Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιχείρηση «Secreto»: 13 Έλληνες σε πολυεθνική απάτη


Εμπλοκή Ελλήνων σε πολυεθνική απάτη ύψους τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα με κωδική ονομασία «Secreto», στην οποία συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι διωκτικές αρχές της Ισπανίας και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν συνολικά 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα. Κατηγορούνται ότι από την άνοιξη του 2019 μέχρι πρότινος εξαπάτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ 50 τράπεζες στις ΗΠΑ. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από την αμερικανική υπηρεσία US Secret Service έπειτα από μηνυτήριες αναφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έπεσαν θύματα της απάτης.

Καθώς τα ίχνη της απάτης οδηγούσαν στην Ευρώπη, στην έρευνα ενεπλάκη η Europol και στο τελικό στάδιο οι αστυνομίες Ελλάδας και Ισπανίας. Πώς λειτουργούσε η απάτη; Μέλη του κυκλώματος, κυρίως Ελληνες υπήκοοι, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και προχώρησαν στη σύσταση εταιρειών. Στη συνέχεια άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς επ’ ονόματι των εταιρειών και προχώρησαν στην έκδοση χρεωστικών καρτών.

Προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες και να αυξήσουν το χρεωστικό όριο των καρτών τους, μετέφεραν χρήματα στους εν λόγω λογαριασμούς από διάφορες χώρες, όπως Δανία, Γερμανία, Ισπανία και Ελλάδα.

Αμέσως μετά οι εμπλεκόμενοι στην απάτη μετέβαιναν στην Ισπανία και είτε πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές με εταιρείες μελών του κυκλώματος είτε προχωρούσαν σε υπεραναλήψεις χρηματικών ποσών εις βάρος των τραπεζών στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κυκλώματος «έκρυβαν» τα κέρδη σε 83 τραπεζικούς λογαριασμούς σε 16 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τον συντονισμό της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέλαβε η Europol, ενώ το έργο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συνέδραμαν 3 Ισπανοί αστυνομικοί και 7 στελέχη της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (United States Secret Service).

Η κοινή αστυνομική επιχείρηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έγινε την 6η Οκτωβρίου, ωστόσο μόλις την 1η Φεβρουαρίου η Europol ήρε τους περιορισμούς και επέτρεψε τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν στη χώρα 13 άτομα, ενώ έγιναν 32 έρευνες σε σπίτια και εταιρείες. Κατασχέθηκαν δεκάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, εκατοντάδες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όπως επίσης χρήματα σε μετρητά. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεσμεύθηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί με συνολικές καταθέσεις που ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια