνθρωπες συνθήκες"
-η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, βαφτίζεται "παρέμβαση σε χώρους της κρατικής υποδούλωσης"
-η ανταπάντηση σε πράξεις βίας, βαφτίζεται "μαζικό πογκρομ κατά της λαϊκής κυριαρχίας"
Είναι προφανές πως η αναζήτηση στα πλαίσια του αυτοφώρου (βασικός άξονας της απονομής δικαιοσύνης), βαφτίζεται "ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΎΛΛΗΨΗΣ", "ΦΊΜΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕΣΤΟΤΙΚΟΥΣ"
Πριν χρόνια τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν γιατί οι δημοσιογράφοι ήξεραν πως απλά με μεγάλες λέξεις, κενές περιεχομένου, δεν κάνεις δημοσιογραφία αλλά χαβαλε... Το επίπεδο όμως του κόσμου έχει πέσει τόσο, δυστυχώς, που μια σελίδα με τέτοιες λέξεις και και υπογραφή από κάτω, βαφτίζεται άρθρο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξυδακι στο καθε παπαγαλακι..συγχαρητηρια στους συναδελφους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο στους συναδέλφους - ο νόμος να ισχύει γι όλους κι όχι οι δημοσιογράφοι να εξαιρούνται. Ο καθένας να προσέχει τις ενέργειες του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις αυτό δεν είναι ένταλμα σύλληψης που μόνο ο εισαγγελέας εκδίδει, αλλά ένα τυπικό έγγραφο αναζητήσεων το οποίο εκδίδεται μετά απο κάθε μήνυση πολίτη. Είναι ενημέρωση στην ουσία στις άλλες υπηρεσίες οτι έχει κατατεθεί μήνυση σε βάρος του ουτως ώστε αν τον ελέγξει κάποιος να το γνωρίζει και να τον οδηγήσει στο τμήμα. Τα υπόλοιπα όλα που γράφονται είναι δημοσιογραφικές ανακρίβειες για να αποσπάσουν κλικ και να δημιουργήσουν κλίμα. Επι τέλους θα πρέπει να μπει τέλος σε όλους αυτούς τους υποτίθεται δημοσιογράφους που έχουν πάρει εργολαβία τη συκοφάντηση της αστυνομίας και γράφουν ότι γουστάρουν.