Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Eρώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τα οδοιπορικά των μεταθέσεων των πυροσβεστών


Την ερώτηση υπογράφουν οι κύριοι Παφίλης, Κατσώτης, Παπαναστάσης και Στολτίδης

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:Χορήγηση οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης στους πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια έντονο πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση δε χορηγεί τα οδοιπορικά τους έξοδα για συγκεκριμένες περιπτώσεις μετακινήσεων.

Πιο αναλυτικά αναφέρουμε ότι οι νεοπροσληφθέντες πυροσβέστες, όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στις Σχολές και μετατεθούν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Πυροσβεστικά Κλιμάκια, καθώς και όσοι πυροσβέστες δεν έχουν συμπληρώσει τετραετία από την μετάθεσή τους και μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία, δε δικαιούνται αποζημίωση για τα έξοδα μετάθεσης.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση επιμερίζονται τόσο στην κυβέρνηση της Ν.Δ, όσο και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο ότι:

•             Παρά το γεγονός ότι από το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το νόμο 4336 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», ο οποίος στο άρθρο 15 προέβλεπε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής για τις δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφάλειας θα καθοριστούν με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Το συγκεκριμένο Π.Δ. ουδέποτε εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

•             Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, αντιθέτως με το άρθρο 55 του Νόμου 4701/2020 «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την από 21/01/2021 υπ. αριθ. πρωτ. 1615 Φ.109.64 απάντηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που δόθηκε σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, παρέτεινε τη χρονική διάρκεια για την έκδοση του μέχρι και της 31/12/2020.

•             Πέντε χρόνια μετά την ισχύ του Ν. 4336/2015 και 1,5 σχεδόν μήνα μετά τη λήξη της παράτασης του άρθρου 55 του Ν.4701/2020, ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος και κατά συνέπεια παραμένει σε ισχύ και ο απαράδεκτος περιορισμός των τεσσάρων ετών, για την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων σε περίπτωση 2ης μετάθεσης του υπαλλήλου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

•             Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος του νόμου 4336/2015, που θα επιτρέψει την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξάρτητα από το χρόνο της προηγούμενης μετάθεσης;

•             Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να χορηγούνται οδοιπορικά έξοδα και στους δόκιμους πυροσβέστες που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία, καταργώντας το απαράδεκτο καθεστώς της « ιάθεσης» που τους θέτει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την έξοδο τους από την αυτή, καθ ότι αυτό το μέτρο που προηγείται της 1ης τοποθέτησης τους ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο για να μην τους καταβάλλονται και στις δύο περιπτώσεις οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης;

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Κατσώτης Χρήστος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια