Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Το κράτος είμαι εγώ" (L’ Etat c’ est moi) - Του Κωνσταντίνου Τζέκη


Η παραπάνω φράση ανήκει στον Αυτοκράτορα Λουδοβίκο ΙΔ' της Γαλλίας. Θεωρώντας ότι είναι ο ελέου Θεού ανώτατος άρχοντας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον κατηγορήσει ή να τον ψέξει.

Η παραπάνω φράση δεν απέχει και πολύ από τα σημερινά πολιτικά δρώμενα.

Πέρασαν για τη χώρα μας χρόνια δίσεκτα και χρόνια καταραμένα. Επίσης χρόνοι γεμάτοι ένδοξες σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης και ιερής εκτέλεσης του καθήκοντος. Όμως η φράση αυτή δε φαίνεται να απομακρύνεται από την σημερινή πραγματικότητα.

Μόνο, που, ο Λουδοβίκος  στη χώρα μας πολλαπλασιάστηκε σε πολλούς Λουδοβίκους, που θεωρούν, ότι το κράτος είναι αυτοί.

Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, μέχρι σήμερα, τα πάντα εκπορεύονται από το κέντρο και η Κυβέρνηση, οποιαδήποτε Κυβέρνηση, ασκεί σχεδόν εξουσιαστική επιβουλή επί των κατοίκων και των θεσμών ολόκληρης της χώρας. Ουσιαστικά η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων με πολιτική εξουσία και τα πάντα εκπορεύονται από το κέντρο.

Οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική, εκπαιδευτική, πολιτική, πολιτική υγείας, εργασίας, όλα από το κέντρο.

Ουσιαστικά, είναι τόσο συγκεντρωτική η εξουσία, ώστε με βεβαιότητα θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί, ότι το κράτος από συστάσεώς του έχει την ίδια δομή και ότι αν γίνει πόλεμος, δεν θα χρειασθεί κανένας νόμος, αφού τα πάντα ασκούνται από μια ομάδα ανθρώπων που περιφέρονται πέριξ του Μαξίμου. Όχι τώρα, πάντα.

Θεομηνίες, πυρκαγιές, καιρικά φαινόμενα, σεισμοί, καταποντισμοί, κάθε μορφής ασύμμετρης,  απειλής,  λίγοι έχουν το χάρισμα να αποφασίζουν για τις τύχες του κοσμάκη, γνωρίζουν δε γνωρίζουν το αντικείμενο.  Το κακό είναι ότι νομίζουν πως το γνωρίζουν. Ημιμαθείς και εγωιστές.

Αν τώρα γίνει μια στραβή και πάντοτε γνωρίζουμε ότι γίνεται η στραβή, το φταίξιμο στον Χατζηπετρή. Το κακό είναι ότι μετά την καταιγίδα, όλοι τους εξαφανίζονται, λουφάζουν, ενώ προηγουμένως στα ΣΝΟ (Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα) όλοι τους είναι Ηρακλειδείς και έτοιμοι να κατασπαράξουν το τέρας της φύσης. Αγνοούν τα λόγια του Άγιου που λέει "Ουδείς την φύσιν ενίκησεν, ο δε φύσιν νικήσας υπερφύσιν εγέννετο"

Πριν χρόνια κάηκε το Μάτι. Ο Πρωθυπουργός τότε εξήγγειλε αλλαγή της Πολιτικής Προστασίας, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα άλλαζε. Επίσης γνώριζε ότι ο λαός ξεχνά γρήγορα. Ακόμη να αλλάξει η Πολιτική Προστασία. Συγνώμη ξέχασα η αλλαγή έγινε με την προαγωγή του Γενικού Γραμματέα στ Υπουργό!!! Απ' εναντίας ανατέθηκε σ' αυτήν και η πανδημία υγείας που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας!!!

Τώρα ψάχνουμε τον αίτιο της στραβοτιμονιάς, αλλά κανένας δεν σκέφτεται ότι το αυτοκίνητο ήταν σαράβαλο και δεν είχε ούτε τιμόνι ούτε φρένα.

Ψάχνουν να βρουν την αιτία. Αλλά η λύση ήταν εμπρός τους αλλά με τα μάτια κλειστά και τα αυτιά βουλωμένα από τη ραστώνη, πως να ακούς και να δεις; Μια ομάδα, δύο, τρεις ομάδες ξυλοκόπων από τις ορεινές μας περιοχές και όλοι οι δρόμοι θα ήταν ανοικτοί ώσπου να πεις κιχ. Οι άνθρωποι γνωρίζουν πως να κόψουν το δέντρο, που να το ρίξουν στο πι και φι.

Αλλά ξέχασα προσβάλω με την απλή αυτή μου ιδέα τους παντογνώστες που είπαμε προηγούμενα. Μα η λύση πάντοτε είναι απλή. Αρκεί να ψάχνεις και όχι να ψάχνεσαι.

Αλλά αυτό πέρασε. Ας περιμένουμε το νέο στραπάτσο που θα 'ρθει στα σίγουρα, αν δε ψάξουμε  έγκαιρα.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια