Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τον Σεπτέμβριο θεμελιώνουν δικαίωμα υφ΄ όρων απόλυσης ο Δ. Κουφοντίνας και έξι ακόμα μέλη της 17Ν


Ενώ αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο του Πρωτοδικείου Λαμίας για το δεύτερο αίτημα του απεργού πείνας και μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με τη νομιμότητα της μεταγωγής του στις φυλακές του Δομοκού, την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την θεμελίωση δικαιώματος του να υποβάλει αίτημα για υφ’ όρων απόλυσης, καθώς συμπληρώνει 19 χρόνια έκτισης της ποινής του.




Παράλληλα, το ίδιο δικαίωμα θεμελιώνουν και άλλα έξι μέλη της 17Ν που έχουν καταδικαστεί και παραμένουν ακόμα στις φυλακές,

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ο «Λουκάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης (όπως έχει δηλώσει εξάλλου και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ), αλλά και τα άλλα μέλη της 17Ν, συμπληρώνουν 19 χρόνια κράτησης (το διάστημα προφυλάκισης –προσωρινής κράτησης προσμετράτε επί δύο).

Φυσικά, το ότι σε επτά μήνες, ο 63χρόνος «Λουκάς» θεμελιώνει δικαίωμα για υφ΄ όρων απόλυση, όπως και οι άλλοι έξη της οργάνωσης, δεν μεταφράζεται ότι αυτόματα έχουν το δικαίωμα να πάνε στις κατοικίες τους. Κύριος και καθοριστικός νομοθετικός παράγοντας για το αν θα ανοίξουν οι φυλακές ή όχι είναι ο Ποινικός Κώδικας, ο οποίος θέτει «εάν» και «εφόσον».


Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου του 2002, ο μελισσοκόμος Δημήτρης Κουφοντίνας, επιστρέφοντας από το Αγκίστρι που είχε βρει καταφύγιο μέσα σε αντίσκηνο, πήγε με ταξί στην ΓΑΔΑ και παραδόθηκε ως μέλος του κεντρικού πυρήνα της 17Ν, η δράση της οποία ξεκίνησε το 1974 και τερματίστηκε το 2002.

Ελάχιστους μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2002, ένας εκρηκτικός μηχανισμός, εξερράγη στα χέρια του Ικαριώτη Σάββα Ξηρού (του τρίτου από τα αδέλφια Ξηρού που ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης) και από εκεί και πέρα, μετά από μια σειρά γεγονότων, εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση. 

Τώρα, o Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος φέρεται ως βασικός εκτελεστής της 17Ν, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (δεύτερος βαθμός) έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, για: 1) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 2) διακεκριμένη οπλοκατοχή, 3) προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, 4) απόπειρες ανθρωποκτονίας και 5) 11 δολοφονίες. Με ανάλογες, κατά περίπτωση, ποινές είχαν καταδικαστεί και τα άλλα μέλη του κεντρικού ηγετικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τώρα, η απόφαση για την υφ΄ όρων απόλυση ή μη του «Λουκά» και των άλλων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αλλά στα χέρια των δικαστών. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την απόλυση κρατουμένου έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν πρόεδρο Πρωτοδικών και δυο Πρωτοδίκες, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τον Ποινικό Κώδικα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 106 και 110Α του Ποινικού Κώδικα, το δικαστικό συμβούλιο είναι εκείνο που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την υφ΄ όρων απόλυση τόσο του Δημήτρη Κουφοντίνα όσο και των άλλων έγκλειστων μελών της 17Ν, που είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (φέρεται ως ιδρυτικό μέλος και αρχηγός της 17 Νοέμβρη), ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Σάββας και ο αδελφός του Χριστόδουλος Ξηρός. 

Να διευκρινισθεί ότι για τα έγκλειστα μέλη της 17Ν, δεν εφαρμόζονται οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έγιναν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας (ισχύουν από την 1η Ιούλιο 2019) και προβλέπουν ότι στους πολυισοβίτες παρέχεται η δυνατότητα να αιτηθούν την υφ΄ όρων απόλυσή τους αφού έχουν εκτίσει 25 χρόνια κράτησης. 

Αλλά, αντίθετα, εφαρμόζεται ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας επί ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο οι πολυϊσοβίτες μπορούσαν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση, εφόσον είχαν συμπληρώσει 20 χρόνια κράτησης.

Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των σχετικών διατάξεων των δύο Ποινικών Κωδίκων, ισχύουν οι ευνοϊκότερες διατάξεις, δηλαδή ότι για την υφ΄ όρων απόλυση προϋπόθεση είναι να έχουν εκτιθεί τα 20 έτη.

Διευκρινίζεται, ότι υφ’ όρων απόλυση νοείται η αποφυλάκιση του κρατουμένου με τους όρους που θα του επιβάλλει το δικαστικό συμβούλιο. Οι περιοριστικοί όρου που μπορούν να επιβληθούν είναι η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, η εμφάνιση (το “παρόν” δηλαδή) στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, τοπικοί περιορισμοί, δηλαδή να μην μετακινείται σε άλλο νόμο ή Δήμο, χρηματική εγγύηση και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτονόητο είναι ότι μπορεί να επιβληθούν και συνδυασμοί περιορισμών, εκ των εν λόγω περιορισμών.

Σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ποινικού Κώδικα, «η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων» και προσθέτει ότι «μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της απόλυσης».

Κατά το επίμαχο άρθρο 106, το δικαστικό συμβούλιο, μπορεί να μην δεχθεί το αίτημα της υπό όρων απόλυσης, εφόσον στο βούλευμα που θα εκδώσει επί του αιτήματος του έγκλειστου, με ειδική αιτιολογία κρίνει ότι:

η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, αλλά και της προσωρινής κράτησής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων, το διάστημα της προσωρινής κράτησης και της έκτισης της ποινής του, η διαγωγή του δεν υπήρξε καλή ή υπήρξε κατ΄ επίφαση μόνο καλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων πράξεων και για αυτό καθίσταται αναγκαία η συνέχιση της κράτησής του, -κατά την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του πολυισοβήτη προς τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με την ηθική βελτίωση του καταδίκου κατά το διάστημα κράτησή του και την κοινωνική του αποκατάσταση. Επίσης, μπορεί μεν να προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα ότι η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της υφ΄ όρων απόλυσης, αλλά το δικαστικό συμβούλιο έχει την υποχρέωση να κρίνει την βαρύτητα του παραπτώματος ή των παραπτωμάτων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκαν. 

Πάντως, ανώτατοι δικαστές υπενθύμιζαν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επισημαίνει ότι από πουθενά δεν προέκυψε ότι «έχει επέλθει πράγματι ποινικός σωφρονισμός και ηθική βελτίωση και ότι έχει αναπτύξει αίσθημα μετάνοιας και ανοχής για τις πράξεις που έχει τελέσει».

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να λάβει καμιά νομοθετική πρωτοβουλία για τροποποιήσει του Ποινικού Κώδικα ως προς το κεφάλαιο των προϋποθέσεων, κ.λπ. των υφ΄ όρων απολύσεων. Και αυτό, γιατί οποιαδήποτε τροποποίηση και εάν γίνει (πολύ περισσότερο δυσμενής) στον Ποινικό Κώδικα, πλέον του ότι θα δημιουργήσει πολιτικές αντιδράσεις, καθώς στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα θεωρηθεί «φωτογραφική», η σχετική τροπολογία, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχει αρχή της αναδρομικής ισχύος του ηπιότερου για τον κατηγορούμενο νόμου (ευνοϊκότερη ρύθμιση).

Ποιοι έχουν αποφυλακιστεί και οι άδειες

Μέχρι στιγμής, έχουν αποφυλακιστεί οι: Βασίλης Ξηρός (το τρίτο από τα αδέλφια που μετείχαν στην 17Ν), Ηρακλής Κωστάρης, Κώστας Καρατσώλης, Νίκος Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης , Θωμάς Σερίφης, Πάτροκλος Τσελέντης, Παύλος Σερίφης, Διονύσης Γεωργιάδης, Σωτήρης Κονδύλης και Κώστας Τέλιος.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μερίδιο των αδειών από τις φυλακές το έχει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος μετά τα 15 χρόνια κράτησής του, το 2017, ξεκίνησε να λαμβάνει άδειες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρείχε ο «νόμος Παρασκευόπουλου». 

Όμως, άδειες ελάμβαναν και άλλα μέλη της 17Ν. Μάλιστα, ο Χριστόδουλος Ξηρός, μετά από μία άδεια του, δεν επέστρεψε στο κατάστημα κράτησης και σχεδίαζε το «σχέδιο Γοργοπόταμος» για να ανατινάξει τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να αποδράσουν τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Παρόλα αυτά, καμία άδεια δεν έχει λάβει Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει 7 αιτήσεις για χορήγηση άδειας. Επίσης, έχει απορριφθεί και το αίτημά του να μπορεί να έχει στο κελί του Ιντερνέτ, για επιστημονικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.








Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τώρα καταλάβατε τον πραγματικό λόγο της απεργίας "πείνας" ...